Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK - czy faktycznie używacie?

AMP

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

moi znajomi maja dwa ogrzewania.Jedno gazowe czyli w ogrodzie butla z gazem (2700l) i dodatkowo kominek z dgp i z plaszczem wodnym.Codziennie pala w kominku dla frajdy ale jednoczesnie oszczedzaja na gazie bo rok temu tankowali butle i maja wiecej jak polowe na ten rok.Malo tego wszystko jest tak polaczene ze soba ze jezeli w kominku spada temp to automatycznie przechodzi na gaz i dodatkowo jest opcja do regulowania.Acha wazne jest zeby miec kominek z szyba hartowana wtedy jest latwa w utrzymaniu czystosci,troszke wiecej kosztuje ale za to nie trzeba jej pucowac i wydawac na drogie srodki czystosci

pozdrawiam basia kleo7

Ja też się trochę waham pomiędzy zwykłym kominkiem a takim z płaszczem wodnym. Za płaszczem przemawia to że będę mieć i tak i tak grzejniki (ogrzewanie gazem) i że w razie jak ruscy dla hecy zakręcą kurek to będę niezależna. Wiem że dokładając jakieś 4 - 5.000 zł do zwykłego kominka mogę mogę mieć odpowiedni kominek wraz z płaszczem i instalacją.

Przeciwko temu jednak przemawiają:

- jestem leniem i nie wiem czy będzie mi się chciało palić często (już teraz myślę, że będziemy to robić weekendowo)

- dom jest mały, w zwartej bryle, z poddaszem użytkowym, schody na poddasze biegną po ścianie salonu, kominek pośrodku domu, więc ciepło i tak momentalnie będzie się rozchodziło (a raczej uciekało do góry :wink: ).

Jak widzicie, nie wiem którą opcję wybrać - po prostu nie wiem czy warto wykładać dodatkowe pieniądze, a potem robić jakieś również dodatkowe przeglądy, pamiętając przy tym, że im bardziej coś jest skomplikowane tym większe prawdopodobieństwo jest że się zepsuje :wink:

Ja użytuję kominek z rozprowadzeniem mechanicznym od roku i przyznam się że początkowo jak żona była non-stop w domu z małą córeczką to paliła codziennie i rzeczywiście było odczucie, że jest cieplej niż narmalnie grzał piec CO ale teraz jak wóciła do pracy to pewnie będziemy raczej palić w weekendy. Bardzo fajnie jest obserwować ogień - robi się zupełnie inna atmosfera i tylko gdyby nie te ciągłe prósza wokól kominka z drewna to było by jeszcze lepiej. Teraz nie wyobrażam sobie domu bez kominka i właściwie teraz Oboje czekamy na pierwsze uruchomienie kominka -tęskno nam do tej ciepłej atmosfery.

Zadaję sobie podobne pytanie i moim skromnym zdaniem odpowiedzi na nie nie uzyskamy na forum Muratora. Tutaj spotykaja sie przede wszystkim ludzie, którzy dopiero budują, a ciekawa byłaby opinia osób, które mają w domu kominek od 5-10 lat.

może nie od 5ciu, ale palilismy przez 4 lata. Jako uzupelnienie CO gazowego.

Ja też mam kominek od 4 lat i mam już dosyć ciągłego mycia szyby. :evil: Nie wiem co jest przyczyną - za słaby ciąg czy niewystarczająco suche drewno ale szyba jest czarna po 2 dniach palenia.

Ręce opadają. :(

ooo, to całkiem tak jak u mnie....... :cry:

To znaczy, że jak będę palić tylko przez dwa dni, w weekendy, to szybę będę musiała czyścić jedynie raz w tygodniu, he, he, he :wink:

Kominek bez DGP, wężownic itp. cudów - mały (moc poniżej połowy zapotrzebowania obliczeniowego), przewidziany do dogrzewania w sezonie wrzesień-październik i marzec-kwiecień dla zaoszczędzenia gazu oraz dla czystej przyjemności gapienia się w ogień co któryś wieczór. Z szybą, ale coś czuję, że zacznę ją zdejmować, choćby dla zapachu właśnie (zresztą nie po to wyjechałem na wieś, żeby unikać zapachu dymu, końskich jabłuszek i gnojówki :o :wink: )

witam,fajnie sie czyta wasze wypowiedzi.co do szyby to polecam hartowana nie ma z nia tyle problemu...

pozdrawiam

hmmm, szyby w kominku są hartowane :roll:

szyba brudzi sie bardziej, jak "dusimy" palenie, aby obnizyc temperaturę. /jak domykamy dopływ powietrza/.

witam,fajnie sie czyta wasze wypowiedzi.co do szyby to polecam hartowana nie ma z nia tyle problemu...

pozdrawiam

hmmm, szyby w kominku są hartowane :roll:

szyba brudzi sie bardziej, jak "dusimy" palenie, aby obnizyc temperaturę. /jak domykamy dopływ powietrza/.

Tak wiem - ale jak nie "dusimy" to mamy 30 stopni w salonie. :wink: