Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie blatu kuch nad zmywarką -czym?

Arek99

Recommended Posts

chcę zabezpieczyć debowe blaty kuchenne nad zmywarką i nad piekarnikiem, aby nie były bezpośrednio narażone na wilgoć/temperaturę. Na wierzchu będą olejowane, ale od spodu olejowanie nie jest chyba dobrym pomysłem. Zastanawiam się czy je polakierować, zabejcować, czy też obic od spodu jakimś tworzywem/folią. Macie jakiś pomysł?

• 1 year później...
  • 2 years później...

Czy macie czymś zabezpieczone blaty z MDF od spodu przy zmywarce?

Mam zmywarkę od niedawna, ale już mnie martwi, że gdy ją otwieram całe gorące, wilgotne powietrze bucha prosto na ten wystający kilka centymetrów w przód blat. Czy to mi się za jakiś czas nie pofaluje, nie mówię, że cały blat, bo na to za gruby, ale spodnia część zacznie puchnąć i za jakiś czas całość do wymienienia? Jak to jest u was?

Moja zmywarka (Elektrolux) nie ma od strony blatu blachy tylko taki metalizowany pasek (coś jak gruba folia metalizowana), ale to nie jest na cały wystający blat tylko na styku ukrytego panelu. Blat wystaje jeszcze jakieś 2-3 cm w przód i kiedy otwieram drzwi po zmywaniu to ciepło bucha na ten fragment. Mam nadzieję, że MDF jest na tyle wytrzymały ,ale mam wrażenie, że jego faktura jest już lekko inna. Może faktycznie powinnam otwierać nie od razu po umyciu tylko dużo później (załączam zwykle wczesnym wieczorem by 'wyprała' nim pójdziemy spać).