Andy ch 20.09.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Witam. Chciałbym zaadaptować strych w starym domu (wybudowany w latach 60 ) na poddasze (3 pokoje o łącznej powierzchni ok 70 m2). W zeszłym roku wymieniłem cały dach (nowa więźba i blacha). Przy wymianie nieco zmieniłem konstrukcje dachu (powstały 2 tzw facjatki z oknami). Nie zgłaszałem tego nigdzie. Czy w związku z tym grożą mi jakieś sankcje, że nigdzie tego nie zgłaszałem? I w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają sprawy formalne dotyczące adaptacji poddasza? Czy konieczny jest projekt czy jakieś pozwolenie i jaki jest koszt takich załatwień?I gdzie ewentualnie udać się z tym problemem. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 21.09.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 jeżeli żaden sąsiad nie doniesie to raczej nie masz się czym martwić, ale jest to samowola budowlana i gdyby to wyszło na jaw miałbyś problemy (np. wysoka kara pienięża, a nawet robiórka). bo to co zrobiłeś wymaga pozwolenia na budowę, bo zmieniłeś konstrukcję dachu i wygląd budynku. teraz jak chcesz robić legalnie to musisz zacząć się starać o decyzje o warunkach zabudowy (adaptacja pomieszczeń nieużytkowych na użytkowe wymaga tego). jak już będziesz miał tą decyzję szukasz projektanta, który zrobi ci projekt archbitektoniczno-budowlany i potem składasz to na pozwolenie na budowę. i to by było tyle w dużym skrócie. koszty to głównie będzie wynagrodzenie projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts