Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który projekt bardziej się wam podoba?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt bardziej się wam podoba?

• Murator C126 - Dom vis a vis
      21
    • Murator M12a - M
      10

Recommended Posts

Witam,

Jaka jest wasza opinia na temat najnowszych projektów z kolekcji Muratora?

A) Murator C126 - Dom vis a vis

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=347&IdKolekcji=36

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_347_8.jpeg

B) Murator M12a - Mój świat - wariant I

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=359&IdKolekcji=36

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_359_8.jpeg

Wizualnie i funkcjonalnie trafiają w mój gust. To czego im brakuje pod kątem moch potrzeb to:

A i B) Brak strychu - a na nim pomieszczenia rekraacyjnego

A) Dwustanowiskowy garaż.

Co sądzicie na temat takich zmian:

1. Murator C126 i M12a. Jaka jest Wasza opinia w zakresie zmiana dot. kata nachylenia dachu tak, aby wygospodarować jedno dodatkowe pomieszczenie użytkowe na poddaszu, o charakterze rekreacyjnym lub jako pomieszczenie dla wakacyjnych gości?

POtrzebny ktoś z wiedzą projektową, bo mam świadomość że projekt nie uwzględnia w ogóle zagospodarowania poddasza.

2. Murator C126. Jaka jest Wasza opinia w zakresie powiększenia garażu do wersji dwustanowiskowej.

Mam działkę 850 m2 o wymiarach w przybliżeniu 30mx28.5m. Warunki zabudowy pozwalają wystawić budynek o szer. 16,5 m (lub 17,5 bez okien od strony garażu).

Macie jakieś konstruktywne uwagi?

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ciężko wypowiadac się na temat projektow widząc jedynie ich dwie elewacje(sic!)

To tak, jak oceniac kobietę tylko po długości jej nóg...;-).. od razu będzie się posądzonym o szowinizm, albo o inne jakieś świństwo.

Poczekajmy, aż projekty ukarzą się w pełnej krasie... wtedy pogadamu

Na oko oba są fajne, jednak ich rzuty napewno diametralnie się będa różnic i pewnie będą miały róznych zwolenników

Pozdrawiam[/code]

Co sądzicie na temat takich zmian:

1. Murator C126 i M12a. Jaka jest Wasza opinia w zakresie zmiana dot. kata nachylenia dachu tak, aby wygospodarować jedno dodatkowe pomieszczenie użytkowe na poddaszu, o charakterze rekreacyjnym lub jako pomieszczenie dla wakacyjnych gości?

POtrzebny ktoś z wiedzą projektową, bo mam świadomość że projekt nie uwzględnia w ogóle zagospodarowania poddasza.

Mała aktualizacja,

W obu projektach autorzy przewidzieli możliwość adaptacji poddasza - są zaprojektowane stropy gęstożebrowe. Po zmianie kąta nachylenia połaci dachowych powstanie przestrzeń ,którą można zaadaptować na pomieszczenia użytkowe.

Mała aktualizacja,

W obu projektach autorzy przewidzieli możliwość adaptacji poddasza - są zaprojektowane stropy gęstożebrowe. Po zmianie kąta nachylenia połaci dachowych powstanie przestrzeń ,którą można zaadaptować na pomieszczenia użytkowe.

Po dyskusji i rozważaniach bardziej nam odpowiada projekt C126, czyli jak zwykle w takich przypadkach

decyduje opinia żony. Problem polega na tym, że chyba się zestarzejemy, a ona nie podejmie wyboru :) .

Oczywiście wymaga pewnych zmian, dla żony byłyby to zmiany natury funkcjonalnej:

- inny rozkład strefy dziennej w projekcie C126, aby była bardziej funkcjonalna, i dawała możliwość

ustawienia np. stołu na 6 osób poza pokojem dziennym,

- być może da się to zrobić przez powiększenie pokoju dziennego kosztem zmniejszenia tarasu i jednoczesnej

likwidacja wyjścia na taras z kuchni? Czy wg was taka zmiana może wpłynąć ujemnie na walor estetyczny domu?

- w którym miejscu najlepiej umieścić schody (podobają się nam spiralne - Rintal, Trąbczyński)? Nie muszą być

specjalnie wygodnie, aby nie zajmowały zbyt dużo miejsca. Jeśli zrezygnujemy z dużego tarasu od frontu

to pewnie pole manewru się powiększa - być może przestrzeń pomiędzy pomieszczeniami 2 i 3.

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_347_3.jpeg

Chyba trzeba by pomyśleć o jakieś próbie aranżacji wnętrza dla strefy dziennej.

Dla mnie zmiany byłyby to zmiany natury technicznej:

- zmiana kąta nachylenia dachu (z 20 na 25-30 stopni) tak, aby zagospodarować trochę poddasze

(pokój na poddaszu to marzenie córki)

- wzmocnienie konstrukcji dachu i wykorzystanie dachówki np. cementowej zamiast blachodachówki

(żeby było ładniej).

- ewentualne pwiększenie garażu.

- zatosowanie systemu ogrzewania DGP

Gorąca prośba o opinie, może macie jakieś ciekawe pomysły i uwagi?

Pozdrawiam

jak oglądam rzuty tych projektów, a właściwie nie tylko tych, to mam wrażenie bezładu i przypadkowości

projektant założył sobie, co ma w takim domu być, wyciął karteczki o zadanych parametrach, złożył je do kupy, a tam, gdzie do siebie nie pasowały, to narysował korytarze :-?

szczególnie w M12a to widać

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_359_3.jpeg

może ja mam nienowoczesne podejście do tematu, ale najbardziej odpowiada mi dom na planie uporządkowanym, z choćby podstawowym zachowaniem symetrii

jak się spojrzy na obrys M12a, to aż w głowie sie kręci - same kanty i załomy :roll:

może ja mam nienowoczesne podejście do tematu, ale najbardziej odpowiada mi dom na planie uporządkowanym, z choćby podstawowym zachowaniem symetrii

jak się spojrzy na obrys M12a, to aż w głowie sie kręci - same kanty i załomy :roll:

O ile mnie pamiec nie myli to Chata Wuja Toma była symetryczna

:p :o

aha i jeszcze jedno.....

kanty i załomy w tym domy występuja głównie z zewnątrz, a jesli masz zamiar mieszkac wewnątrz to tu mała niespodzianka... każdy z pokoi ma po 4 kąty czyli trzyma normę (od normy odbiega jedynie pokój dzienny, ale i tak ogólnie rzecz biorąc kątów w tym domu jest w normie)

tak sobie czasem myślę, że ludzie to potrafią wszystko skrytykowac.

polecam zamieszkanie w domu o kształcie kuli... symetryczny będzie, bez kantów i załomów

wręcz ideał

bleh

Ewunia

jak oglšplumdam rzuty tych projektów, a właœciwie nie tylko tych, to mam wrażenie bezładu i przypadkowoœci

projektant założył sobie, co ma w takim domu być, wycišgnšł karteczki o zadanych parametrach, złożył je do kupy, a tam, gdzie do siebie nie pasowały, to narysował korytarze

szczególnie w M12a to widać

jak się spojrzy na obrys M12a, to aż w głowie sie kręci - same kanty i załomy

dawno nie czytałem po prostu czegoś tak bezdennie głupiego :lol:

fprefect

aha i jeszcze jedno.....

kanty i załomy w tym domy występuja głównie z zewnątrz, a jesli masz zamiar mieszkac wewnątrz to tu mała niespodzianka... każdy z pokoi ma po 4 kąty czyli trzyma normę (od normy odbiega jedynie pokój dzienny, ale i tak ogólnie rzecz biorąc kątów w tym domu jest w normie)

tak sobie czasem myślę, że ludzie to potrafią wszystko skrytykowac.

polecam zamieszkanie w domu o kształcie kuli... symetryczny będzie, bez kantów i załomów

wręcz ideał

bleh

dom o kształcie kuli - dla Ewuni będzie ideał :wink: ale mieszkanie z wiecznie niezadowolona osobą, która złośliwie i beztołkowo wszystko krytykuje to dopiero " ideał " :wink: :lol: . Lepiej być bezdomnym :D

Ja bym radził Ewuni zamiast oceniać projekty - lepić kluski - idealnie okrąglutkie :lol:

dom A.

- dobry na działke z wjazdem od wschodu - wtedy dwa tarasy będą nasłonecznione (niestety dach zabierze słońce w salonie od strony frontowej :-? , sypialnia dziecinna numer 5 też będzie ciemna - zadaszenie tarasu )

ewentualnie wjazd od północy - tylko po co zadaszony taras od strony wjazdu /ulicy i od północy??? tylko chyba dla urody domu

- dwa tarasy to duży koszt (fundamenty, izolacja, balustrady, słupy, zadaszenie itd.)

- duża powierzchnia dachu (duży koszt dachu )

- dach jest rozrzeźbiony (drogie elementy wykończeniowe dachu)

- pomysł z poszerzeniem garażu do dwustanowiskowego jest niedobry - zauważ proporcje domu na rzutach - poszerzając garaż zaburzysz je

- ze salonu widoki powinny być na ogród - tutaj masz wjazd z jedenej strony i kilka metrów do płotu z sąsiadem z drugiej

- szkoda, że media są tak porozrzucane - kuchnia, łazienki nie sasiadują ze sobą (dom ma tylko 124 m2 , powinny być w jednym pionie)

- łazienka małżeńska - dobry pomysł...ale z wanną :wink:

- aż cztery drzwi wyjściowe na tarasy (na rzutach, bo na wizualizacji są okna - jakiś błąd) - duży koszt (zabezpieczenie przed kradzieżami konieczne)

-zrobienie w części stryszku pomieszczenia gospodarczego nie jest problemem (schody składane)

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_347_9.jpeg

Witam

Odnośnie uwag Tokjo:

-dobry na działkę z wjazdem od wschodu... ale też od południa!!!

-duża powierzchnia dachu - to dom parterowy, nie może by inaczej

-rozrzeźbiony dach - to może byc równierz zaletą dla częsci budujących

-a mnie pomysł z podwójnym garażem podoba się, wydaje mi się, że projekt jest jakby do tego stworzony... a jesli chodzi o proporcje bardziej zwracał bym uwagę na proporcje elewacji niż rzutu... i tu chyba nic się złego nie stanie jesli przybędzie 2-gie stanowisko (konstrukcyjnie no problem)

-co do widoków - wszystko zależy od usytuowania

-media... w tym domu są aż trzy łazienki!!! dwie są obok siebie, trzecia i kuchnia są mniej więcej w osi tych dwóch.... chyba nie jest najgorzej

-łazienka małżeńska dobry pomysł (nawet z natryskiem tyle że wtedy radzę postawic natrysk przy ścianie sypialni i zbudowac se tą ściankę z luksferów.... mniam)

-faktycznie liczba drzwi się nie zgadza, jednak zwróc uwagę, że można traktowac sprawę drzwi opcjonlanie... gdzie potrzebuję drzwi na taras robię drzwi, gdzie nie potrzebuję robię w tym miejscu okno... to samo dotyczy wyjśc z pokoju dziennego i kuchni... ten dom można łatwo podyfikowac... tak mnie sie wydaje

no

pozdrawiam

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_359_3.jpeg

No i jeszcze dla równowagi drugi projekt

-dośc podobny do c126... różni go charakter elewacji

-wejście do kuchni przez pokój dzienny... nie krytykuje jedynie zwracam uwagę

-pokój dzienny fajny, połączony z kuchnią... ok

-przejście z domu do garażu bez śluzy... smród benzyny będzie na 100% w każdym zakatku chałupy, można by spróbowa przenieśc drzwi do garażu do sieni, tyle, że wtedy z sieni nic juz nie zostanie... sprawę ratuje w tym przypadku szafa w hallu

-łazienka 13 jakas taka maława jest w stosunku do tego co w niej jest wmalowane, ale może jest dobrze

-pokój 8 i 9 kichowate jak na mój gust

-łazienka 6 bez okna... da się życ, jednak wentylacja mechaniczna się przyda

-dach podobny do tego z c126, duży i rozrzeźbiony, jak na partera przystało... uważam, że jak ktos się decyduje na dom parterowy musi byc świadomy tego, że dachu będzie więcej niż w domu z poddaszem.... DUŻY DACH TO NIE JEST WADA DOMÓW PARTEROWYCH TO ICH CECHA CHARAKTERYSTYCZNA!!!!

Ogólnie projekty podobne

C126 wydaje mi się projektem bardziej uniwersalnym, dającym więcej możliwości "pokombinowania" w celu dostosowania do własnych potrzeb, A M12 jest taki "grzeczny";-) Każdy ma jakies tam wady i jakies zalety ale...

Oba są OK

Pozdrawiam Wszystkich!!!

fprefect

to co napisałem o domu A. to też nie jakieś poważne wady, ale rożne aspekty dla uświadomienia ich sobie i przemyślenia

Oceny dokonane przez różne osoby o różnych punkatch widzenia dają właśnie impuls do najlepszych pomysłów :D Dzięki za komentarze.

No to ja jeszcze raz :D

dobry na działkę z wjazdem od wschodu... ale też od południa!!!

- kuchnia od południa to nie najlepsze rozwiązanie, szkoda też garażu na najcieplejszej stronie :( tym bardziej nie jest to dobry pomysł przy tym domu, bowiem sypialnie będa wtedy dość ponure - dwie z oknami od północy, jedna z oknem zacienionym przez zadaszenie tarasu :-?

- łazienka małżeńska - tylko zaznaczyłem kwestię wanny, bowiem można ją bez problemu zrobić, poszerzając łazienkę kosztem pomieszczenia gosdpodarczego

- rozrzeźbiona bryła i dach są z całą pewnością ciekawsze, ale też droższe - kwestia możliwości i gustów

- dach w domu parterowym ma zawsze dużą powierzchnię, to racja, ale nie każdy dom parterowy ma zadaszony taras, a tym bardziej dwa zadaszone tarasy - tutaj także to kwestia możlwości finansowych i preferencji

co do widoków - wszystko zależy od usytuowania

- na pewno, ja odniosłem sie do konkretnej działki - autora wątku :)

faktycznie liczba drzwi się nie zgadza, jednak zwróc uwagę, że można traktowac sprawę drzwi opcjonlanie...

-nie zgadza się i wg mnie najlepiej z części zrezygnować - pokoje będą wtedy bardziej ustawne, ale tak jak piszesz - to żaden kłopot :)

a jesli chodzi o proporcje bardziej zwracał bym uwagę na proporcje elewacji niż rzutu... i tu chyba nic się złego nie stanie jesli przybędzie 2-gie stanowisko (konstrukcyjnie no problem)

- co do garażu podwójnego - wg mnie popsuje to proporcje domu bardzo niekorzystnie właśnie ze względu na brak proporcji elewacji :-?

Gdym miał działkę od wschodu i potrzebowałbym domu z pojedynczym garazem i takiej ilości sypialni, a koszty dwóch tarasów były by do przełknięcia - dom po drobnych korektach jest wart uwagi i jak dla mnie - dość ładny :D ,