Zbigniew Rudnicki 01.10.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 ... jaki wkład kupić do malutkiego domku jako jedyne ogrzewanie ? Ja bym w takim przypadku kupił wkład o największej mocy. Nie dla tego abym tą moc wykorzystywał, ale z powodu największych rozmiarów (pojemności wnętrza), pozwalajacych na wydłużenie czasu między dokładaniem paliwa. W małym wkładzie już po 5 godzinach nie będzie żaru i trzeba będzie od nowa rozpalać. Ważna staje się też pojemność cieplna (akumulacja) ścian, stropu i podłóg. Ściany w technologii kanadyjskiej, lub beton komórkowy mogą zmusić do częstego palenia w kominku i spowodować duże wahania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 01.10.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Te skoki temperatur najlepiej pokonać budując kominek typu KOMBI z masa kumulacyjną . Część ciepła jest przekazywana natychmiast przez ruch powietrza a reszta przez promieniowanie . Podobnie jest z nowoczesnymi "zasypkami" na wkłady - palimy 2-3 godziny a potem ciepło jest uwalniane z masy kumulacyjnej do powietrza przez np 10 godzin. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Te skoki temperatur najlepiej pokonać budując kominek typu KOMBI z masa kumulacyjną . Część ciepła jest przekazywana natychmiast przez ruch powietrza a reszta przez promieniowanie . Podobnie jest z nowoczesnymi "zasypkami" na wkłady - palimy 2-3 godziny a potem ciepło jest uwalniane z masy kumulacyjnej do powietrza przez np 10 godzin. Darek B http://www.kafle-kominki.pl Napisz coś więcej o tych "zasypkach". Na podanej stronie nic o nich nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 01.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Użytkowałem kominek ostatnie dwa sezony.Mam wkład zamknięty francuski z rusztem wodnym /taka użebrowana podkowa którą w przypadku awarii można wymienić/ ok 15kW.Powierzchnia domu ok.160m2.Parter-podłogówka,poddasze-grzejniki.Mam też gaz ze zbiornika którym podgrzewam wodę w zasobniku.Dotychczas do ogrzewania domu gazu zupełnie nie używałem,wystarczał w zupełności kominek.Pierwszej zimy wypaliłem 3 T brykietu z trocin i 4m drewna,a ostatniej 16m3 dobrego drewna bukowego.Mam czas i mogę sobie pozwolić na codzienne palenie.Na noc prawie zawsze wygaszam ,szczególnie w okresie dużych wiatrów,albo opadów śniegu,wtedy może zabraknąć prądu i staną pompy.Przy kominku jest trochę roboty,ale i duża oszczędność.Ostatnia,przecież ostra zima kosztowała mnie,jak łatwo policzyć ok 2tys.A takiej przyjemności jak daje żywy ogień gaz,czy prąd nie zapewni.Z szybą nie mam specjalnych kłopotów,jest od zewnątrz pokryta jakąś folią i sama się oczyszcza tzn często jest częściowo zakopcona,ale warstwa zabrudzenia łuszczy się i odpada.Największym problemem był brud,a szczególnie pył przy wybieraniu popiołu.Skończyło się to kiedy kupiłem separator do odkurzacz centr. Teraz z popiołem nie mamnajmniejszego kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 01.10.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 A ja (my) mam kominek z założenia przeznaczony "do ozdoby" (bez płaszcza, bez DGP). W praktyce palimy w nim "dla uciechy" ale faktycznie potrafi nagrzać!!! Mam takie samo założenie co do kominka. To ma być radość i rekreacja a nie codzienny obowiązek. W salonie po 2h palenia w kominku nie daje się wytrzymać bez otwarcia okna. Zastanawiam się czy może w tej sytuacji połączyć przyjemne z pożytecznym i jakiś wentylator kierujący powietrze na resztę domu postawić Ja nie zrobiłem DGP ale mam rekuperację. Wyciąg jest w okolicy kominka a więc nagrzane powietrze z kominka ogrzewa to które jest tłoczone do domu. Łatwe, proste i eliminuje takie problemy jak wysuszanie powietrza czy dystrybucja kurzu co jest standardem przy większości DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 01.10.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Skończyło się to kiedy kupiłem separator do odkurzacz centr. To takie wiardo na wodę z dwoma króćcami? Widziałem coś takiego w markecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.10.2006 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Podana strona jest dopełnieniem podpisu tak aby wszyscy wiedzieli że piszący jest forumowiczem-zawodowcem . Unikam w ten sposób pomówień o kryptoreklame , co niestety jest nagminne na forum . Brak cywilnej odwgi , żeby napisać jestem pracownikiem firmy XYZ oferujemy kominki firm AX G , za to jest częste podawanie " to napisz na prv " Zasypki są stosowane do wkładów stalowo-szamotowych a wykonana z mielonego kamienia [ waga + zwartość ] o szybkim pochłanianiu ciepła i wielkiej zdolności do kumulowania . Napewno zasypka z dodakiem KERAMZYTU ni ewchodzi w gre . Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darq2005 09.10.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 robię kominek sam, może ktoś mi podpowie, gdzie można kupić szyby pirolityczne, najlepiej z całymi drzwiczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 09.10.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 hej, My nie zdecydowaliśmy się na kominek, bo: 1. W małym domu (jak nasz) zajmuje on dużo cennego miejsca2. Nie było chętnych do zabawy w palenie i sprzątanie3. Koszty ogrzewania małego domu są na tyle niskie, że szkoda czasu na zabawę w dogrzewanie drewnem, zresztą jak by policzyć koszt budowy kominka z kominem i całą zabudową to nie wiem czy nie okazałoby się, że ten wydatek nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.10.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 ... jak by policzyć koszt wychowywania dzieci to ten wydatek nigdy sie nie zwróci.... a jednak... Kominki maja sens gdy są w pierszej kolejności aby cieszyć i stwarzać atmosfere domu ... CIEPŁE DOMOWE KLIMATY . Budując dom często zapominamy że nie jest to tylko sypialnia , bawialnia i sauna , ale coś jeszcze ... Mój DOM powstaje wolno nie na pokaz ale wnętrze ma swój własy klimat ... ciepłe barwy ...zdeptane podłogi ... dmuchawce na ścianach łazienki [ dmuchawce latawce ...itd ] .. i PIEC KAFLOWY w pokoju głównym ... Darek B http://www.kafle-kominki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 10.10.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Darku, zgadzam się z Tobą w 100%. Kominek jest po to by cieszyć, a ponieważ nas nie cieszy to nie mamy go w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 10.10.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Kominek jest po to żeby cieszyć (to wiedzą wszyscy, co mają i nie mają). Ale z drugiej strony... właśnie się okazuje, że ni z tego, ni z owego 1/4 gazu przestała do Polski płynąć. A zima przed nami i kominek może stać alternatywą dla alternatywnego pieca... (czyli łączy przyjemne z pożytecznym dla tych, których cieszy, a tych których nie cieszy może być rodzajem pieca alternatywnego - choć rzeczywiście wówczas dość drogiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 10.10.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Ciepełko kominka to jest to na co warto poczekać budując dom. Więc czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 22.04.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Kominek miał być do ozdoby .Palę jak tylko mogę klimat jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 22.04.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 grzeję kominkem od 10 lat. co staje się obowiązkiem przestaje być przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.04.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 grzeję kominkem od 10 lat. co staje się obowiązkiem przestaje być przyjemnością. Jeśli nie masz alternatywnego ogrzewania to Cię rozumiem. Nigdy nie mogłam zrozumieć ludzi, którzy jako jedyne ogrzewanie mają kominek. My palimy bo lubimy czasem nawet co dzień, ale zawsze jak nam się nie chce to i tak CO się włączy w odpowiednim momencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.04.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 i tak lubię palić w kominku. pierwszy zrobiłem z ojcem w 1980r. i do tej pory nie jestem w stanie zliczyć ile jeszcze ale i tak nie znudziło mi się palenie i patrzenie w ogień.wolę patrzeć na ogień niż tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 23.04.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Taki stan ducha nazywa sie piromanią - fascynacja ogniem. Mam to samo, ale nie mam kominka, szkoda mi paliwa, wolę je spalić bardziej efektywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 23.04.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Mam podłogówkę na dole i kaloryfery na górze. Założenie było by kominek wspomagał ogrzewanie gazowe. Zimą ogrzewanie było przykręcone na minimum a podstawowe ciepło pochodziło z kominka z DGP grawitacyjną. Obecnie ogrzewanie gazowe przestawione jest na lato a ciepło pochodzi z kominka. Palenie nie jest uciążliwe jak dla mnie. Szybę czyszczę średni co dwa tygodnie bo nie jestem przesadnym estetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 01.05.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Jak nie jesteś do końca przekonany, to zrób przygotowanie na etapie fundamentów ("stopa" betonowa pod kominek i doprowadzenie powietrza), a potem go zrobisz na spokojnie po rozeznaniu potrzeb. Na pewno jest to fajny bajer w zimie i w okresach świątecznych, ale nie wszyscy lubią palić codziennie, no i często nie ma czasu. Szkoda jednak pozbywać się tej atmosfery, no i to jest jedna z tych rzeczy, która odróżnia domek od mieszkania w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts