AxLe 20.09.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Powiedzcie proszę w jakim stopniu musi być wykończony domek żeby przeszedł odbiór tech. Musi być wyposażona kuchnia,położone glazury itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Twój kierownik budowy tego nie wie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 21.09.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Mój kierownik budowy nic nie wie, więc chętnie przeczytam odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2006 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Mój kierownik budowy nic nie wie, więc chętnie przeczytam odpowiedź. uświadom go więc, ze to ON decyduje czy budynek nadaje sie do zamieszkania ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 21.09.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Mój kierownik budowy nic nie wie, więc chętnie przeczytam odpowiedź. uświadom go więc, ze to ON decyduje czy budynek nadaje sie do zamieszkania ... pzdr Wydaje mi się, że pytanie było o co innego... co z tego, że kierownik budowy coś uzna, jeśli przy odbiorze zostanie to zakwestionowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Wydaje mi się, że pytanie było o co innego... co z tego, że kierownik budowy coś uzna, jeśli przy odbiorze zostanie to zakwestionowane? kierownik budowy po zebraniu kompletu protokołow (elektryka, kominiarza, gazownika) stwierdza w oswiadczeniu, ze budynek nadaje sie (lub nie nadaje sie) do zamieszkania a ze starostwa otrzymuje sie potwierdzenie przyjęcia zawiadomienia ( i nie pada tam słowo "odbiór") co do kuchni czy łazienki - jesli kierownik uzna, ze glazura jest niezbędna w łazience i nie podpisze oswiadczenia to starostwo nie ma tego prawa zakwestionowac ... i odwrotnie jesli kierownik uzna ze glazura jest zbędna w łazience, a mieszkańcom wystarczy lamperia albo goła wyszpachlowana sciana a na posadzdze kawałek gumoleum to starostwo równiez nie ma prawa ingerowac w standard wyposazenia domu zasadą jest bezpieczenstwo mieszkańców i kierownik budowy nie powinien podpisac oswiadczenia jesli w domu brak, gniazdek, wyłaczników, balustrad, mozna o coś zawadzic, przewrócić sie czy posliznąć, drzwi zewnetrzne czy łazienkowe odmykaja sie do środka(do wewnatrz) czy brak sprawnej wentylacji nawiewno - wywiewnej (kratka nawiewna w drzwiach łazienkowych plus wywiewna przy suficie)...itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lodek 21.09.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Hmm ...A przy sprzedazy domu to jakie dokumenty potwierdzajace ze dom zostal odebrany nalezy posiadac ?Pytam ...bo o ile w przypadku domu nowego to pewnie nie stanowi to zbytniego problemu ...to juz w przypadku domu np. 20-letniego moze sie pojawic problem z odszukaniem dokumentow (pytanie - jakich?).Czy jesli domownicy sa zameldowani przez np. Urzad Gminy w budynku, to znaczy ze dom budowa zostala odebrana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 21.09.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 ... kierownik budowy nie powinien podpisac oswiadczenia jesli w domu brak, gniazdek, wyłaczników, balustrad, mozna o coś zawadzic, przewrócić sie czy posliznąć, drzwi zewnetrzne czy łazienkowe odmykaja sie do środka(do wewnatrz) czy brak sprawnej wentylacji nawiewno - wywiewnej (kratka nawiewna w drzwiach łazienkowych plus wywiewna przy suficie)...itd. Czy to oznacza, że domu, w którym nie ma drzwi wewnętrznych nie można zgłosić do odbioru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 21.09.2006 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 No właśnie, powiedzmy że elektryka jest cała, wc działa, wentylacja grawitacyjna ,,ciągnie,, , ale na podłogach same wylewki, zero glazury, brak cipłej wody ponieważ taki wystrój mnie się podoba, a myję się tylko w zimnej wodzie. Właściwie to ogrzewanie jest mi zbędne bo ciągle jest mi gorąco i wystarcza mi w zupełności +5 st.C. (POWIEDZMY ) Chodzi mi o to co naprawdę musi być w domu, żeby odbiór przeszedł pomyślnie. Pytam się o to ponieważ mieszkając w bloku mam już dosyć przeglądania moich kątów przez: spisywaczy liczników wody, podzielników ciepła, kominiarzy, elektryków, konserwatorów,itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Czy to oznacza, że domu, w którym nie ma drzwi wewnętrznych nie można zgłosić do odbioru? to zalezy od oceny kierownika budowy i jego elastyczności ja spojrzałbym na to tak - drzwi do łazienki pokoju czy kuchni moze nie byc bo nie decyduje to o bezpieczeństwie, lecz uwazam, ze drzwi do kotłowni czy garazu w budynku byc powinny, ze wzgledu na zagrozenia (odzielenie strefy mieszkalnej od "roboczej") ciepła woda nie jest niezbędna do zamieszkania natomiast z terenu budowy maja zniknąć "akcesoria" świadczace o kotynuowaniu dalszych prac - kierownik oswiadcza ze teren budowy został uporządkowany, wiec prawdopodobnie nie zechce sie podpisac gdy na placu budowy pozostały wykroty, zwały pseudohumusu, sztaple desek, nierozebrane pakamery, sławojki gruz czy worki z cementem swiadczące o niezakończonej budowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 22.09.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A tak na marginesie, to skoro w projekcie mam zapis, że w łazience na podłodze mają leżeć kafle, to czy ich brak nie powinien został opisany przez kierownika, jako nieistotne odstępstwo od projektu? Tak się tylko zastanawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.09.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja mam w projekcie, że dom ma być otynkowany, że ma poddasze użytkowe itp. Jestem już od roku po odbiorze i elewacji brak, podjazdu brak, tarasy w betonie, a poddasze... to już inna soprawa nawet schodów brak, ale jakoś nam niepotrzebne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 22.09.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja mam w projekcie, że dom ma być otynkowany, że ma poddasze użytkowe itp. Jestem już od roku po odbiorze i elewacji brak, podjazdu brak, tarasy w betonie, a poddasze... to już inna soprawa nawet schodów brak, ale jakoś nam niepotrzebne... to masz szczęście, że brzoza nie odbierał Twojego domu mojego też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 22.09.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja mam w projekcie, że dom ma być otynkowany, że ma poddasze użytkowe itp. Jestem już od roku po odbiorze i elewacji brak, podjazdu brak, tarasy w betonie, a poddasze... to już inna soprawa nawet schodów brak, ale jakoś nam niepotrzebne... to masz szczęście, że brzoza nie odbierał Twojego domu mojego też Brzoza za bardzo skupia się na estetyce ale fakt, że przy braku wykończonej elewacji można mieć kłopoty. Z tego co pamiętam u nas nawet przy kontroli nie czepiają się wykończeniówki byle dom był bezpieczny i właściwie wykonane instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 22.09.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Jesli kierbud napisze, ze budowa została zakończona i dom nadaje sie do uzytkowania to po zebraniu papierów PINB (nie starostwo !!!) przyjmie zawiadomienie o zakończeniu budowy i nie zgłosi sprzeciwu. Kierbud podpisując nieprawdziwe oświadczenie ryzykuje swoimi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts