Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak zacząłem ciąć BK piłą do drzewa to pomyślałem sobie, że w takim domu trzeba mieć baaardzo dobry system alarmowy bo do wejścia jest potrzebny ręczny świder i ręczna piła. U mnie MAX.

Po co ciąłeś bk piłką jak masz maxa?

Też słyszałem , ze ponoć można łyżeczką do herbaty dziure wyskrobać i sie do domu włamać w ten sposób.

Np świder taki wędkarski pod lód byłby idealny , kręcimy dziurke i se w nią zaglądamy , albo krecimy cztery dziurki i reszte wykuwamy niezauważenie np młotem pneumatycznym lub nawet recznym i sobie wchodzimy na luzaku do domu.

Spróbuj , a sie przekonasz jak szybko i bezszelestnie dostaniesz sie w ten sposób do domu.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie należy ignorować takich rad. Negatywne obiegowe opinie o niektórych materiałach i technologiach nawet jeśli sa częściowo nieprawdziwe to jednak są głęboko zakorzenione.

Można się z tym zgadzać lub nie ale nie da sie z tym wygrać, a postępując wbrew tym "dobrym radom" można nawet na tym stracić.

Nie należy ignorować takich rad. Negatywne obiegowe opinie o niektórych materiałach i technologiach nawet jeśli sa częściowo nieprawdziwe to jednak są głęboko zakorzenione.

Można się z tym zgadzać lub nie ale nie da sie z tym wygrać, a postępując wbrew tym "dobrym radom" można nawet na tym stracić.

W domach z betonu nie ma wolnej miłości

Chyba zawiodłem się na Tobie Jezier - przynajmniej czytając taką opinię.

A co powiesz o "obiegówkach" dotyczących astronomicznych kosztów ogrzewania elektrycznością?

Chyba zawiodłem się na Tobie Jezier - przynajmniej czytając taką opinię.

A co powiesz o "obiegówkach" dotyczących astronomicznych kosztów ogrzewania elektrycznością?

Powiem, że mają swoje podstawy i nie są wyssane z palca. Mój wybór, chociaż jestem z niego zadowolony, może mi się jeszcze odbić czkawką.

Ale system gdzewczy można łatwiej zmienić niź materiał z którego zbudowane są ściany domu.

Jak zwykle prowokowałem. Ale nie do końca. Oddaję Ci prawdę, że nigdy nie twierdziłeć, że ogrzewanie elektrycznością jest najtańsze, lub najlepsze.

Tutaj padają nie do końca racjonalne argumenty. Jeśli ściany domu są wybudowane z materiału posiadającego odpowiednie atesty budowlane, a ich postawienie było zgodne ze sztuką budowlana i projektem - to z jakiej racji mam to zmieniać? Otrzymam ściany spełniające wszystkie warunki, które określają przepisy. Faktem natomiast jest, że jeśli chcę otrzymac ścianę o jakiś specjalnych parametrach, to i owszem trzeba się zastanowić. Pokazywanie przez producentów specjalnych właściwości danego materiału, w tym np. wyjatkowej właściwości tłumiennych, jakiejś paraprzeuszczalności praktycznie nie ma znaczenia w końcowym efekcie i jest zabiegiem typowego marketingu.

I tak tłumienie hałasu jest lepsze o 3dB- czyli niezauważalne (jeśli jest), paraprzepuszczalnośc, o co to jest przy pomalowanych emulsją ścianach.

Jak zacząłem ciąć BK piłą do drzewa to pomyślałem sobie, że w takim domu trzeba mieć baaardzo dobry system alarmowy bo do wejścia jest potrzebny ręczny świder i ręczna piła. U mnie MAX.

Po co ciąłeś bk piłką jak masz maxa?

Też słyszałem , ze ponoć można łyżeczką do herbaty dziure wyskrobać i sie do domu włamać w ten sposób.

Np świder taki wędkarski pod lód byłby idealny , kręcimy dziurke i se w nią zaglądamy , albo krecimy cztery dziurki i reszte wykuwamy niezauważenie np młotem pneumatycznym lub nawet recznym i sobie wchodzimy na luzaku do domu.

Spróbuj , a sie przekonasz jak szybko i bezszelestnie dostaniesz sie w ten sposób do domu.

wchodzenie przez ściany to trochę dziwny sposób włamania (no moze do banku) łatwiej wybić szybkę kamykiem :lol:

Mało że dziwny , to jeszcze b.trudny.

Ale takie bzdury sa powtarzane co jakiś czas , a z tą łyżeczka to mi majster mówił jak ściany murował, wiec dostał na próbe i po 15 minutach powiedział ze nie ma czasu na głupoty i idzie do roboty.

Jak zwykle prowokowałem. Ale nie do końca. Oddaję Ci prawdę, że nigdy nie twierdziłeć, że ogrzewanie elektrycznością jest najtańsze, lub najlepsze.

Tutaj padają nie do końca racjonalne argumenty. Jeśli ściany domu są wybudowane z materiału posiadającego odpowiednie atesty budowlane, a ich postawienie było zgodne ze sztuką budowlana i projektem - to z jakiej racji mam to zmieniać? Otrzymam ściany spełniające wszystkie warunki, które określają przepisy. Faktem natomiast jest, że jeśli chcę otrzymac ścianę o jakiś specjalnych parametrach, to i owszem trzeba się zastanowić. Pokazywanie przez producentów specjalnych właściwości danego materiału, w tym np. wyjatkowej właściwości tłumiennych, jakiejś paraprzeuszczalności praktycznie nie ma znaczenia w końcowym efekcie i jest zabiegiem typowego marketingu.

I tak tłumienie hałasu jest lepsze o 3dB- czyli niezauważalne (jeśli jest), paraprzepuszczalnośc, o co to jest przy pomalowanych emulsją ścianach.

Słyszałeś tylko nie wiesz, w którym kościele dzwonią.

3 dB jest odbierane przez ludzkie ucho jako dwókrotne zwiększenie

natężenia dźwięku.

co do BK to jest tak mieszkam sobie w kostce gierkowskiej (kupiłem 2 lata temu) wcześniej mieszkałem w poniemieckim domku

jakoś nie widze różnicy w przenikaniu hałasu

jest cicho

w domu jest ciepło (nie potrzebuje docieplenia no chyba ze dachu)

a co do przejścia przez ściany to życzę powodzenia bo wybijałem mniejsze dziury i nieźle się urobiłem

teraz opis budowy ścian

ściany składają się z 2 bloczków z przerwa miedzy nimi ( jakieś 3cm) a do tego gruby i twardy tynk zewnętrzny

ja osobiście jestem zadowolony z BK ale z cegły byłym podobnie zadowolony

aha co do wilgoci to dom ma piwnice zagłębioną na ˝ w ziemi a do wysokości parteru ściany zrobione są 2 boczków granitu i 1 cegły od wewnątrz co zapobiega skutecznie przedostawaniu się wilgoci ale rodzi nowe problemy np. nad wybiciem dziury do kotłowni biedziłem się tydzień ;)

Mało że dziwny , to jeszcze b.trudny.

Ale takie bzdury sa powtarzane co jakiś czas , a z tą łyżeczka to mi majster mówił jak ściany murował, wiec dostał na próbe i po 15 minutach powiedział ze nie ma czasu na głupoty i idzie do roboty.

Kłamiesz Edgar, kłamiesz :D :D :D :D :D :D :D :D

wchodzenie przez ściany to trochę dziwny sposób włamania (no moze do banku) łatwiej wybić szybkę kamykiem :lol:

Tylko że na szybkach i oknach przeważnie są alarmy.

Osobiście nic nie mam do BK. Ja wybrałem inną technologię i nie żałuję.

Słyszałeś tylko nie wiesz, w którym kościele dzwonią.

3 dB jest odbierane przez ludzkie ucho jako dwókrotne zwiększenie

natężenia dźwięku.

Gwoli prawdy, to Ty nie wiesz o czym piszesz. Natężenie dźwieku rośnie (maleje) w ciągu logarytmicznym.Inaczej bardzo prosto: 1dB jest dwukrotnie głośniejszy(cichszy) 2dB to jest to co 1dB x2, 3 db to jest to co 2dB x 2.

I mimo to nie stwierdzisz, że w danym pomieszczeniu jest odczuwalnie ciszej przy różnicy 3dB. Dla informacji audiometry (urządzenia do badania słuchu) kliniczne są skalowane co 5dB, a te gorsze co 10 dB.

Dobrego słuchu.

mam tradycyjną bardzi ciepłą ścianę czyli 24BK + 12 styro , okna 5-cio komorowe i wierzcie mi , że ekipa robiąca dach u sąsiada z rozwalonym radiem na max-a , które na zewnątrz słychać z 1km u mnie jest niesłyszalna :lol:

co do izolacji termincznej nie wiem może mam termos ale w największe upały +37 wchodzono do mnie do domu i mówiono o klima :) ( dach supermata 20cm )

co do kosztów cóż ceramika kosztowałaby mnie 2 razy tyle a w okolice mało co jest budowane z ceramiki

Gość Jacek K.
Gwoli prawdy, to Ty nie wiesz o czym piszesz. Natężenie dźwieku rośnie (maleje) w ciągu logarytmicznym.Inaczej bardzo prosto: 1dB jest dwukrotnie głośniejszy(cichszy) 2dB to jest to co 1dB x2, 3 db to jest to co 2dB x 2.

sSiwy12 ja też słyszałem, że 3dB to subiektywna zmiana x2, a 6dB razy 4 itd.