martynka1 20.09.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam Chciałabym, aby mój wymarzony dom był wygodny i funkcjonalny. Zakupiłam gotowy projekt D88 Reprezentacyjny z pracowni Murator, do którego planuję nanieść kilka poprawek - dodać wykusz w jadalni, na piętrze zmienić 2 lukarny okienne na balkon, przenieść kotłownie od strony ogrodowej itp. Napewno chcemy mieć 3 sypialnie, kuchnie otwartą na salon Bardzo proszę o opinię n/t tych zmian oraz propozycję kolejnych zmian . Rzut parteru: http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_402_3.jpg 1. przedsionek 4,9 m 2. spiżarnia 2,7 m 3. kuchnia 10,8 m 4. jadalnia 6,4 5. pokój dzienny 25,3 6. gabinet 11,7 m 7. korytarz 9,4 m 8.łazienka 2,4 m; 9. pom.gosp. 7,6 m Razem: 81,2 m 10. garaż 36,6 m 11. taras 13,4 12. taras 50,0 m Rzut poddasza: http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_402_4.jpg 13. schody 6,4 m 14. hol 12,4 m 15. garderoba 0,3 m 16. sypialnia 14,7 m 17. łazienka 4,1 m 18. pom. gosp. 1,7 m 19. garderoba 0,2 m 20. sypialnia 11,1 m 21. sypialnia 8,9 m Razem: 59,8 m 22. schowek nad garażem 16,7 m A tutaj naniesione zmiany: http://images11.fotosik.pl/27/3ad6b3c33762a573med.jpg - zamiana 2 drzwi tarasowych na jedne 3-skrzydłowe - dodanie wykusza w salonie - zmiana schodów wejsciowych - dodanie 2 kolumn przy wejściu http://images14.fotosik.pl/51/64636eb3269b8a97med.jpg 17.powiększona łazienka 20. 21. dodany balkon 22. dodane okna dachowe http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=402&IdKolekcji=36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 20.09.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Hej ! Bardzo ładny domek ! Jam mam prawie identycznie rozmieszczone pokoje na pietrze. Długo się zastanawiałam nad garderobami w tych przyległych pokojach i jednak zrezygnowałam z garderób z wejściem - zrobimy tylko szafy z drzwiami przesuwnymi. Żeby do garderoby dało się wejść i z niej korzystać musi mieć z 1,5 metra głebokosci. Zresztą i tak zabudujesz tylko tą długą ścianę - czyli szkoda miejsca... Zastanów się też nad balkonem -drzwi balkonowe dwuskrzydłowe zajmują duzo miejsca i mogą Ci się nie zmieścić pod skosami. Ja musiałam je maksymalnie przybliżyć do siebie, a i tak zmeściły się tylko szerokosci 120cm. Wiatrołapu tez bym nie zweżała tak bardzo - cięzko bedzie z takiej kiszki korzystac - żadnej szafy się tam nie zmieści... Jescze to przemyśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 20.09.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Martynka! Wybrałaś świetny projekt i ... nie zepsuj go! Jest to moje zdanie, więc myslę, że nie obrazisz się. jedyne, na co ja bym się zgodziła, to wykusz w jadalni, choć gdyby go nie było, nie byłoby wielkiej straty. Ale jeśli będzie w zgodzie z dachem, to zawsze powiększy ten kąt i jak widok będziesz miała fajny, to będzie super. Salon: drzwi balkonowe łączone sprawią, że pokój stanie się mniej ustawny, poza tym wyjście wprost na zadaszony taras jest nieocenione. Nie wiem, dlaczego chcesz zamienić gabinet z kotlownią, ale pomijając strony świata dla nas korzystne, na bank nie zmieszczą ci się drzwi do garażu. Albo poszerzyć garaż albo przesunąc schody - żaden projekt nie jest dobry. spiżarnia- tramwaj będzie mało wykorzystana. Lepsza mniejsza ale pojemniejsza szafa i przejście z wiatrołapu. wc też tramwaj - nijak do wykorzystania. o wyższości bramy podwójnej nad dwoma pojedyńczymi nie wypowiadam się. Są zdania podzielone - ja wolę dwie. Poddasze - balkon może się nie zmieścić, poza tym zazwyczaj rzadko się używa, a mostek termiczny spory. Gardoroby w najwyższym punkcie domu a umeblowanie pod skosami - ogromna strata miejsca i rozrzutność powierzchni. W dodatku pokoje stały się wąskie a długie, więc będą mało ustawne. U mnie szafy przesuwne są przy ściance kolankowej o wys. 70 cm i są rewelacyjne! Ja bym w tym projekcie ................. nic nie zmieniła!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 20.09.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Przykro mi ale mam podobne wrazenie kupilas wyjatkowo dobry funkcjonalny i przejrzysty w ukladzie projekt - i.... i go masakrujesz i psujesz po prostu... tak na szybko- wiatrolap - chcesz sie przeciskac przez niego a nie wygodnie kozystac - twoja sprawa - ja nie polecam - czemu zamienilas kotlownie z gabinetem?!?!?1 kotlownia od strony ogrodu i sasiadujaca z salonem ma byc fajna? (tzn rozumiem ze gab bedzie jakims miejscem do pracy i beda tam ew. przychodzic obcy ludzie i dlatego nie chcesz zeby przechodzili przez salon>? jesli tak to... no coz pewnie masz racje , jesli nie zgadlam- zmieniaj na tak jak bylo ) aha - i na bank tam sie nie zmieszcza drzwi! zwlaszcza ze nie beda to dzrwi wew a zewnetrzne i najprawdopod. powinny byc antywlamaniowe zeby przez garaz nikt sie niepowolany do domu nie dostal - drzwi do kibelka (na dole) musza otwierac sie na zewnatrz! pozatym zmieniajac jego uklad... wyszla ci tam jakas waska kiszka co tam ma byc?! - lepszy byl uklad drzwi opd spizarni w kuchni - teraz wychodza na waskawy korytarzyk - ale moze masz jakas wizje mebli do ktorych nie moze byc tak jak bylo pierwotnie (a szkoda) - gora - totalnie bez sensu - rozwalilas wyjatkowo ladnie i funkcjonalnie zaplanowane poddasze - przykro mi - dwie waskie kiszkowate i kompletnie nie ustawne garderoby - no sorry za to masz wielka i dluga sypialnie - po co? to ze dzieki temu zmniejszyla ci sie pow. korytarza - komunikacji ( i wylecialo fajne miejsce na szafe przy okazji ) nie jest usprawiedliwieniem... innymi slowy - totalne nieporozumienie - to tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.09.2006 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Bardzo dziękuję za wszystkie opinie n/t projektu i moich zmian . Anna99 Absolutnie nie mam zamiaru się obrażać , a przeciwnie jestem bardzo wdzięczna za negatywne opinie dotyczące moich zmian w projekcie. Będe budować mój pierwszy domek i chcę żeby był super funkcjonalny. Ale jak narazie ...... Zuza i Zielonooka dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 20.09.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Tez uwazam, ze projekt w originale jest bardzo fajny i funkcjonalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 20.09.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 To jest tylko moje zdanie i żałuję że nie mogę się wypowiedzieć o tym projekcie w samych „superlewatywach”.Bywają projekty domów ładnych i brzydkich, funkcjonalnych i niefunkcjonalnych, tanich w budowie i rogich.Ten wydaje mi sie ładnym, niefunkcjonalnym i drogim.Nazwa „reprezentacyjny” do czegos zobowiazuje, no chyba że chodzi o wyglad zewnętrzny.Łazienka na parterze godna mieszkanka w bloku a nie „reprezentacyjnej” rezydencji.Kominek pośrodku salonu znakomicie rozbija jego przestrzenność – wiem, bo miałem tak w poprzednim domu.Ilość kominów nijak nie swiadczy o reprezentacyjności budynku i raczej przypomina mi elektrociepłownię na Żeraniu.Co to jest 22 – pomieszczenie nad garażem?- na saunę – za duże- na siłownię – za duszne i ciemne- na pokój – chyba dla niewidomego (tylko wtwedy zabije sie on o ten słup).Kompletnie niepotrzebny balkon od frontu, no chyba że się czeka na Romea.Wyjatkowe marnotrawstwo powierzchni na poddaszu na „reprezentacyjną” komunikacje w najcenniejszej, wysokiej części i bezsensowne minigarderóbki które jakby skracaja te nieustawne podłużne sypialnie. Nie funkcjonalniejsze byłyby zwykłe szafy z przesuwnymi drzwiami?Łazienka na poddaszu 4 m2 – zaiste „reprezentacyjna”.Pomieszczenie gosp. 1,7 m˛ - co to jest w częsci sypialnej? Schowek na odkurzacz? Nie lepiej centralny? Garderoba 0,2 m˛ ? Na skarpetki?Sypialnia 8,9 m˛ ? W reprezentacyjnym domu? Za to taras 50,0 m˛, i słusznie – lepiej tam podejmować gości (zwłaszcza jak sie już tyle wybuliło za jego zadaszenie).Moznaby jeszcze wiele – tylko po co?Wydajemy po kilkaset tysiecy na nasze wymarzone domy, ale oszczedzamy kilka tysięcy na dołożenie do projektu ‘na obstalunek”, dokładnie pod nasze potrzeby i lokalizację.Dałem za swój niepowtarzalny bo "na obstalunek" projekt 7 tys. zł. i nie załuję z tego ani złotówki czego i innym życzę.Pozdrawiam wszystkich budujacych. PS. Zgadzam sie natomiast z zielonooką i innymi że dodatkowe zmiany, mogą ten projekt jedynie dalej zepsuć.No, może poza zamianą bramy garażowej na pojedyńczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 20.09.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Kominek pośrodku salonu znakomicie rozbija jego przestrzenność – wiem, bo miałem tak w poprzednim domu. no coz ten kominek po srodku jest pewnie tez umiejscowiony ze wzgledow konstrukcyjnych - to duzy sallon i cudow nie ma trzeba bylo widocznie podeprzec go jakims el konstrukcyjnym w tym miejscu - dwa - moim zdaniem wlasnie calkem fajnie rozgranicza przestrzen Kompletnie niepotrzebny balkon od frontu, no chyba że się czeka na Romea. tu sie zgodze bo sama nie jestem fanka balkonow od "ulicy" ale moze chodzilo wlasnie o widok na elewacje domu - ciekawsza z balkonem łazienka na dole - no fakt ale mozna ja powiekszyc o te przestrzen pod schodami (mowie o pierwotnym projekcie) Łazienka na poddaszu 4 m2 – zaiste „reprezentacyjna”. Pomieszczenie gosp. 1,7 m² - co to jest w częsci sypialnej? Schowek na odkurzacz? Nie lepiej centralny? Garderoba 0,2 m² ? Na skarpetki? Sypialnia 8,9 m² ? W reprezentacyjnym domu? powierzchni uzytkowej czyli po obrysie pomieszczenia o wysokości w świetle od 1,40 m do 2,20 m w 50%, a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 m to nie liczy sie. Wiec w rzeczywistosci jest tam troszke wiecej miejsca np. na szafki itp. (choc faktycznie ...pow. nie jest powalajaca ) ale mozna w ramach adaptacji cos pokombinowac Wyjatkowe marnotrawstwo powierzchni na poddaszu na „reprezentacyjną” komunikacje w najcenniejszej, wysokiej części i no a tu argument dobry......tylko hm... zlituj sie takie rzeczy mozna mowic przed zakupem projektu dwa... skosy w sypialni czy pokoju mozna bardzo ladnie zaaranzowac i wykorzystec , trudno wyobrazic sobie zeby puscic komunikacje zbyt blisko skosow... aha - 22 na poddaszu to pewnie jakis stryszek albo graciarnia , ew. w proj budowlanym moga byc tam okna polaciowe (i nie bedzie dla slepego ) czasemw proj na stronach netowych pewne rzeczy umykaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 30.09.2006 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Zeljka,ESKIMOS, Zielonooka dziękuję za Wasze opinie . Mam prośbę czy może ktoś mi pomóc jak można powiększyć łazienki na piętrze i poddaszu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.09.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2006 Zeljka,ESKIMOS, Zielonooka dziękuję za Wasze opinie . Mam prośbę czy może ktoś mi pomóc jak można powiększyć łazienki na piętrze i poddaszu ? No, jeśli pozostaniesz przy tym projekcie, to: - łazienkę na dole bym pozostawił. To tylko WC z natryskiem i wystarczy. - łazienke na górze łatwo zamienic na pokój kapielowy, likwidujac to "pomieszczenie gosp.- 1,7 m˛". Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwier 18.01.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Martynko mam prośbę jakie są wymiary drzwi balkonowych na piętrze od strony frontowej w Twoim projekcjie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 21.01.2007 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Martynko mam prośbę jakie są wymiary drzwi balkonowych na piętrze od strony frontowej w Twoim projekcjie ? Oliwier Drzwi mają szerokość 150, wys.242 cm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts