Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon łącznie z jadalnia ok. 25 m2

Waleriana

Recommended Posts

Mam dylemat nie wiem czy w salonie ok. 25 metrowym nie będzie za ciasno jeśli będzie się w nim znajdywała jeszcze jadalnia oczywiście z dużym stołem. Bardzo proszę wklejcie zdjęcia przykładowych lub swoich salonów , które są razem z jadalnią. Jestem w trakcie wyboru projektu domu i ciagle nurtuje mnie salon, czy jest ustawny ...

Dziękuję

Mam dylemat nie wiem czy w salonie ok. 25 metrowym nie będzie za ciasno jeśli będzie się w nim znajdywała jeszcze jadalnia oczywiście z dużym stołem. Bardzo proszę wklejcie zdjęcia przykładowych lub swoich salonów , które są razem z jadalnią. Jestem w trakcie wyboru projektu domu i ciagle nurtuje mnie salon, czy jest ustawny ...

Dziękuję

jak duży dom tak duży salon..czasem się nie da. Ale za to taniej będzie :):) Trzeba szukać dobrych stron :)

Ja mam salon o powierzchni 25 m, początkowo łudziłam sie, ze stół sie zmieści w wykuszu, jednak teraz kiedy stoi narożnik, fotel, ława i komoda to w wykuszu postanowiłam postawić tylko kwiaty.

jest bardzo ładnie, przestronnie.

gdybym wstawiła stól salon byłby zagracony i mało przyjemny, ale na dobrą sprawę da sie to fizycznie zrobić.

No to już nie wiem co robić , będę szukała innego projektu ... ale czy znajdę taki który mi się podoba i to z wejściem od południa :-? Projekt wg. mnie jest bardzo ładny, ma 127 m2 o większym nie myślałam.

W tym projekcie właśnie jest tak jakby przy wykuszu miejsce na stół jadalniany, bardzo żałuję ,ze nie mogę tego domu zobaczyć przed kupnem projektu...

Dziękuję za rady!

Nasz salon ma 27m2, ale jest otwarty na hol i sprawia wrażenie większego. Myślimy o stole we wnęce, ale ostatnio przestał mi sie podobać ten pomysł, bo po co mam sobie zagracać salon stołem z ktorego my nie będziemy korzystać (mamy dużą kuchnię 18m2 i tam będzie stół dla nas), a rodzina daleko i wpadaja raz w roku. Stół w sumie mamy i postawimy go narazie w zbędnym pokoju a przy jakieś okazji się wystawi i będzie ok. :lol:

U mnie będzie 46 metrów. I jak zaczęłam rozstawiać meble z panią architekt, to się okazało, że wcale nie jest taki ogromny jakby się wydawało. Duży stół, sofa, 2 fotele, ława, TV, kolumny od kina domowego... no to i już... a chcę miec jeszcze kredens i barek oddzielny w kącie...cóż...może sie jakoś upchnie.

A teraz mój "salon" w bloku ma jakieś 12 metrów i musi starczyć :):)

mój salon z jadalnią w wykuszu będzie miał według projektu 27 m2. Dom jeszcze nie jest wybudowany, więc nie wypowiem się od strony praktycznej.

Salon o takich wymiarach wydaje mi się trochę mały, ale :

1) nie chcę dużego domu ( będzie z garażem 145 m2)

2) zależało mi na małym pokoju na parterze

ale każdemu według jego upodobań i zasobności portfela :)

pozdrawiam

Marta

Projektowałam sobie dom sama. I właśnie na bazie opinii z forum, że na salon ze stołem 25m2 to za mało, to przeprojektowałam na 33m2. I dziś gdy już wszystko uzytkuję stwierdzam, ze 33m2 na salon, w którym miesci się : potężny kominek, stół z krzesłami, naroznik (2,4 x 3m) ze stolikiem kawowym tv i kredens to sporo. Wystarczy jeszcze miejsca na dwa fotele.

I ciesze się ze nie dałam sie zwariowaći skonczyło siena tych 33m

2) zależało mi na małym pokoju na parterze

pozdrawiam

Marta

to tak jak mi :lol:

i mi tez....!!

wlasnie w pokoju na dole ustawię duzy stół z krzesłami. to bedzie cos jak jadalnia ale okazjonalna. poniewaz mamy kącik jadalny w kuchni, dlatego stol w salonie nie bedzi potrzebny. na czas wiekszych imprez bedziemy korzystac z tego dodatkowego pomieszczenia, chociaz czuje ze stol bedzie wedrował do salonu (tam zdecydowanie przestronniej i przyjemniej).

Salon 33 m, stoi stół na 6 osób - docelowo rozkładany na 12 osób. Stół jest na większe imprezy, bo w kuchni jest stoł codzienny.

25 metrów będzie wymagało bardzo dużej dyscypliny, żeby z salonu nie zrobiła się li tylko jadalnia. No chyba że masz takie cacko, jak widziałam u koleżanki - cudowny przedwojenny dębowy stół, który normalnie jest małym stolikiem na 4 osoby, a rozkłada się do...18 osób!!!!

U mnie będzie 30m2 i myślę, że to minimum, aby zmieścić kominek z sofą i fotelami, kąt telewizyjny (nie chcę, ale rodzina nalega :x ), biblioteczkę, stół dla gości i ... pianino (marzy mi się :roll: ).

abromba, ja też chcę taki stół! Może jakiś obrazek poglądowy? Mając schemat może dałoby się zamówić taki stół u stolarza?