Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi przesuwne

qbiak

Recommended Posts

• 2 months później...
wydaje mi sie ze wystarcza dwa kontowniki na przemian zamocowane zeby na nich rolki jezdzily co do dolu to musisz jakos wymyslec zeby sie nie odchylaly ja zrobilem do pokoiku siostry zwykla ksztaltka u na to lozyska wygiety plaskownik i dzwi pokojowe i dziala a na zabezpieczenie dolu poszla listwa ozdobna pozdrawiam ty mozesz zrobic rowek

Duże znaczenie ma górna belka. Musi być spora bo inaczej będzie się z czasem uginać. Zamocowana na co najmniej 5 kotw do ściany, i podparta na końcach. Szynę o profilu zamkniętego "c" i wózki kupisz w jakimś markecie budowlanym. Polecam zestawy "Herkules". Dwa wózki po 4 kółka. Blokady, i dystanse. Szyna ma fabryczne otworki na śrubki, ale warto zagęścić trochę, i ponawiercać więcej.

Taki zestaw trzyma u mnie drzwi już 6 rok, i śmiga aż miło.

A... Jeśli masz małe dzieci w domu, to jeśli drzwi są z szybą to zaraz ją wywal, i wstaw plastik.

Duże znaczenie ma górna belka. Musi być spora bo inaczej będzie się z czasem uginać. Zamocowana na co najmniej 5 kotw do ściany, i podparta na końcach. Szynę o profilu zamkniętego "c" i wózki kupisz w jakimś markecie budowlanym. Polecam zestawy "Herkules". Dwa wózki po 4 kółka. Blokady, i dystanse. Szyna ma fabryczne otworki na śrubki, ale warto zagęścić trochę, i ponawiercać więcej.

Taki zestaw trzyma u mnie drzwi już 6 rok, i śmiga aż miło.

A... Jeśli masz małe dzieci w domu, to jeśli drzwi są z szybą to zaraz ją wywal, i wstaw plastik.

to pierwszy etap :D

kantówki 2,5- 3 x 5cm wystarczą ,conajmniej dwie poprzeczki , rozumiem że całość obłożona KG

tylko drewno musi być suche i wolne od sęków i zawiłości słoja bo będzie ( może ) sie krzywić , koniecznie szczotki takie jak w szafach

lepszym rozwiązaniem są kątowniki stalowe np.2x3

Zamiast szczotek zastosowałem "mozolne pasowanie". Czyli tak długie piłowanie, szlifowanie, poziomowanie, aż szpary znikły (w sensie zmalały do zaakceptowania, po 1559 zdjęciu i zamontowaniu...:) )

Na górze walnełem maskowanie z listwy ozdobnej. Kantówki wybrałem w "Castoramie" 3 z całego stosu :lol:

• 3 weeks później...

Witam,

Co prawda nie drzwi przesuwane ale robiłem okno odchylane z poliwęglanu.

Kilka uwag: plexi wbrew pozorom jest kruche i łatwo je połamać, dużo lepsze są poliwęglany, niektóre z nich wręcz niezniszczalne (nie pamiętam fachowej nazwy ale chodzi o usieciowanie struktury tworzywa :D - sprzedawca w odpowiedniej firmie wszystko Ci wyjaśni), ale niestety są bardzo elastyczne, bardziej niż plexi.

Ja swoje okno (poziome 60x120cm) z poliwęglanu (5mm, filtr UV) wzmocniłem na bokach kątownikami alu (15x50x2mm) przyklejanymi dwustronną taśmą PU, co wyraźnie całość usztywniło ale nadal na drzwi byłoby to za mało.

Rozwiązaniem dla Ciebie może być poliwęglan o odpowiednio większej grubości.

Wady: wysoka podatność na zarysowania, wysoka cena (ok 200 PLN/m2, przy grubości 5mm, cena wyraźnie rośnie ze wzrostem grubości).

z pozdrowieniem!

jarel

taaa, myslałam również o poliwęglanie komorowym, ale jak pomacałam w markecie, to mam wątpliwości - trochę się giba, zwłaszcza w poprzek kanalików. może po prostu zrobić gęstszą konstrukcję skrzydła i ułozyć w odpowiednim kierunku? ale to z kolei podnosi wagę. tak czy siak cena zniechęca :/