Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

max leier

wis10

Recommended Posts

mialam okazje ogladac proces produkcji tej cegly, organizuje rowniez transport ich produktow glownie na wschod - tam jest to prawdziwy hit.

naprawde celga dobrze wypalona, trzyma wymiary i wszelkie normy. natomiast rzucilam okiem na cennik i odnioslam wrażenie że jest raczej droga. zalezy pewnie z jakigo rejonu kupujesz.

W temacie pokrewnym. Ja mam sciany nie z max, a z 25PW leiera. Jesli max jest tej jakosci co thermopor, to współczuję. Był tu gdzieś wątek w którym sam pytałem o jakość leierów. W sumie wypowiedzi były lekko na plus, zwłaszcza w kontekscie cena/jakość. Dzis, po doswiadczeniach, moja opinia jest zdecydowanie na nie. W oryginalnie zafoliowanych paletach jest ze dwadziescia procent stłuczek, uszczerbień poważnych itp. Co najgorsze to pustaki są pokrzywione w kazdej mozliwej płaszczyznie. Nie reklamowałem tego badziewia, bo murarze by mi zwiali z budowy na inną, gdybym im zabrał materiał.

Ja właśnie z niego buduje . Trochę sie obawiałem . Możesz założyć że na każdej palecie jest 2-3 pęknięte sztuki , reszta ok. Jeśli chodzi o wymiary to mnie zaskoczył naprawdę jest równny , niespodziewałem się . Jeśli chcemy go porównać do Kozłowicami to Leier jest gorszy wizualnie (mam porównanie bo sciany kostrukcyjne w srodku stawiałem z uniMax Kozłowice a zewnetrze z Leier) .

A jeszcze jedna ciekawa rzecz która wyszła jak ogłądałem oba maxy. Lejer ma więcej przegród powietrznych i za to cieńsze scianki w srodku co sprawia że jest bardziej narazony na stłuczenie w transporcie , ale mam nadzieje że będzie za to lepszy "termicznie" . Ale co tam i tak się na to rzuci ocieplenie i otynkuje .

pozdr

Jacek

Z tą termiką MAX-a to chyba jest coś na rzeczy bo kiedyś obiło mi się o uszy.

Moje MAX-y kosztowały po 1,65 brutto w grudniu 2004 (dzięki Ci Boże że nie muszę ich kupować teraz :D :D :D :D ). Faktycznie było trochę pobitych ale murarze nie narzekali. MAX z Leiera jest "sztywniejszy" i bardziej kruchy niż np Wieneberger lub Markowicze. Uważam, że przy tym materiale nie ma to większego znaczenia. Jeżeli chodzi o termopor to przy murowaniu na ciepłą zaprawę (bez spoin pionowych) faktycznie materiał musi być równiejszy. Nie mam tu jednak żadnych doświadczeń.

Reasumując: nie żałuję że kupiłem MAX-y z Leiera, bo materiał był tani a przy tym wystarczająco dobry do roli jaką ma spełnić.