Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy możecie pokazać swoje skalniaki?

kofi

Recommended Posts

Właśnie przystępuję do zagospodarowania skarpy - długiej na jakieś 20 m - na skalniak. Wydawało mi się, że to będzie takie proste, ale jakoś niepewnie się czuję :roll: Ma tam rosnąć kilka płożących jałowców, goździk kropkowany, karmnik ościsty, płomyk szydlasty (te rośliny mam), smagliczka górska i żagwin ogrodowy. Mam jeszcze trochę cebulek krokusów i innych drobnych wiosennych cebulowych. Niestety wcale nie mam kamieni :-? Mam obiecane otoczaki z pola, ale są tak daleko, że transport jest bardzo drogi, więc nie wiem, czy po prostu nie kupię trochę jakichś innych, bliżej.

Pochwalcie się proszę swoimi skalniakami, żebym miała skąd czerpać inspiracje. :)

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez mam swój mały skalniak na skwerku pod domem. Z moich doświadczeń wynika, że jest z nim trochę roboty, zwłaszcza dużo czasu pochłania mi systematyczne odchwaszczanie. Tę czynność prawie codziennie wykonuję przy porannej kawie. :wink: Lubię rano popatrzeć na moje roślinki i przy okazji usuwam wtedy niechciane zielsko.

Niektóre skalne rośliny szybko się rozrastają i zagłuszają inne, trzeba koniecznie je przedzielić kamieniami tak aby miały swoje rewiry. Na gatunkach roślin się nie znam, ale systematycznie je zdobywam i uzupełniam swoja kolekcję. Moje ulubione to rojniki, akurat te są mi znane. Mam też karmnik, to też mój ulubiony, ale lepiej rośnie na glebie wilgotnej. Do kompozycji skalnej według mnie doskonale nadaje się trzmielinka. Najważniejsze to jak najszybciej uzyskać efekt pokrycia gleby przez roślinki, wtedy jest mniej do plewienia. Przed założeniem skalniaka koniecznie trzeba pozbyć się perzu i powoju.

Dzięki za zdjęcia. :) Bluszczyku, dołączam do próśb - pokaż tego swojego skalniaka.

Coraz bardziej lubię funkie, niby taka prosta roślinka, a tak ślicznie wygląda :) Mam je już w kilku miejscach i mam miejsce na następne.

Haniu obejrzałam je też w wątku o funkiach i postanowiłam przestać rozdzielać te swoje i dosadzić sobie jeszcze inne gatunki.

Kef fajnie masz zaaranżowane te roślinki wśród kamieni.

Skarpę czyścimy z zielska już chyba trzeci raz, ostatnio trochę trawy na niej urosło, bo obok była siana, więc dzisiaj z nią walczyłam.

Roślin mam na razie zdecydowanie za mało, żeby pokryły całość. :-? Ale trudno, będę czekała, aż się rozrosną.

Odnośnie roślin szybko rosnących-mam u siebie na skalniaku taką roślinkę(dostałam od obcej kobiety w zamian za gałązkę hortensji), która posadzona latem ubiegłego roku rozrosła się na ok 2 m. Posadziłam ją z tyłu skalniaka - bo nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić i miałam przesadzić ewntualnie gdzieś indziej.Ale z braku czasu rośnie do dzisiaj.

Gdyby ci się spodobała-mogę wysłać trochę sadzonek.

Nie mam teraz zdjęcia-zrobię dopiero jutro po południu i pokażę jak spływa po kamieniach.Nie wiem jak się nazywa-ma mięsiste listki,chyba trochę kwitła na żółto i bardzo szybko wypuszcza korzenie leżąc na ziemi.Rośnie w cieniu- mój skalniak jest trochę nietypowy:rosną na nim kosodrzewiny, cyprysiki i uwielbiane przeze mnie różaneczniki.

Mam zdjęcie skalniaka z wiosny-teraz zupełnie inaczej wygląda.Tam gdzieś w głębi jest ta roślina.Chyba nawet nie widać jej,jest zbyt mała.

http://images1.fotosik.pl/181/d7e25bb428626ce9m.jpg' alt='d7e25bb428626ce9m.jpg'>

Oj, bluszczyku zdaje się, że kochasz Ty ten swój skalniaczek :D Pewnie też pięknie wszystko rośnie :D

Oj, lubię go bardzo ..... :p

Niestety założyłem go w tym roku i jest w fazie tworzenia tz. radosnej twórczości .... :wink:

Chwalić się nie ma czym, ale samo doglądanie i podpatrywanie roślinek daje mi dużo radości. Dodam, że nawet od mojej żony doczekałem się pewnego uznania. :roll: Początkowo nie dawała mi większych szans na przetrwanie a teraz jej się nawet to podoba i próbuje wnosić swoje pomysły. Niestety zawsze popełnia się jakieś błędy, jednym z moich było posadzenie paproci. :evil: Teraz kiedy je wykopywałem okazało się, że jest to roślina z opóźnianym zapłonem. Wytwarza głębokie korzenie i mnóstwo bocznych odrostów. Zapuszczenie jej w rabaty grozi totalnym przekopywanie skalniaka. To może tylko moje spostrzeżenie co do paproci, no może że ktoś ma inne upodobania. A fotki pokaże przy okazji .......

Pozdrawiam skalniaków

:p

Witam

pokazuję swój skalniak - in the making, bo na razie nie jest gotowy. Na pewno będziemy zmieniać zasadzenia. Zaczęliśmy od głazów, ich ułożenia, potem ziemia i nasadziliśmy trochę bylin. I już chcę to zmieniać - jak i ułozenie kamieni, bo podobają mi się ogrody japońskie, które są bardzo oszczędne. Zasadzone rośliny rosną jak oszalałe, nawet przeżyły upały. Niektóre padły, ale te które zostały czują się na skalniaku świetnie. Widać pięciornika krzewiastego który jest bardzo ekspansywny i zagłusza wszystko naokoło - i dobrze, fajnie wygląda i nie ma dużych wymagań :) Padły wrzosy(nawet to widać), teraz dosadziliśmy nowych z przodu zobaczymy jak dadzą radę.

Jeśli przeżyją zimę, przesadzę w inne miejsce.

Mam też trochę skalnic.

Teren naokoło otoczyliśmy rozsypanym żwirem, teraz dosadziliśmy też kosodrzewinę, jałowce i świerka.

Na skalniakach świetnie wygląda mech - można kupić w centrach ogrodniczych. No i nie trzeba kosić jak trawy ...

Tak to wygląda - nie wszystko na tym zdjęciu widać, skalniak trochę się zmienił od czasu kiedy zrobiłam to zdjęcie.

http://foto.onet.pl/upload/8/98/_630831_n.jpg

drugie zdjęcie

http://foto.onet.pl/upload/48/3/_630830_n.jpg

Aniu śliczna jest ta płożąca roślinka,naprawdę nie wiesz jak się nazywa?Bardzo bym chciała ją u siebie :lol: