AMP 21.09.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Pytanie może trochę dziwne, ale napiszcie proszę czy decydując się na kominek nastawialiście się na ogrzewanie nim domu (DGP) a tak faktycznie jest on tylko milym uzupełnieniem wnętrza (dość drogim zresztą)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 21.09.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Jest on miłym uzupełnieniem wnętrza (bez dgp), ktore służy też do zatrzymania licznika gazu.(dość drogim , ale np tv mam droższy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 21.09.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 jako miłe spędznie czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 21.09.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 mam najmniejszego Dovre, służy tylko do umilania wieczorów - no i ten zapach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleo7 21.09.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 witam,moi znajomi maja dwa ogrzewania.Jedno gazowe czyli w ogrodzie butla z gazem (2700l) i dodatkowo kominek z dgp i z plaszczem wodnym.Codziennie pala w kominku dla frajdy ale jednoczesnie oszczedzaja na gazie bo rok temu tankowali butle i maja wiecej jak polowe na ten rok.Malo tego wszystko jest tak polaczene ze soba ze jezeli w kominku spada temp to automatycznie przechodzi na gaz i dodatkowo jest opcja do regulowania.Acha wazne jest zeby miec kominek z szyba hartowana wtedy jest latwa w utrzymaniu czystosci,troszke wiecej kosztuje ale za to nie trzeba jej pucowac i wydawac na drogie srodki czystoscipozdrawiam basia kleo7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 21.09.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Oj zima była dłuuuga.Paliłem wedle potrzeb w kominku.Drewnem opałowym i odpadami drewna z budowy.Ciepło i miło.Mam niedokończone DGP i na piętrze sauna.Myślę że w tym roku będzie już O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 22.09.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja też się trochę waham pomiędzy zwykłym kominkiem a takim z płaszczem wodnym. Za płaszczem przemawia to że będę mieć i tak i tak grzejniki (ogrzewanie gazem) i że w razie jak ruscy dla hecy zakręcą kurek to będę niezależna. Wiem że dokładając jakieś 4 - 5.000 zł do zwykłego kominka mogę mogę mieć odpowiedni kominek wraz z płaszczem i instalacją. Przeciwko temu jednak przemawiają: - jestem leniem i nie wiem czy będzie mi się chciało palić często (już teraz myślę, że będziemy to robić weekendowo) - dom jest mały, w zwartej bryle, z poddaszem użytkowym, schody na poddasze biegną po ścianie salonu, kominek pośrodku domu, więc ciepło i tak momentalnie będzie się rozchodziło (a raczej uciekało do góry ). Jak widzicie, nie wiem którą opcję wybrać - po prostu nie wiem czy warto wykładać dodatkowe pieniądze, a potem robić jakieś również dodatkowe przeglądy, pamiętając przy tym, że im bardziej coś jest skomplikowane tym większe prawdopodobieństwo jest że się zepsuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 22.09.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Zadaję sobie podobne pytanie i moim skromnym zdaniem odpowiedzi na nie nie uzyskamy na forum Muratora. Tutaj spotykaja sie przede wszystkim ludzie, którzy dopiero budują, a ciekawa byłaby opinia osób, które mają w domu kominek od 5-10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 22.09.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja użytuję kominek z rozprowadzeniem mechanicznym od roku i przyznam się że początkowo jak żona była non-stop w domu z małą córeczką to paliła codziennie i rzeczywiście było odczucie, że jest cieplej niż narmalnie grzał piec CO ale teraz jak wóciła do pracy to pewnie będziemy raczej palić w weekendy. Bardzo fajnie jest obserwować ogień - robi się zupełnie inna atmosfera i tylko gdyby nie te ciągłe prósza wokól kominka z drewna to było by jeszcze lepiej. Teraz nie wyobrażam sobie domu bez kominka i właściwie teraz Oboje czekamy na pierwsze uruchomienie kominka -tęskno nam do tej ciepłej atmosfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.09.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Zadaję sobie podobne pytanie i moim skromnym zdaniem odpowiedzi na nie nie uzyskamy na forum Muratora. Tutaj spotykaja sie przede wszystkim ludzie, którzy dopiero budują, a ciekawa byłaby opinia osób, które mają w domu kominek od 5-10 lat. może nie od 5ciu, ale palilismy przez 4 lata. Jako uzupelnienie CO gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 22.09.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja też mam kominek od 4 lat i mam już dosyć ciągłego mycia szyby. Nie wiem co jest przyczyną - za słaby ciąg czy niewystarczająco suche drewno ale szyba jest czarna po 2 dniach palenia. Ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 22.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja też mam kominek od 4 lat i mam już dosyć ciągłego mycia szyby. Nie wiem co jest przyczyną - za słaby ciąg czy niewystarczająco suche drewno ale szyba jest czarna po 2 dniach palenia. Ręce opadają. ooo, to całkiem tak jak u mnie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 22.09.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Ja też mam kominek od 4 lat i mam już dosyć ciągłego mycia szyby. Nie wiem co jest przyczyną - za słaby ciąg czy niewystarczająco suche drewno ale szyba jest czarna po 2 dniach palenia. Ręce opadają. ooo, to całkiem tak jak u mnie....... To znaczy, że jak będę palić tylko przez dwa dni, w weekendy, to szybę będę musiała czyścić jedynie raz w tygodniu, he, he, he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 22.09.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Kominek bez DGP, wężownic itp. cudów - mały (moc poniżej połowy zapotrzebowania obliczeniowego), przewidziany do dogrzewania w sezonie wrzesień-październik i marzec-kwiecień dla zaoszczędzenia gazu oraz dla czystej przyjemności gapienia się w ogień co któryś wieczór. Z szybą, ale coś czuję, że zacznę ją zdejmować, choćby dla zapachu właśnie (zresztą nie po to wyjechałem na wieś, żeby unikać zapachu dymu, końskich jabłuszek i gnojówki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.09.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 W każdym domu powinien być w kominie co najmniej 1 kanał dymowy.Tak aby w razie potrzeby można go było zastosować do grzania i gotowania.To zalecenia z okresu wczesnego i średniego PRL-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kleo7 22.09.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 witam,fajnie sie czyta wasze wypowiedzi.co do szyby to polecam hartowana nie ma z nia tyle problemu...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 witam,fajnie sie czyta wasze wypowiedzi.co do szyby to polecam hartowana nie ma z nia tyle problemu... pozdrawiam hmmm, szyby w kominku są hartowane szyba brudzi sie bardziej, jak "dusimy" palenie, aby obnizyc temperaturę. /jak domykamy dopływ powietrza/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 23.09.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 witam,fajnie sie czyta wasze wypowiedzi.co do szyby to polecam hartowana nie ma z nia tyle problemu... pozdrawiam hmmm, szyby w kominku są hartowane szyba brudzi sie bardziej, jak "dusimy" palenie, aby obnizyc temperaturę. /jak domykamy dopływ powietrza/. Tak wiem - ale jak nie "dusimy" to mamy 30 stopni w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 23.09.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Uzytkuje kominek 3 zimy. Po pierwszej - gdzie paliłam non stop odechciało mi się (o czym nieraz pisałam) i teraz palę dla przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 23.09.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Szyba czernieje ,jeżeli jest nie wysezonowane drzewo którym palimy.musi byc s u c h e . i nie dymi , tylko daje klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts