Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat koloryzyjący z woskiem -dobre to ??

Darek Rz

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar pomalować deski sosnowe na podbitkę takim specyfikiem -poleciał mi go sprzedawca . (firmy JEDYNKA ). Podobno po kilkakrotnym pomalowaniu nie trzeba już tego lakierować . Kupiłem kontrolnie małą puszeczkę złotego dębu i sprawdziłem .Po dwukrotnym pomalowaniu wygląda super .Powierzchnia drewna jest jakby tłusta i wydaje się że nieźle zakonserwowana . Czk ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tym impregnatem ??

pozdrawiam

znajomy dekarz powiedział mi że nie ma lepszego specyfiku niż drewnochron. malowanie trzeba powtótrzyć po ok. 3 latach i masz spokój. stosowałem i potwierdzam. ostatnio pojawił się "drewnochron bariera" tworzący tzw. woskową powłokę przeciwwilgociową ale o dziwo jest tańszy od tradycyjnego drewnochronu. niestety nie wiem czy jest dobry. a nad produktem Jedynki to bym się zastanowił bo oni nie mają doświadczenia w tego typu preparatach, no i pewnie cenowo wychodzi tanio.... ale czy lepiej to chyba nie.

Witam

Mam zamiar pomalować deski sosnowe na podbitkę takim specyfikiem -poleciał mi go sprzedawca . (firmy JEDYNKA ). Podobno po kilkakrotnym pomalowaniu nie trzeba już tego lakierować . Kupiłem kontrolnie małą puszeczkę złotego dębu i sprawdziłem .Po dwukrotnym pomalowaniu wygląda super .Powierzchnia drewna jest jakby tłusta i wydaje się że nieźle zakonserwowana . Czk ktoś z was ma jakieś doświadczenia z tym impregnatem ??

pozdrawiam

Mam płot drewniany i maluję go produktem Luxdecor Primacol (kolor palisander). Wygląda nieźle, choć niestety rysunki słojów nie są aż tak widoczne jak przy drewnochronie głębokopenetrującym. Po luxdecorze woda spływa jak po szkle ;) Jest to także preparat woskowy. Niestety nie wiem jak będzie z trwałością. W każdym razie zapowiada się nieźle. Porównywałem go z drewnochronem bariera i na moje oko tworzą identyczną powłokę, przy czym drewnochron jest sporo droższy.

P.S. Żaden z testowanych przeze mnie impregnatów nie zapewnia dobrej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi, choć nieco lepiej wypada tu drewnochron głęboko-penetrujący.

• 6 years później...