Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który projekt bardziej się wam podoba?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt bardziej się wam podoba?

• Murator C126 - Dom vis a vis
      21
    • Murator M12a - M
      10

Recommended Posts

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
mamy już stan surowy otwarty domu ,musieliśmy zmienić do warunków zabudowy kąt nachylenia dachu z 22o na 30 o ,zamiast blachodachówki daliśmy dachówke ceramiczną ROBENA ,a we wnątrz powiększyliśmy tylko wejście z holu do kuchni a ogólnie projekt jest super .Gdy go zobaczyłam wiedziałam że to ten.Pozdrawiam wszystkich którzy mają zamiar budować ten dom ,naprawdę polecam.

• 1 month później...
Witam! Planuje zakup tego projektu.Domek bardzo sie nam podoba,chetnie uslysze uwagi na jego temat,co zmieniliscie w planie lub co mozna by bylo ulepszyc. Jesli jest ktos kto moze sie pochwalic zdjeciami z realizacji bardzo chetnie je obejrze. Do cashel: gdzie budujesz swoj domek? Jaka jest wysokosc budynku po zmianie kata nachylenia dachu i czy zwiekszylas wysokosc pomieszcsen powyzej 2,60?

• 6 months później...

cześć, ja buduję c126a, co znalazłem na forum i zrobiłem to:

-rezygnacja z tarasu 17 w zamian za większe 2 sypialnie - dach się nie zmienia, tylko fundamenty trzeba puścić na wprost do słupa

- kuchnia otwarta na salon i na przedpokój-

-kominek w rogu salonu/przy przedpokoju-

-taras przy salonie w zamian za małą kiszkę proponowaną przez projektanta. Ja mam 4x7m

-kotłownia w pomieszczeniu gospodarczym w skrajnym pomieszczeniu/ róg garażu

-pomieszczenie gospodarcze od części mieszkalnej przeznaczyliśmy na pralnie

- w pomieszczeniu 12 - powiększone i znajduje się szfka elektryczna i rozdzielacze co i woda

-łazienka 7 - lewą ściankę przesunąłem w lewo - dało totrochę więcej miejsca i jest lużniej

-zrezygnowałem z łazienki w sypialni pomieszczenie 11, połączyłem ją z 10 i wejscie jest od korytarza

- nie zrobiłem a warto - na strychu zaprojektowane są jętki przeszkadzające przy chodzeniu po nim. Nasz znajomy zlikwidował je a w zamian podparł krokwie w miejscu, gdzie szły jętki nad garażem co dało mu dużo miejsca

Jak będzieśz chciał/a to wyślę Ci rzuty bo nie wiem jak dołączyć załącznik tu.

• 5 weeks później...

Więc chyba jedynie można z pokoi nr 6 i 5 zrobić 3, w sensie dwa pokoje po ok. 9 m kw. i jeden 6 m kw.

Bądź liwkidacja łazienki w pok. nr 8, zmniejszenie tego pokoju, stawiając ściankę działową zaraz za drzwiami z prawej strony. Wtedy wejście z holu do tej mniejszej części, będzie miała ok. 6 m kw. na pewno, można tez troszkę zmniejszyć wc wtedy i to pom. gosp. nr 12 o tą szafę czy regały. Generalnie można te ścianki w wc i pom. gosp. fajnie pozmieniać, bo to działówki i tam coś mozna pokombinować. Ale da radę! :)

• 4 weeks później...
Zobacz sobie projekt dom w zaciszu. Możesz sobie zrobić z łazienki(8) mały pokoik a z pom. gosp(11) łazienkę. Żeby Ci pasował na działkę z wjazdem od południa (ja też taką mam i zastanawiam się nad tym projektem) warto powiększyć okna w salonie od zachodu na np jedno wielkie lub podwójne drzwi z wyjściem. Doświetli się wtedy salon a i od strony południa czyli jadalni będzie wpadało słońce do salonu:)

faktycznie bardzo fajny projekt, niestety po odebraniu planu zagospodarowania przestrzennego, elewację frontową nie mogę mieć dłuższą niż 16 m, i mam dodatkowy problem!dziękuję za odp.pozdrawiam

W takim razie polecę Ci 2 inne projekty- "mój świat" lub "dom w dolinie". Na naszą działkę takie ułożenia salonu też idealnie pasuje gdyż salon jest od zachodu a w dodatku od południa przez kuchnie też wpada słońce:) Co o nich myślisz?? :)

• 2 weeks później...

dowiedz się w gminie co to jest konkretnie "elewacja frontowa"...pozornie wydawac by sie mogło, że to szerokośc całego domu "od frontu" jednak spotkałem się z interpretacjami urzędniczymi, że jest to szerokośc najbardziej do frontu działki wysunietej części budynku...tyle, że to wysunięcie musi być na minimum np 1,5m...

Urzędniczy świat interpretacji jest bogaty... sprawdx jak jest u ciebie