maxmax 23.08.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam wszystkich jest to moj pierwszy post na forum.murator Jestem również Ariel'owiczem. Projekt mam od roku ale jeszcze ciagle nie mam pozwolenia na budowę więc jedyne co mogę robic to podziwiac piekny domek Pana Marka33 mam projekt w wersji oryginalnej (garaz z lewej strony) budynek usytuowany kuchnią na zachód, budynek stanie rownolegle frontem do drogi Zastanawialem sie nad nieco inną orientacją ale jednak strony swiata są takie a nie inne.. droga tak a nie inaczej.. działka taka a nie inna zmiany jakie wprowadzę: - okno zamiast dzwi tarasowych z pokoju 1/6 - okno w salonie 1/9 - likwiduję prysznic w lazience na dole 1/7 uzyskując w ten sposob dodatkowy metr na korzysc pomieszczenia gospodarczego Zastanawiam się nad przedluzeniem garazu o dlugosc 1 maxa oglądając zdjęcia poddasza Pana Marka delikatnie mowiąc przestraszyłem się skosów, w najczarniejszych scenariuszach nie wiedzialem ze będą takie :/ dlatego zastanawiam sie nad podniesieniem sciany kolankowej o ok 1-2 maxy (oczywiscie jesli podniose dach to wysokosc domu moze przekroczyc maksimum w projekcie zagospodarowania przestrzennego) wydluzenie sciany kolankowej podniesie mi dach .. chyba ze go opuszcze nizej ale wtedy jego zasieg bedzie wiekszy, moge zmienic tez kąt nachylenia dachu - ale to nie bedzie chyba dobrym rozwiazaniem tak wiec.. prosilbym o opinie , najchetniej zdjecia skosow i dachu po opisanych zmianach jeszcze raz dzieki MAREK33 ze podzieliles sie swymi zdjeciami, dobra robota !! pozdrawiam max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojacy 31.08.2007 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam wszystkich i cieszę się iż temat tak się rozwinął (co zawdzięczamy głównie Panu Markowi 33). Ponieważ coraz częściej pada temat podniesienia ściany kolankowej chciałbym podzielić się moimi przemyśleniami na ten temat. Myślę, iż z pewnością podniesienie ściany kolankowej wpłynie niekorzystnie na ogólny wygląd budynku. Jednak zalety tego rozwiązania mogą być również nie do przecenienia (powiększenie przestrzeni lub mniej uciążliwe skosy). Jak zwykle w takich przypadkach dylemat pomiędzy urodą a funkcjonalnością jest trudny do rozstrzygnięcia. Ponieważ ja zdecydowałem się podnieść ściankę kolankową w moim Arielu do ok. 90 cm, targają mną również podobne uczucia jak opisałem powyżej. Myślę że będę mógł pomóc w podjęciu takiej decyzji na podstawie własnych doświadczeń których mam nadzieję nabyć pod koniec października br. ponieważ aktualnie jestem na etapie oczekiwania na więźbę dachową.Pozdrawiam ArielowiczówMojacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomello 31.08.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam Pozdrawiamy nowych Arielowiczów Okna w jadalni zrobiliśmy zgodnie z projektem i wydaje mi się, że są wystarczająco duże. Jedyne zmiany jakich dokonaliśmy to powiększenie wysokości okna w kuchni tak, aby jego parapet łączył się z blatem szafek oraz dodanie jednego okna w salonie za wykuszem. Jeśli chodzi o schody to według mnie betonowe zupełnie się do tego projektu nie nadają. Nie mamy jeszcze projektu schodów ale na pewno będą one optycznie "lekkie" tzn. ażurowe - drewniane lub stalowo-drewniane. Problem "wąskiego gardła" pojawi się chyba przy każdych schodach zabiegowych. Można oczywiście postawić schody spiralne, które zajmą mało przestrzeni ale nie będą wygodne - to jest kwestia indywidualnego wyboru. Spiżarkę w kuchni zlikwidowaliśmy gdyż przesunęliśmy ściankę działową pomiędzy wiatrołapem a kuchnią o około 50cm - dzięki temu mamy miejsce na szafę. Pozdrawiam serdecznie Witam ponownie, tym razem ja długo nie miałem okazji usiąść i cokolwiek napisać, a wypada mi podziękować za zamieszczone zdjęcia. Pomogły nam bardzo, bo dopiero wrealu widać jak co wygląda. A najlepsze jest to, że dopiero oglądaąc zdjęcia, uświadomiłem sobie to smieszne ustawienie komina w górnej łazience:) Ja niestety nie bardzo mam co pokazać (nadal), ponieważ nasi wykonawcy murów specjalizują się w ytongu i wstrzymuje nas nadal wiosenny deficyt materiałów - trzeba czekac na swoją kolej. Mam nadzieję, że u Was prace idą do przodu. Bardzo jesteśmy ciekawi kolejnyc zdjęć. Pozdrawiam TCieśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielka 22.02.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Jestem w trakcie budowy ARIELA. Na dzień dzisiejszy mam stan surowy zamknięty. W połowie marca ruszam dalej z budową, a raczej wykończeniówką, której strasznie się boję. Jeśli ktoś już wykończył ARIELA lub jest w trakcie, to proszę o kontakt. Chętnie obejrzałabym zdjęcia przede wszystkim wnętrz, bo narazie kiepsko u mnie z pomysłami. Najgorszy dylemat mam z kuchnią i salonem. Pozdrawiam Arielowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetu 24.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Witam! Jestem nową uczestniczką forum. Proszę o radę. Budujemy dom wg.projektu ARIEL. Budowa jest na etapie stanu surowego prawie zamkniętego. Za tydzień będą okna. Jednak teraz zmagam się z problemem wejścia na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudelka21 01.05.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 witam, jesteśmy zainteresowanie projektem Ariel. Czy moglibyśmy prosić o jakieś zdjęcia z budowy? jak równiez juz moze z praca wykonczeniowych? pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudelka21 01.05.2008 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Witam, jak postepuje budowa pisze w sparwie projektu u mnie jest planowana budowa w tym tygodniu wiec dopiero poczatek . daleka droga i w zwiazku z tym jak to mkozliwe prosilabym o zdjecia jak domek wyglada na zywo , poniewaz wybor dokonany u mnie zostal bez obejrzenia na zywo. a moze jakies doswiadczenia zwiazane z budowa sie pojawily cos zmieniac itp. aha i jeszcze jedno co ze schodami?? betonowe czy drewniane ??? dreczy mnie tylko wielkosc salonu czy te 28m jest jakies ustawne i cos wielkie w projekcie wydaje sie duzy ale ale.... wiec jak znajdzuesz troszke czasu to skrobnij pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterekgti 17.06.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Z przyjemnością oswiadczam ze w okolicach lublina (skrzynice) powsaje nowiutki arielek jestem na etapie wiezby dachowej i bardzo sie ciesze ze moge podpytac o szczegoly waszych prac uzywajc forum. chetnie nawiazalbym kontakt z wlascicielem ariela ze swidnika bo mieszkamy niedaleko od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 19.06.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam, wraz z mężem planujemy budować dom wg projektu Ariel (odbicie lustrzane). Chciałabym poznać doświadczenia osób, które są na etapie budowy lub już mieszkają w tym domu. Czy robiliście zmiany w projekcie? Jak ostatecznie oceniacie dom? My sporo pozmienialiśmy w projekcie i zastanawiamy się, czy wszystkie zmiany to był dobry pomysł. Oto one: 1. na parterze zlikwidowaliśmy taras z boku i powiększyliśmy mniejszy pokój (docelowo sypialnię) aż do słupa. Dzięki temu znacznie powiększyliśmy łazienkę i kotłownię. Minusem jest wyjście z pokoju do salonu. 2. w salonie zrobiliśmy 2-metrowe drzwi na taras, który teraz ma być centralnie położony oraz dodaliśmy okno na tej ścianie, na której jest wykusz w jadalni. 3. w kuchni zlikwidowaliśmy spiżarnię i przesunęliśmy o pół metra ściankę działową od strony wiatrołapu, by było w nim miejsce na szafę ubraniową. 4. zabudowaliśmy klatkę schodową a pod schodami zrobiliśmy miejsce na schowek lub spiżarkę. 5. w kotłowni przesunęliśmy komin, tak aby w górnej łazience nie był on na środku pomieszczenia. 6. podnieśliśmy poddasze o jeden pustak, gdyż uznaliśmy że skosy są zbyt nisko. Chciałabym poznać opinie innych na temat tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.06.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Podaj link do tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 19.06.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 http://www.dobredomy.pl/?id_project=85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.06.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Poza tym dodatkowym oknem w salonie zrobiłbym to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 19.06.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Nad tym oknem jeszcze się zastanawiamy, zawsze możemy go nie robić podczas budowy przemawia jednak za nim to, ze wychodzi ono na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 19.06.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam,co prawda nie jestem poszukiwaną osobą ale mam w planie budowę Ariela i bardzo prosiłabym o zdjęcia z budowy. Nasz projekt jeszcze jest u architekta więc mamy czas aby zobaczyć taki domek i przemyśleć jeszcze kilka spraw. Czy jest szansa na takie zdjęcia? Niestety nie ma szans na zobaczenie go w realu ze względu na zbyt dużą odległość (jestem z Mińska Mazowieckiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 09.07.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam, jestem bardzo zainteresowana projektem Ariel. Czy jest ktoś, kto buduje w okolicach Wroclawia, zeby mozna bylo ten projekt zobaczyc osobiscie? Bede bardzo wdzieczna za kontakt. PozdrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudelka21 15.07.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Z przyjemnością oswiadczam ze w okolicach lublina (skrzynice) powsaje nowiutki arielek jestem na etapie wiezby dachowej i bardzo sie ciesze ze moge podpytac o szczegoly waszych prac uzywajc forum. chetnie nawiazalbym kontakt z wlascicielem ariela ze swidnika bo mieszkamy niedaleko od siebie. Witam, jak postepuje budowa pisze w sparwie projektu u mnie jest planowana budowa w tym tygodniu wiec dopiero poczatek . daleka droga i w zwiazku z tym jak to mkozliwe prosilabym o zdjecia jak domek wyglada na zywo , poniewaz wybor dokonany u mnie zostal bez obejrzenia na zywo. a moze jakies doswiadczenia zwiazane z budowa sie pojawily cos zmieniac itp. aha i jeszcze jedno co ze schodami?? betonowe czy drewniane ??? dreczy mnie tylko wielkosc salonu czy te 28m jest jakies ustawne i cos wielkie w projekcie wydaje sie duzy ale ale.... wiec jak znajdzuesz troszke czasu to skrobnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 16.07.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 dudelka21, skąd jesteś? My będziemy budować koło Mińska Mazowieckiego i chętnie zobaczylibyśmy jak postępują prace u innych dumnych posiadaczy Ariala również zastanawialiśmy się nad schodami i w ostatecznej wersji zrobiliśmy prawie zamknięta klatkę schodową a co za tym idzie betonowe schody. Przestrzeń pod nimi wykorzystałam na spiżarkę, którą zlikwidowałam w kuchni. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, okaże się w swoim czasie. Na chwilę obecną wydaje mi się najrozsądniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudelka21 18.07.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witam,ja jestem z Ostrwowi MAzowieckiej wiec jakies 100 km od Minska. u nas prace postepuja powoli jetsesmy narazie z piwnica a za 2 tyg wchodza i robia do stanu surowego , wiec jak juz cos wiecej bedzie nad ziemia to przesle zdjecia. u nas schody bedziemy robic drewniane, a co do spizarni to tez zrezygnowalismy kosztem przedsieonka na szafe wnekowa. tak do konca to nie bardzo widza mi sie pomieszczenia na gorze jakos te skosy mnie przerazaja myslimy o podniesieniu o 2-3 szt protermu ale czy to nie zmieni konstrukcji dachu, jeszce mamy z tym dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona_1981 18.07.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Nam też nie podobały się skosy, dlatego po rozmowie z architektem podnieśliśmy górę o jeden pustak. Zmieniły się przez to oczywiście powierzchnie pomieszczeń ale myślę, ze będzie to lepsze rozwiązanie niż ogromne skosy. Pisz o postępach prac, wciąż jest mało osób, które budują ten dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrugawa 14.11.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witam Nie jestem w stanie doradzic co do schodów ale mam prośbę.Czy bylibyście panstwo przesłać zdjęcia z realizaji projektu.bardzo dziekuje[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts