Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Podjąłem decyzję, buduje dom. Przejżałem masę projektów, wybór padł na Piwonia Nova http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=56. Projekt w mojej ocenie jest idealny pomieszczenia w miare duże (jak na moje potrzeby tj. rodzina 2 + 1) i funkcjonalne. Chciałbym jednak uzyskać Wasze opinie na temat tego projektu, jak to mówią co dwie głowy to nie jedna.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Dareczku jeśli mogę tak do Ciebie mówić My też oglądaliśmy mase projektów i również zwróciliśmy uwage na ów projekt "piwonia nova" naszym zdaniem jest idealny również dla niepełnej rodziny :lol: Pewnie będzie można w nim ugościć z honorami znajomych. Jednak niezbyt podoba sie nam połączenie salonu z kuchnią więc wprowadzimy w tym projekcie małe modyfikacje.

Czy mógłbym dowiedzieć się co planujecie zmienić ? Ja natomiast zastanawiam się czy nie zrezygnowac z filarów i nie dociągnąć do nich ściany (zrobić normalne wejście), wydaje mi sie że wówczas salon byłby bardziej ustawny. Dla mnie połączenie kuchni i salonu jest ok, można dodać jedynie duże przesuwane drzwi, aby w razie potrzeby zasłonić gary. Zastanawiam sie również jak wykorzystac przestrzeń nad garażem, skąd zrobic wejście.

Panie Darku_Skwarku uwżam że rozwiązanie filarów jest ok duże wejście do salonu, zawsze wygląda dostojnie, jeżeli chodzi o przestrzeń nad garażem to trzeba sprawdzić czy w projekcie strop ten jest odpowiednio wzmocniony, wydaje mi sie że najkorzystniejsze byłyby wysuwanie chody bądz drabina w garażu, wtydy przestrzeń byłaby wykorzystana jako schowek. My chcielibyśmy pomniejszyć wejście do kuchni.

Jest Ok, rozkład naprawdę super, ale brakuje mi dużego zadaszonego tarasu (to jest mój warunek), poza tym łazienka powinna byc większa i z okienkiem (to warunek żony). Czy Wam też tak trudno sie zdecydować? Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że koszt budowy byłby zdecydowanie większy od Piwoni novej. Ja natomiast trafiłem na cos takiego http://www.domfort.pl/projekt.php?id=16&opcja=opis&nazwa_projektu=LILIA

CAłkiem niezły bardzo nam się podoba umieszczenie większej iliści pokojów na parterze. Jednak nie dokońca trafnym rozwiązaniem jest ten hol na poddaszu przecież miejscem ogólnych spotkań jest pokój dzienny więc po co robić jego kopie na poddaszu? dla nas mija się to z obrany celem. Wybranie odpowiedniego projektu jest bardzo trudne

Piwonia nova jest bardzo prostym domkiem. Nie wiem czy widzieliście ale pojawiły się zdjęcia Piwonii na stronie domusa

http://domus.wroc.pl/projekt/piwonia-nova/realizacje - w nocy taras wygląda cudnie. Szkoda że nie ma okiennic drewnianych bo to by jej dodało dodatkowego uroku i by pasowało do tego płotu co sobie ludzie zrobili. Ale pewnie jeszcze to zrobią, bo ze zdjęć widać, że jeszcze wszystkiego nie skończyli.

Edytowane przez balba

Zdjęcia z realizacji Piwoni novej prezentuja sie całkiem nieźle, szkoda tylko że fotki wnetrza sa z tzw. piwoni z garażem. Czy któś z Was znalazł w necie zdjęcia wnętrz z piwoni novej, albo np. dziennik budowy z realizacji tego projektu, czy ktoś z Was zdecydował sie już na budowe tego domu lub jest w trakcie jego realizacji. Jestem spragniny wszelkich informacji na ten temat.

• 5 weeks później...
Jeżeli dysponujesz fotkami chętnie był zobaczył więcej. Interesuje mnie zarówno wygląd zewnętrzny jak i fotki wnętrz. Ja zdecydowałem sie już na parojekt piwoni novej. podoba mi sie jego prostota i funkcjonalność. Dom planuje budować na wsi już widzę oczyma wyobraźni jak idealnie wkomponuję sie w otoczenie. Czy dysponujesz jakimiś przybliżonymi kosztami budowy. Może masz jakieś praktyczne wskazówki dla osób startujących z realizacją tego projektu.

Koszty zależą od Ciebie,bo można wiele rzeczy zrobić samemu.pod warunkiem,że sie ma czas.My go nie mieliśmy więc o kosztach nie będę pisała.Pozatym warto sprawdzić ceny zarówno usług jak i materiłów.Bo stawki są naprawde różne.Teraz już wiem, że wiele rzeczy można było zrobić taniej.I ze nie warto się tak podniecać na początku,bo kasy na końcówke może zabraknąć.Nam sie jakimś cudem udało ale troche pod koniec musiałam oszczedzać.To nasz pierwszy dom więc chcieliśmy żeby wszystko było idealne.Może drugi bedzie tańszy :wink:

W moim projekcie na parterze mam kuchnie otwartą na salon.Kuchnia jest mniejsza bo obok jest kl.schodowa.Tam gdzie wy macie schody ja mam drugi pok.Tak że mam dwa małe pokoje ,ale oto nam chodziło bo jeden to gabinet a drugi jest dla gości.Poddasze jest zupełnie inne bo są tam tylko dwie,ale za to bardzo duże sypialnie i do każdej jest garderoba.No i łazienka.Zdjątek nie wkleje bo musze zapytać jak sie to robi :oops: ale postaram sie.Pozdro

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
  • 1 month później...

Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" :wink: bardziej mi się podobają. A może tylko wizualizacje mają ciekawsze... Piwonia nova jest wg mnie funkcjonalna, chociaż z tym dachem coś bym zrobiła. Nie wiem, może przedłużyć, może podnieść... Najważniejsze jest to, że taki dach jest niedrogi, nie ma zbędnych "wypasów". Dachy czterospadowe są droższe i mają dużo skosów w środku.

Ale dlaczego tak mało ludzi pisze o piwonii, a ona jest taka fajna?

Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" :wink: bardziej mi się podobają. A może tylko wizualizacje mają ciekawsze... Piwonia nova jest wg mnie funkcjonalna, chociaż z tym dachem coś bym zrobiła. Nie wiem, może przedłużyć, może podnieść... Najważniejsze jest to, że taki dach jest niedrogi, nie ma zbędnych "wypasów". Dachy czterospadowe są droższe i mają dużo skosów w środku.

helou

my również zastanawialiśmy się poważnie nad "piwonią nova" ale ostatecznie wybraliśmy W27.12a http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.html bo stwierdziliśmy że jest dużo bardziej funkcjonalny i pasuja nam bez większych przeróbek

Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" :wink: bardziej mi się podobają.

...

A czy mogłabyś pokazać które Archony masz na myśli??

My jak dotąd tylko myśleliśmy o parterówce z dachem kopertowym...ale Piwonia ma w sobie to "coś" ;)

I też zastanawia nas małe zainteresowanie tym projektem...

Witajcie Michałki! :lol: Moje ulubione Archony to dom w groszku i dom w mandarynkach. Ten pierwszy poważniej rozważam, bo ma większy salon. W Archonie jest dużo fajnych domków, ale niewiele takich, które spełniaja nasze "normy". U nas problem stanowi kotłownia - boję się, że nie będzie nas stać na ogrzewanie gazowe i dlatego musimy mieć piec węglowy. Usytuowanie tego wdzięcznego pomieszczenia nie jet łatwe. jedynie w piwonii jest możliwość z tej wielkiej łazienki (Boże, ile glazury!!! :o ) zrobić kotłownię z przejściem z wiatrołapu przez jeszcze jedną kanciapkę. Wtedy, mam nadzieję, nie będzie śmierdziało dymem. Można jeszcze oczywiście zrobić piwnicę, ale to też kosztuje. No i woda może podchodzić. Przekichane z tym budowaniem :cry:

A małe zainteresowanie? Piwonia nova jest chyba dość nowym projektem. A te poprzednie piwonie są niespecjalnie rozwiązane na poddaszu. No i wizualizacja jest też nieciekawa, nie zwraca uwagi, jakaś taka zacieniona czy co... Ale prosty dom to dom elegancki, niedrogi w budowie i nie opatrzy się jak te wypasione wykładane piaskowcem z tysiącem ornamentów trącących odpustem... A może mi trochę zazdrość?... :wink: Żartuję, nie zazdroszczę nikomu, tylko naprawdę tak uważam. Jeśliby piwonię ładnie wykończyć, nie tak buro, do tego ładna zieleń, ładne acz skromne ogrodzenie - klasa domek.

Witajcie Tomm1927! :D

Ładny ten Wasz domek, ale jak na nasze warunki działkowe to za długi, bo ma ponad 15 metrów. Nasza łazienka musi mieć okno i kotłownia węglowa musi być oddzielona. Przynajmniej takie są "normy" na razie, niewykluczone, że będziemy normy naginać do rzeczywistości. W każdym razie zazdroszczę Wam, że już wybraliście. Mnie ten długotrwały proces (długotrwały z konieczności, bo nie możemy wyjść z papierów, a raczej z Urzędu Gminy) przyprawia o mdłości i pewno się skończy u psychologa :wink: .