Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż - um. kupna sprzedaży czy akt darowizny

freakboy

Recommended Posts

To mój pierwszy post na tym forum a więc serdecznie witam wszystkich!!!!

Może odrazu przedstawie mój problem:

Moja przyszła teściowa, a wiec prawnie zupełnie obca mi osoba (III grupa podatkowa) jest właścicielką garażu o wartości ok 6000-8000 zł, który chciałaby mi podarować. W związku z tym mam pytanie czy w tej sytuacji lepszym=tańszym rozwiązaniem będzie akt darowizny (III grupa podatkowa) czy też umowa kupna sprzedaży będzie dla mnie korzystniejsza? Dodatkowe koszty przy um kupna sprzedaży to 10% podatku dochodowego dla US gdyż przyszła teściowa kupiła ten garaż od gminy w tym roku a więc przed upływem 5 lat.

Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam

Dla III grupy podatkowej, kwota wolna od podatku to 4902 zl. Potem do kwoty 10278 placisz 12% podatku. Przy niewysokiej wartości transakcji i tak sporą część stanowić będą opłaty notarialne.

Jeśli transakcja będzie dokonana przed ślubem, to garaż będzie Twoim majątkiem oddzielnym, nawet jeśli z żoną będziesz miał wspólnotę majątkową.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.

Rozumiem, że w tym wypadku bardziej opłacalny jest akt darowizny "...i tak sporą część stanowić będą opłaty notarialne" jeśli można jaki może być orientacyjny koszt tych opłat notarialnych oraz sądowych?

w internecie są dostępne kalulatory sprzedaży nieruchomości. Opłata notarialna zależy od wartości transakcji (dla kwoty od 5000 do 15000 to będzie 200 zl + 3% wartości kwoty powyżej 5000). W przypadku darowizny tez jest liczona od wartości darowizny po cenach rynkowych. Do tego VAT od opłąty notarialnej, opłata sądowa, wniosek do wydziału Ksiąg Wieczystych (zakładam, że przy kupnie był określony udział w gruncie i jest wpis do księgi wieczystej) + 6 zł za każdą stronę wypisu aktu notarialnego.

A właścicielem jest tylko "teściowa" czy małżonkowie? Wtedy przy darowiznie stawka zwolniona od podatku byłaby 2 x 4902 zł.

Ostatnio mój mąż ćwiczył darowiznę darowiznę mieszkania z garażem.

Poza tym wpisz w wyszukiwarkę internetową "kalkulator nieruchomości" lub "taksa notarialna" - wszystko podane jak na dłoni.