Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GE BANK - postanowili nas wykończyć!

jk69

Recommended Posts

No właśnie. Schody zaczynają się przy wejściu na piętro z napisem: dział analiz.

Na parterze, gdzie przyjmują wnioski, zazwyczaj jest bardzo miło!

My zabrnęliśmy na wyższe piętra (szefowie, odwołania jakieś itp.) E, szkoda gadać!

Moja rada: ZABEZPIECZAĆ SIĘ :wink: - tzn. złożyć wnioski w różnych Bankach, jak jeden wytnie numer, ma się wtedy jakąś alternatywę ...

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za dobre słowo,

co do GE, to zdaje się zaspokoiliśmy ich ciekawość, i jak doniósł Expander, umowa trafiła do druku :o :o :o

Druk odbywa się chyba w Mennicy Państwowej bo potrwa do piątku (4 dni) - w poniedziałek będzie można to przeczytać!

Oczywiście, nic nie wiem na temat zawartości umowy - jakie transze i kiedy...

Już się nawet nie cieszę, że zgodzili się łaskawie tę umowę sporządzić. Ale kiedy będzie kredyt? Boję się, że ja stanu surowego do zimy nie skończę

No to Ci jeszcze poradzę:

Umowa na pewno będzie miała błędy (moja miała). W końcu mieli tylko trzy miesiące na napisanie tych paru stron.

No więc jeśli to będą błędy nieistotne z Twojego punktu widzenia to trzymaj buzię na kłódkę, podpisuj i bierz pieniądze, bo jak im powiesz to znowu będą poprawiać tę umowę następne dwa tygodnie.

U mnie np. jest tak:

...

1. Warunkiem wypłaty II transzy jest ukończenie 20% prac.

2. Warunkiem wypłaty IV transzy jest ukończenie 60% prac.

3. Warunkiem wypłaty V transzy jest ukończenie 80% prac.

...

O transzy III zapomniano napisać. Nic im nie mówiłam bo pewnie nikt tego nigdy nie zauważy.

Druga rzecz to pełno błędów w pitach do zapłacenia podatku PCC od hipotek, no i w ogóle stary formularz od pitów - w US będziesz musiała wypełnić nowy :-)

Wytrzymaj jeszcze trochę :wink:

:lol:

no to się popisali!

Dostałam dziś warunki kredytu (opłaty, prowizje, itp.) Wygląda optymistycznie, nawet bardzo! Do tego przesłali standardowy druk umowy. Uf, jeszcze tego nie przeczytałam...

Już wiem, że jeśli nie wymyślą czegoś strasznego w umowie, to ja ten kredyt od nich wezmę - mimo wszystko będzie szybciej niż w innych bankach, gdzie dopiero "zaczynamy czekać"...

Bardzo potrzebuję pierwszej transzy :lol: . Chociaż, i tak będę musiała "zawiesić" budowę na kołku - pewnie na jakieś 2 tygodnie, co przy tej pogodzie jest strrrrrrasznie trudną decyzją! No, chyba że uda mi się przekonać budowniczych moich, by popracowali trochę na krechę ...

Szczegóły (kredytu) niebawem....

Ciąg dalszy, niestety, nie taki znów wesolutki;

1. Podjęliśmy decyzję, że budujemy dalej. Wykonawca główny zgodził się poczekać trochę na pieniądze. Muszę jednak kupić stal, zapłacić trochę zaliczek tu i tam...........

2. Mam informację (umowy jeszcze nie ma - ma być jutro w expanderze) z umowy: 8 TRANSZ :o :o :o :o :o :o .

I nie wiem, od jakiegostanu oni to liczą, nie wiem też jak będą te transze rozliczane - czy zdjęcia, czy faktury.

Expander tylko mnie informuje - nikt ze mną nie chce rozmawiać ...

Dla zainteresowanych;

Oprocentowanie: 2,5% do czasu wpisu w hipoteke podniesione o 0,95%

prowizja : 0%

ale jest obowiązkowe ubezpieczenie od ryzyka utraty pracy na 12 miesięcy płatne jednorazowo - 1,2% wartości kredytu - czyli tak jakby ukryta prowizja.

Prowizja mogłaby byc na poziomie 1,5 % jesli zrezygnuję z tego ubezpieczenia. Nikt nie chce ze mną jej negocjować :o :evil:

Może jutro będę wiedzieć więcej.

8 transz - to mnie dobiło.............................................................

To oznacza, że będziemy permamentnie bez pieniędzy...................

Przecież od wiosny do jesieni - to jest jakieś 6 miesięcy na wprowadzenie się - czyli :

2 transze - jesień b.r.kończę stan surowy z dachem

4 transze - od wiosny do jesieni (przeprowadzka planowana) - czyli w ciagu 6 miesięcy!

1 transza - wykończenie na zewnątrz.

To się nie może udać.

Dziwią mnie Wasze problemy - ja mam kredyt (własciwie to stoję przed końcowym rozliczeniem) w GE i nie miałam żadnych problemów - czego nie mogę powiedziec o inych bankach (kredyty brali moi szwagrowie).

Nas też dziwią :lol

Myślę, że podpisywałaś umowę najwcześniej wiosną tego roku, albo jeszcze wcześniej - czyli przed boomem kredytowym. Teraz, jak ktoś przytomnie zauważył powyżej, GE ma tak wielu klientów, że nie wyrabia - finansowo (oczywiście w odpowiedniej, bankowej skali) i organizacyjnie.

I oczywiście - cieszymy się, że komuś poszło z górki!

Pozdrawiam,

a czy dostałaś tę II transze w terminie - to miało być chyba 28 sierpnia?

dotałam ostatniego dnia właśnie. Oczywiście dzwoniłam się przypomnieć...

Ale dostałaś - i to się liczy!

A czy Was GE również zmusiło do zainwestowania w funduszo/ubezpieczenie AEGON - to był warunek umowy dla nas. I to w wysokości 400 zł miesięcznie. Czyli musimy te 400 zł co miesiąc wpłacać do GE (bo ten AEGON to należy do GE). Wiadomo, co dla budujących i urządzających nowe domy ludzi znaczy 400 zł.........Te pieniądze zarabiają niby, ale jednocześnie są jakims ubezpieczeniem- ja już sama nie wiem od czego??? - a jak coś jest ubezpieczeniem, to wiadomo - cześć kasy przepada na ryzyko ubezpieczyciela.

Naprawdę - jestem już tak skołowana... Doradca w Expanderze niczego nie potrafi dobrze wytłumaczyć. Prawdą jest, że jestem tępa w tych sprawach - ale właśnie dlatego postanowiłam skorzystać z ich "opieki".

ZAWSZE WRACAJĄ - TO CHYBA NIE O MNIE JEST .... :lol: :lol: :lol:

Ale dostałaś - i to się liczy!

A czy Was GE również zmusiło do zainwestowania w funduszo/ubezpieczenie AEGON - to był warunek umowy dla nas. I to w wysokości 400 zł miesięcznie. Czyli musimy te 400 zł co miesiąc wpłacać do GE (bo ten AEGON to należy do GE).

:o :o :o nic takiego nie musimy płacić. Tyle, że u nas jest inna sytuacja bo myśmy mieli kredyt na działkę (zabezpieczeniem było mieszkanie które musieliśmy ubezpieczyć od ognia itp.) Potem ten właśnie kredyt rozszerzyliśmy na budowę domu i do zabezpieczenia dodaliśmy tenże teren budowy. I tu oni nie kazali już ubezpieczać dodatkowo budowy ani nawet nie wzięli prowizji od tej rozszerzonej kwoty, ale za to podnieśli oprocentowanie (podwyższyli swoją marżę z 1,13% do 1,84%). No i na to się wkurzyłam, bo oczywiście nikt mnie wcześniej nie poinformował że tak mi się zmienią warunki. Potrzebowałam szybko kasy więc aneks podpisałam, ale już zabrałam się do szukania tańszego kredytu refinansowego.

Wniosek jest taki że straszny mają bałagan w tym GE...

Doradca w Expanderze niczego nie potrafi dobrze wytłumaczyć. Prawdą jest, że jestem tępa w tych sprawach - ale właśnie dlatego postanowiłam skorzystać z ich "opieki".

Doradcy w Expanderze to mało kumate gnojki które dodatkowo spowalniają załatwianie kredytów - takie jest moje zdanie po doświadczeniach z nimi. Poprzednio korzystałam z ich "usług" jak załatwiałam kredyt mieszkaniowy w PKO BP. W końcu się wkurzyłam i poszłam bezpośrednio do PKO i wtedy wreszcie udało się wszystko szybko dopiąć.

Ludzie, a po co Wy po takich dziwnych bankach chodzicie. Fakty - mój kredyt w pko bp (co prawda 3 lata temu-mogło się zmienić) - bez problemu - 30 dni - 100% wartości inwestycji - z dziwnych dokumentów tylko harmonogram prac :-) to napisałem (fundamenty 2 tyg, ściany 2 tyg. itd ) i plan finansowy - to przepisałem od kogoś z Forum, zawyrzając wszystko - np. kominy 20.000zł - a co, kto mio zabroni!!! . Po roku drugi kredyt - był problem - bo miałem ten pierwszy - było trochę za dużo. Sami pracownicy banku wymyślili co zrobić, aby pasowało - i kredyt wypłacili. To prawda - 2 lata temu. A w lipcu 2006 - Polbank sam do mnie przyszedł i kredyt zaproponował - niestety na trochę wyższy procent - no cóż - ale dał bez problemu. Nie wiem po co miałbym chodzić do GE?

Ludzie, a po co Wy po takich dziwnych bankach chodzicie. Fakty - mój kredyt w pko bp (co prawda 3 lata temu-mogło się zmienić) - bez problemu - 30 dni - 100% wartości inwestycji - z dziwnych dokumentów tylko harmonogram prac :-) to napisałem (fundamenty 2 tyg, ściany 2 tyg. itd ) i plan finansowy - to przepisałem od kogoś z Forum, zawyrzając wszystko - np. kominy 20.000zł - a co, kto mio zabroni!!! . Po roku drugi kredyt - był problem - bo miałem ten pierwszy - było trochę za dużo. Sami pracownicy banku wymyślili co zrobić, aby pasowało - i kredyt wypłacili. To prawda - 2 lata temu. A w lipcu 2006 - Polbank sam do mnie przyszedł i kredyt zaproponował - niestety na trochę wyższy procent - no cóż - ale dał bez problemu. Nie wiem po co miałbym chodzić do GE?

Ja rowniez mam negatywne odczucie co do GE. Przerekalmowany. Poza tym, ten bank to tylko kredyty, maksymalny przerób ogromnej masy klientów, imho nie elastyczny, klient na ostatnim planie (po udzieleniu kredytu oczywiście).

A czy Was GE również zmusiło do zainwestowania w funduszo/ubezpieczenie AEGON - to był warunek umowy dla nas. I to w wysokości 400 zł miesięcznie. Czyli musimy te 400 zł co miesiąc wpłacać do GE (bo ten AEGON to należy do GE). Wiadomo, co dla budujących i urządzających nowe domy ludzi znaczy 400 zł.........Te pieniądze zarabiają niby, ale jednocześnie są jakims ubezpieczeniem- ja już sama nie wiem od czego??? - a jak coś jest ubezpieczeniem, to wiadomo - cześć kasy przepada na ryzyko ubezpieczyciela.

Nie dajcie się namówic na ich fundusze bo to złudzenie czysto marketingowe, na którym tak naprawdę tracicie (bank ma dodatkową zysk z waszych skałdek, stąd czesto daje pozornie nizsze oprocentowanie). Jak ktos moze odłożyć miesiecznie 400 zł, to niech odłozy na dowolny (nie koniecznie superrr agresywny) fundusz inwestycyjny i tez okaze sie, mozespłacic kredyt w połowie okresu na jaki go zaciągał.

• 3 weeks później...

Witam wszystkich, szkoda że nie trafiłam na ten wątek wcześniej :cry: . Już widzę, co mnie czeka. U mnie sytuacja wygląda następująco:

13.09.2006 – były dostarczone wszystkie, ale to wszystkie dokumenty, włącznie ze zdjęciami działki, operatem szacunkowym działki. Chwialiśmy aby GE sfinalizował nam wszystko, czyli zapłacił 80 tys. BPH za kredyt na działkę + 340 tys. na dom. Analizowała, analizował, i 13.10.2006 wydał decyzję, że nie przyzna nam 420 tys. a 395 tys. (nie wiem o co chodzi z tą kwotą – bo wiedzę że u Ciebie na początku była taka sama) i za działkę może zapłacić tylko 50 tys. (bo według ich wyceny tyle nasza działka jest warta) To było nie do przyjęcia gdyż niemożliwe jest aby wartość gruntu od ostatniej wyceny ( dokładnie 4 miesiące) spadła o 30 tys.

Czyli etap drugi aktualizacja aktualnej wyceny. Wyszło nam to na dobre :lol: bo grunt podrożał i teraz nasza działka zamiast 80 tys. warta jest 100 tys. Wczoraj nasz doradca złożył aktualną wersję aktualnego operatu i bank ma teraz 48h na ustosunkowanie się do tego. Czemu wydaje mi się że tak jednak gładko nie pójdzie???

:cry: