Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akt notarialny - działka

Marcinq

Recommended Posts

Pierwszy raz podpisuję umowę notarialną, a ponieważ nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, moje pytanie może się wydać dla nektórych zabawne. No ale. Za kilka dni mam podpisać umowę notarialną kupna działki budowlanej. Jakiś czas temu podpisałem umowę przedwstępną. Moje pytanie dotyczy treści takiej umowy. Czy jest ona standardowa, czy ustalana przez notariusza, czy może to tylko kwestia umowy między sprzedającymi-kupującymi? Zaznaczam, że kupuję na kredyt, więc jestem zainteresowany kilkoma zapisami (np. przesunięym terminem płatności i uzależnieniem ważności umowy od przelewu na konto kupującego).

Zrąb umowy daje oczywiście notariusz ale jeśli chcesz żeby znalazły się w niej jakieś twoje zapisy to zgłoś to do kancelarii czym prędzej. Dopiszą i już.

Ja wielokrotnie już w trakcie podpisywania zmieniałam jeszcze drobiazgi w akcie i nie było problemu. W różnych aktach mam powpisywane różne moje "dziwactwa", które były mi do czegośtam potrzebne. Oczywiście za zgodą wszystkich stron. :D

..... Zaznaczam, że kupuję na kredyt, więc jestem zainteresowany kilkoma zapisami (np. przesunięym terminem płatności i uzależnieniem ważności umowy od przelewu na konto kupującego)....

Ponieważ ostatnio też kupowałem działkę na kredyt mam kilka wskazówek:

- spytaj się w banku, który będzie Cię kredytować czy nie ma jakiś oczekiwań z ich strony odnośnie zapisów w Akcie,

- zagwarantuj sobie w akcie dłuuuuugi termin przelania gotówki z banku - z racji dużej ilości wniosków lubi się to ostatnio przedłużać (czyli jeśli bank deklaruje się, ze od moementu dostarczenia dokumentów potrzebuje na przelanie kasy 3 dni, daj sobie w akcie 5-7 dni roboczych).

Pzdr,

TS

Zrąb umowy daje oczywiście notariusz ale jeśli chcesz żeby znalazły się w niej jakieś twoje zapisy to zgłoś to do kancelarii czym prędzej. Dopiszą i już.

Ja wielokrotnie już w trakcie podpisywania zmieniałam jeszcze drobiazgi w akcie i nie było problemu. W różnych aktach mam powpisywane różne moje "dziwactwa", które były mi do czegośtam potrzebne. Oczywiście za zgodą wszystkich stron. :D

Rozumiem, zastanawiam się jeszcze, czy można uzależnić ważność umowy notarialnej od faktu przelania pieniędzy za działkę na konto sprzedającego. Czyli, jeśli bank nie zapłaci, to umowa jest nieważna? Sprzedający się troche obawia...w sumie zrozumiałe.

Nie.

Przeniesienie własności następuje z chwilą podpisania aktu natomiast interes sprzedającego zabezpiecza wyłącznie zapis o poddaniu się tzw. egzekucji z par. 777 kpc.

Jest to standardowy zapis umowy notarialnej i wszyscy tak to załatwiają.

Czyli najwyraźniej dobrze się dowiadywałem. Dziękuję za pomoc!

Ja tam jesten zniesmaczony lekko pracą notariusza

Dlaczego?

- podczas czytania umowy wyszło, że nie wpisano nic o wpłaconej zaliczce oraz nie ma mowy o finansowaniu z kredytu. Zostało to szybko w 3 minuty poprawione lecz niesmak zostaje.

- Po 3 dniach czytam kolejny raz a tam błąd. "czeski" błąd w numerze działki. Niby 'czesski' ale u notariusza? Poprawka i kolejny dzień czekania.

A koszty około 2012zł