janaro 29.03.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 A jak to jest z minimalną odległością studni od granicy działki? Są na to jakieś przepisy? Słyszałem, że minimalna odległość to 5 m... Owszem, 5 metrów od granicy działki, odległośc ta może być mniejsza o ile zostaną zachowane pozostałe odległości określone w przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 29.03.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Owszem, 5 metrów od granicy działki, odległośc ta może być mniejsza o ile zostaną zachowane pozostałe odległości określone w przepisach. A jakie są te pozostałe odległości? Rozumiem, że jeśli sąsiad się zgodzi, to mogę wiercić studnię tuż przy granicy działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 30.03.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Studnie§ 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:1)do granicy działki - 5 m,2)do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,3)do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,4)do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,5)do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 30.03.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Studnie [...] Dzięki bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 30.03.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Jestem po rozmowie ze studniarzem- 140 za mb wiercenia w glebie i 190 za mb wiercenai w skale. Materialy wliczone. Martwie sie tylko o jedno- odleglosc od granicy frontowej dzialki na jakiej chce on wiercic- tylko tam daje gwarancje wody wynosi 4,3m. Czy taka odleglosc moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras74 03.04.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 Czy macie namiary na kogoś kto by wykonał badania elektrooporowe gruntu w okolicach Częstochowy? Potrzebuję też dobrego, niedrogiego studniarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 03.04.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2005 JJ, zardzewieje i to szybko. Po 2, 3 latach nic nie będzie z tego ocynku. Na rury dla wody pitnej nie powinno stsować się PCV, jest rakotwórczy. Lepiej dawać PE lub PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 04.04.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2005 A ja mam pytanko. Zastanawiam się nad wierceniem wspólnej studni z sąsiadem. Czy jest jakaś możliwość zamontowania rur tak, by każdy z nas mógł podlewać na niezależnym hydroforze? Czy nie będzie zbyt mało wody aby podlać dwie działki o pow. 1600 każda np. w tym samym czasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 05.04.2005 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 Zastanawiam się nad wierceniem wspólnej studni z sąsiadem. Czy jest jakaś możliwość zamontowania rur tak, by każdy z nas mógł podlewać na niezależnym hydroforze? Czy nie będzie zbyt mało wody aby podlać dwie działki o pow. 1600 każda np. w tym samym czasie ? w wielu miejscach - tak, jeśli warstwa jest wydajna robi sie to tak - studnia z rurą osłonową filtrem pełnośredniocowym, najlepiej 6 cali - drogo ale lepiej nie oszczedzać i w niej dwie niezależne rury ssawne ale raczej dawałbym pompy o małej wydajności /2000 l /h/ oczywiście warunkiem powodzenia jest aby przy pompach z wałem poziomym aby poziom dynamiczny wody nie spadł poniżej 7 m mozna też umieścic w rurze osłonowej jedną pompę zatapialną z jednym, wspólnym zbiornikiem i wtedy bedzie najmniej problemów jest jeszcze jedna wersja ale nie podaje jej bo nie wszędzie można ją wykonać zobacz Murator 4/2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śliwiok 05.04.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 w wielu miejscach - tak, jeśli warstwa jest wydajna robi sie to tak - studnia z rurą osłonową filtrem pełnośredniocowym, najlepiej 6 cali - drogo ale lepiej nie oszczedzać i w niej dwie niezależne rury ssawne ale raczej dawałbym pompy o małej wydajności /2000 l /h/ oczywiście warunkiem powodzenia jest aby przy pompach z wałem poziomym aby poziom dynamiczny wody nie spadł poniżej 7 m mozna też umieścic w rurze osłonowej jedną pompę zatapialną z jednym, wspólnym zbiornikiem i wtedy bedzie najmniej problemów jest jeszcze jedna wersja ale nie podaje jej bo nie wszędzie można ją wykonać zobacz Murator 4/2005 ad. pierwszy sposób: Czy koszt tego sposobu nie będzie wyższy od kosztu wywiercenia dwóch studni ( koszt wiercenia 120 zł/m z osprzętem , woda jest na około 10 m) i czy pompa o małej wydajności wystarczy na obsługę automat. nawadniania działki ponad 1000m2 ? ad. drugi sposób : czy wtedy będzie można podlewać dwa ogródki jednocześnie. I jeszcze z innej beczki. Które pompy są lepsze: te zatapialne czy zwykłe hydrofory. Zaznaczam, że w tych sprawach jestem totalnym laikiem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.04.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A ja mam pytanko. Zastanawiam się nad wierceniem wspólnej studni z sąsiadem. Czy jest jakaś możliwość zamontowania rur tak, by każdy z nas mógł podlewać na niezależnym hydroforze? Czy nie będzie zbyt mało wody aby podlać dwie działki o pow. 1600 każda np. w tym samym czasie ? Moi rodzice tak mają zrobione: jeden odwiert, w jedną rurę osonową wrzucone dwie osobne pompy umieszczone jedna nad drugą, każda z osobną kompletną instalacją - w ten sposób nie ma problemów z podziałem płatności za prąd zużyty do zasilania pompy, sąsiedzkimi niesnaskami itp. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.04.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A jaki jest koszt energii elektrycznej potrzebnej do podniesienia 1m3 wody na wyskokość 10 m ?Ile tej energii będzie zyzyte przez pompę - oczywiście orientacyjnie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 05.04.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2005 A jaki jest koszt energii elektrycznej potrzebnej do podniesienia 1m3 wody na wyskokość 10 m ? Ile tej energii będzie zyzyte przez pompę - oczywiście orientacyjnie .... 1m3 to okolo 1000kg. Zatem - nie uwzgledniajac sprawnosci pompy (trzeba spojrzec na jej wykres) - bedzie to okolo 28Wh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 06.04.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2005 Przy założeniu , że przyspieszenie ziemskie ma 9,81 m/s2, daje wynik 27,25 Wh, a dzieląc przez średnią sprawność urządzenia elektrycznego 0,9 zapotrzebowanie mocy wyjdzie w zaokrągleniu do drugiego miejsca po przecinku 30,3 Wh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 27.04.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Witam!Mam problem z jakością wody w studni głębinowej. o ile w ubiegłym roku była ok. [i badana i sprawdzona co do składu chemicznego i pobierana na budowie do zbiornika - 1 m sześc. - przeżroczysta, ładnie pachnąca]. Dzisiaj przy montażu łazienek - nalali do wanny - i co widzę - brudno-żołtawą ciecz, która na dodatek niemile pachnie. Przepuściłem 3 duże wanny wody i dalej to samo. Studnię mam wierconą o głębokości 28m, a pompę bodaj na 14m. [podnosi się lustro wody]. Ktoś może podpowie skąd taka zmiana i co dalej z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 28.04.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Hej Aishan,Nie jestem ekspertem ale rozumiem, że przepuszczasz tę wodę przez instalację domową. Sprawdź pompując bezpośrednio ze studni czy to kwestia ujęcia.Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebrix 14.06.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Jak teraz widzę - popełniłem błąd i zdecydowałem się na studnię głębinową wierconą o zbyt wąskiej średnicy. Po wszystkim dostałem dane od studniarza, że potrzebuję pompy o średnicy max 76mm, wydajność max 5m3/h, pompa ma być zmontowana na głębokości 20m.Proszę użytkowników podobnych pomp o radę którą pompę polecacie (oprócz Mercedesa, czyli Grundfosa).pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts