Kukluxik 09.10.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Master - jak dla mnie to za dużo tych kamieni ( nie mówiąc już o płocie ) i mix kolorów drewna ale sam pomysł jest bardzo fajny ..... Rispetto - ja tez mam zamysł zrobienia przy ścieżce takiego mini skalniaczka ( u Ciebie jest płasko , u mnie jest skarpka delikatnie nachylona ). JA się tak dobrze nie znam ale masz tam chyba jałowce posadzone ? NIe boisz się że one sie zbytnio rozrosną? A może to jakaś miniaturowa odmiana- bo tak to co ? przycinać je co roku ? Ostatnio byłam u brata i oglądałam jego 7 letni ogród. Posadził właśnie przy alejce jałowca i teraz nie można po niej przejść bo tak się "szaleniec" rozłożył. "Chorowałam" przez ostatnie tygodnie na skalniaka ale doszłam do wniosku że nie takie to proste : musze najpierw sobie wszytko z głową zaplanować , dobrać odpowiednie roślini co by później nie nieć kłopotu z ekspansją poszczególnych egzemplarzy - zima będzie na to najlepszą porą - pomysły się skrystalizują . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 09.10.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Master - jak dla mnie to za dużo tych kamieni ( nie mówiąc już o płocie ) i mix kolorów drewna ale sam pomysł jest bardzo fajny ..... Rispetto - ja tez mam zamysł zrobienia przy ścieżce takiego mini skalniaczka ( u Ciebie jest płasko , u mnie jest skarpka delikatnie nachylona ). JA się tak dobrze nie znam ale masz tam chyba jałowce posadzone ? NIe boisz się że one sie zbytnio rozrosną? A może to jakaś miniaturowa odmiana- bo tak to co ? przycinać je co roku ? Ostatnio byłam u brata i oglądałam jego 7 letni ogród. Posadził właśnie przy alejce jałowca i teraz nie można po niej przejść bo tak się "szaleniec" rozłożył. "Chorowałam" przez ostatnie tygodnie na skalniaka ale doszłam do wniosku że nie takie to proste : musze najpierw sobie wszytko z głową zaplanować , dobrać odpowiednie roślini co by później nie nieć kłopotu z ekspansją poszczególnych egzemplarzy - zima będzie na to najlepszą porą - pomysły się skrystalizują . Pozdrawiam Włanie te jałowce stamtšd wylecš. Usunę też pigwowca i sosnę himalajskš, bo ronie jak oszalała (ponad 40 cm, a miałš 10-15 !!!). No cóż ... to był poczštek przygody z ogordem. Teraz czekam aż zakończš sezon wegetacyjny i przekopię je w inne miejsce.. Tam niech sobie szalejš W ich miejsce posadzę odmiany wybitnie karłowe rosnšce po maksimum 5 cm na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 09.10.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 i to jest właśnie najpiękniejsze w ogrodzie - że można sobie bez większych konsekwencji i nakładu parcy zmieniać , zmieniać , zmieniać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 09.10.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 i to jest właśnie najpiękniejsze w ogrodzie - że można sobie bez większych konsekwencji i nakładu parcy zmieniać , zmieniać , zmieniać .... Ale jakby było nudno bez tego Żartuję. Na poczštku nasza wiedza a temat rolin była nikła i stšd wyszło, jak wyszło. Widzilimy małe rolinki w szkółce, to "pewnie będš pasowały na małego skalniaka" To był nasz poligon i z resztš ogrodu nie ma już takich niespodzianek Przekopujemy tylko byliny i trawy, które nadmiernie się rozrastajš (nowe trawy ozdobne sadzimy już w ziemi w donicach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kukluxik 09.10.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No to właśnie ja jestem na początku tej drogi i narazie zdobywam wiedze teoretyczną bo już się tez przejechałam na fachowcu ze szkółki który niby to powinien tryskać wszelaką wiedza a jak się okazało nie do końca. Więc urządzanie ogrodu ( w tym skalniaków ) przekładam na wiosnę. Piszesz że trawy sadzisz w doniczkach - ale takie małe skalniaczkowe też ? Zakupiłam w zeszłym tyg. takie maluszki soczystozielone wyglądające jak jeżyki i nie wiem jak je posadzić? w sumie to chcę żeby sie rozrastały więc chyba trzeba bez doniczki ? Dobrze że macie duży ogród - zawsze się znajdzie miejsce na takie roślinki "z poligonu " , choćby na tym dużym skalniaku. Ja mam ograniczone możliwości więc musze uważać co kupuję NO to wklejajcie swoje skalniaki - będę Was podglądać i szukać inspiracji dla siebie Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juurrek2 09.10.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 http://images4.fotosik.pl/159/9517d8e7aeb4f763m.jpg' alt='9517d8e7aeb4f763m.jpg'> http://images2.fotosik.pl/196/794409c10e1e5186m.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 09.10.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Piszesz że trawy sadzisz w doniczkach - ale takie małe skalniaczkowe też ? Miałem na myli itylko te duże, które rozrastajš się przez kłšcza. Te małe typu kostrzewa sina (nie wiem, czy dobrze jš nazwałem, ale chodzi o takš niebieskš małš kępkę) rozsiewajš się same i doniczki nie majš sensu. Mam teraz te neibieskie trawki w całym ogrodzie. Nawet na betonowej cieżce rosnš pomiędzy kostkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juurrek2 09.10.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 http://images2.fotosik.pl/196/3e7ec60eb909134em.jpg' alt='3e7ec60eb909134em.jpg'> http://images2.fotosik.pl/196/81260a4e8be764b6m.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.10.2006 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Dziękuję, że wklejacie , teraz podglądam, jak by tu ułożyć kamienie, chcemy kupić trochę różnych łupanych skał, muszę je jakoś sensownie umieścić na tej skarpie między już zasadzonymi nielicznymi roślinkami i cebulkami, z których mam nadzieję coś urośnie na wiosnę. Tę czarną folię też miałam zamiar położyć, ale bałam się, że jak ją przysypię drobnym żwirkiem (między kamieniami), to wszystko z niej zjedzie i zrezygnowałam (poza tym, nie widziałam jak to będzie z cebulowymi - też musiałabym wycinać dziurki, ale mimio wszystko - ograniczyłoby to im możliwość rozrostania się). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Master Of Art 10.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 No trudno, ale: za dużo na za małym, to raz. Altanka wiśnia, podkłady ciemny brąz, poręcz też inna. Kamienie z czasem zarosną, ale ten betonowy płot... kolor altany jest do zmiany...kiczowato wyglada, ale nie czepiajcie sie płotu bo chyba nie to jest tu ważne, płot jest tymczasowy. Mamy ogladać skalniaki tak? i pwiedzcie mi jak mozna zrobic kamienny murek uzywając mniej kamienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 10.10.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Można na przykład zrobić murek o połowę niższy A tak poważnie to żeby dobrze wyglądał i speniał te funkcję co u Ciebie (woda) to niestety musi być masywny. Pozdrawiam Ps Całkiem fajnie to wyszło M. of A. A będzie jeszcze fajniej jak reszta (lub chociaż część) ogrodu będzie nawiązywała do skalniaczka. - tak mi się wydaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.10.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 No trudno, ale: za dużo na za małym, to raz. Altanka wiśnia, podkłady ciemny brąz, poręcz też inna. Kamienie z czasem zarosną, ale ten betonowy płot... kolor altany jest do zmiany...kiczowato wyglada, ale nie czepiajcie sie płotu bo chyba nie to jest tu ważne, płot jest tymczasowy. Mamy ogladać skalniaki tak? i pwiedzcie mi jak mozna zrobic kamienny murek uzywając mniej kamienia A mnie się akurat kolorek podoba - ale nie w tym miejscu. Byłby dobry (może nawet bardziej w czerwień) w ogrodzie japońskim. Kamienia się też nie czepiam, ale coś mi się robi, jak widzę betonowy płot, a jak bardziej fikuśny, to mi się to nasila i nic na to nie poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 11.10.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Otóż to - może dlatego jest tak mało zdięć tych naszych skalniaków, bo jak ktoś tylko się odważy coś swojego zamieścić to zaraz go skrytykują...pokażcie swoje skalniaki krytykanci!buzia K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.10.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 nie przesadzaj kadra nie zawsze wszystko musi się podobać innym i jeśli ktoś się decyduje na opublikowanie swoich zdjęć to chyba ma świadomość że zdania moga byc różne (przynajmniej ja tak myślę) dobrze ze Mirek spogląda na całość - tytuł NAJLEPSZY DORADCA w końcu zobowiązuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.10.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Otóż to - może dlatego jest tak mało zdięć tych naszych skalniaków, bo jak ktoś tylko się odważy coś swojego zamieścić to zaraz go skrytykują... pokażcie swoje skalniaki krytykanci! buzia K Nie jestem aż takim megalomanem,aby wrzucając gdzieś tu zdjęcia swojego ogrodu nie oczekiwać opinii krytycznych, to raz. A dwa- proszę o odróżnienie krytyki od krytykanctwa, to dwie różne sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.10.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Rispetto - ja tez mam zamysł zrobienia przy ścieżce takiego mini skalniaczka ( u Ciebie jest płasko , u mnie jest skarpka delikatnie nachylona ). "Chorowałam" przez ostatnie tygodnie na skalniaka ale doszłam do wniosku że nie takie to proste : musze najpierw sobie wszytko z głową zaplanować , dobrać odpowiednie roślini co by później nie nieć kłopotu z ekspansją poszczególnych egzemplarzy - zima będzie na to najlepszą porą - pomysły się skrystalizują . Pozdrawiam Popieram w całej rozciągłości Wiadomo, że aranżacja ogrodu, to wypadkowa doświadczenia, gustu i pieniędzy. Ja wolę tak jak napisała Kukluxik, by skalniak był integralną częscia ogrodu, ukształtowania terenu. By jego obecność miała jakiś kompozycyjny sens, który przy pagórkowatym terenie jest wypunktowaniem roślin, a nie - zaskakuje widza, nagłym wybrzuszeniem płaskiego trawnika. Tu w górach skałek i roślin od metra, więc osobiście nie widziałam sensu, by robić sztuczne usypisko. Ale np. to co pokazała na zdjęciu Anna K., bardzo mi przypadło do gustu. Jej skalniak ma swoje uzasadnienie i stanowi integralną część przydomowej kompozycji. Ślicznie, poprostu- ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 11.10.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dzięki Haniu. Długo myślałam, co można zrobić w tym cienistym zakątku, zwłaszcza,że jest to na widoku od "ulicy". Mam nadzieję,że za kilka lat iglaki zasłonią okno od garażu i na ich tle lepiej będą prezentować się różaneczniki. Poza tym pies jest u mnie wielkim problemem(podlewa wszystko co sie da i ile się da ) a jak na razie nie wchodzi na to "podwyższenie"(z przodu ok 50 cm, z tyłu ponad70 cm) i nie podlewa iglaków. U mnie niestety działka jest za mała żeby zaszaleć z jakimiś naturalistycznymi nasadzeniami typu świerki, brzózki itp. A takie bardzo mi sie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 12.10.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 nie przesadzaj kadra (ciekawe, czy udało mi się zacytować?) no nie przesadzam. Temat brzmi "pokażcie swoje skalniaki", a nie "pokażę wam swój skalniak, a wy powiedzcie co o nim myślicie"... Autor napisał, że szuka inspiracji... wystarczy zamieścić zdięcia - każdy sobie znajdzie coś dla siebie ... Jak mu sie kolor drewna nie bedzie podobał to sobie pomaluje inaczej... Chcodzi mi o to, że często robimy coś w naszych ogrodach (w życiu w ogóle), zajmuje nam to dużo czasu i pracy, mamy mnóstwo satysfakcji, chcemy się tym podzielić , pochwalić, zaprezentować, a ktoś przyjdzie i powie "hmmm o! paproszek..". Poza tym czekam na te zdięcia i czekam... I nie chciałam urazić Mirka. Wezwanie "krytycy pokarzcie swoje skalniaki" brzmi trochę sztucznie i mało prowokująco buzia_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kef 12.10.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 kadra znowu przesadziłaś Chyba nie wiesz gdzie się znalazłaś. Jesteś na forum (miejsce, teren, na którym przedstawia się ważne sprawy publiczne do rozważenia, osądzenia, załatwienia , Etym. - łac. 'rynek, targowisko; plac, miejsce publiczne do odbywania sądów, zgromadzeń lud., - słownik wyrazów obcych Kopalińskiego). Pokazując coś publicznie zawsze musimy liczyć z osądem. A może on być jak już wspomniała Ivonesca różny. Głosy pozytywne dają satysłakcję sa przyjemne. Ale i te nie do końca przychylne są wartościowe - mobilizują do poszukiwań, działania. Umiarkowana krytyka może dołować tylko ludzi zakompleksionych. Specjalnie dla ciebie mój mały skalniaczek. Tylko do popatrzenia http://images3.fotosik.pl/200/16bc2af0068bbddem.jpg http://images1.fotosik.pl/209/c5f74bf9a0367cb3m.jpg Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadra 13.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 odniosłam wrażenie, że najechaliście na Mastera, bo jego propozycja jest zgoła inna od stadardów tu w niewielkiej ilości prezentowanych... Nie mówię, ze nie należy wymieniać pogladów, czy wnosić krytycznych uwag - szczególnie tu na forum, gdzie z natury rzeczy ludzie piszą o swoich problemach i proszą o poradę. Mówię natomiast, ze w moim odczuciu intencją autora wątku była prezentacja , a nie prośba o komentarz... Zresztą mniejsza z tym. Wyłączam się bo uprawiamy tu dygresje zamiast skupić się na clue sprawy... Kef jak miło /że dla mnie/, jak pięknie /szeptem, bo miałam nie komentować/pozdrawiam i buzia_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts