Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduje ok 150m od bardzo ruchliwej drogi krajowej (bardzo ciezko jest przejsc przez jezdnie). Halas jest, ale ja go nie zauwazam. Dla mnie tak jakby nie istnial. Teraz robia obwodnice mojej miejscowosci i droge bede mial dokladnie w tej samej odleglosci, ale z drugiej strony. Halas sie zmiejszy, bo droga bedzie ekranowana, a dodatkowo od tej strony mam jeszcze las. Od kwietnia bede mieszkal dokladnie posrodku pomiedzy nowa droga krajowa i stara (ktora nie zostanie zlikwidowana, tylko spadnie jej ranga). I bardzo sie z tego ciesze :wink:

pozdrawiam

Konrad

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

P.S. Jak to jest, że wszyscy chcą jeździć autostradą ale nikt nie chce koło niej mieszkać...

ja chce, ja chce :lol: bliskosc A4 to byl podstawowy warunek przy zakupie.... do autostrady w lini prostej mam 500 m do zjazdu niecaly kilometr 8) Jak wiatr sie zmienia to troche slychac a ze przewaznie wieje w strone autostrady to jest okej. Ale musze napisac ze miedzy moja chalupka a autostrada sa zabudowania, wysoki kosciol itp to nie mam porownania jak by bylo gdyby stala w szczerym polu.

Strefa ochronna od drogi expresowej wynosiła przed 10 laty 180m.

Teraz nie wiem. Ta odległość gwarantowała nie przekroczenie dopuszczalnego przepisami hałasu.

Ekrany są obowiązkowe w miejscach gdzie trasa przebiega bliźej niż 200 m od istniejących zabudowań mieszkalnych.

Mogłabyś coś więcej napisać? Jeśli u mnie jest mniej niż 200m, to znaczy że mogę domagać się budowy ekranów? Jak to w praktyce wygląda?

Ta odległość wynika z norm przyjętych jako dopuszczalny hałas komunikacyjny. Normy zostały zaostrzone stąd ze 180 metrów zrobiło się około 200, ale tak naprawdę trzeba każdorazowo wszczynać walkę o ekrany od pomiarów hałasu a nie pomiaru odległości od drogi.