Darek_Skwarek 22.09.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Witam Podjąłem decyzję, buduje dom. Przejżałem masę projektów, wybór padł na Piwonia Nova http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=56. Projekt w mojej ocenie jest idealny pomieszczenia w miare duże (jak na moje potrzeby tj. rodzina 2 + 1) i funkcjonalne. Chciałbym jednak uzyskać Wasze opinie na temat tego projektu, jak to mówią co dwie głowy to nie jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeszekR 24.09.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Witam Dareczku jeśli mogę tak do Ciebie mówić My też oglądaliśmy mase projektów i również zwróciliśmy uwage na ów projekt "piwonia nova" naszym zdaniem jest idealny również dla niepełnej rodziny Pewnie będzie można w nim ugościć z honorami znajomych. Jednak niezbyt podoba sie nam połączenie salonu z kuchnią więc wprowadzimy w tym projekcie małe modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 24.09.2006 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Czy mógłbym dowiedzieć się co planujecie zmienić ? Ja natomiast zastanawiam się czy nie zrezygnowac z filarów i nie dociągnąć do nich ściany (zrobić normalne wejście), wydaje mi sie że wówczas salon byłby bardziej ustawny. Dla mnie połączenie kuchni i salonu jest ok, można dodać jedynie duże przesuwane drzwi, aby w razie potrzeby zasłonić gary. Zastanawiam sie również jak wykorzystac przestrzeń nad garażem, skąd zrobic wejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeszekR 25.09.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Panie Darku_Skwarku uwżam że rozwiązanie filarów jest ok duże wejście do salonu, zawsze wygląda dostojnie, jeżeli chodzi o przestrzeń nad garażem to trzeba sprawdzić czy w projekcie strop ten jest odpowiednio wzmocniony, wydaje mi sie że najkorzystniejsze byłyby wysuwanie chody bądz drabina w garażu, wtydy przestrzeń byłaby wykorzystana jako schowek. My chcielibyśmy pomniejszyć wejście do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 26.09.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Z tymi filarami to chyba masz racje. Jak powiedziałem żonie, że planuję zlikwidować filary to tak na mnie spojrzała jakbym chciał budować dom bez fundamentu. Czy macie jakieś pomysły na zmiany poddasza, czy też w waszej ocenie nie tam co zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeszekR 26.09.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Właśnie przeglądaliśmy inne projekty i natrafiliśmy na http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m3f02afc1ce6ec co o nim sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 26.09.2006 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Jest Ok, rozkład naprawdę super, ale brakuje mi dużego zadaszonego tarasu (to jest mój warunek), poza tym łazienka powinna byc większa i z okienkiem (to warunek żony). Czy Wam też tak trudno sie zdecydować? Tak na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że koszt budowy byłby zdecydowanie większy od Piwoni novej. Ja natomiast trafiłem na cos takiego http://www.domfort.pl/projekt.php?id=16&opcja=opis&nazwa_projektu=LILIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeszekR 28.09.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 CAłkiem niezły bardzo nam się podoba umieszczenie większej iliści pokojów na parterze. Jednak nie dokońca trafnym rozwiązaniem jest ten hol na poddaszu przecież miejscem ogólnych spotkań jest pokój dzienny więc po co robić jego kopie na poddaszu? dla nas mija się to z obrany celem. Wybranie odpowiedniego projektu jest bardzo trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 29.09.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 (edytowane) Piwonia nova jest bardzo prostym domkiem. Nie wiem czy widzieliście ale pojawiły się zdjęcia Piwonii na stronie domusa http://domus.wroc.pl/projekt/piwonia-nova/realizacje - w nocy taras wygląda cudnie. Szkoda że nie ma okiennic drewnianych bo to by jej dodało dodatkowego uroku i by pasowało do tego płotu co sobie ludzie zrobili. Ale pewnie jeszcze to zrobią, bo ze zdjęć widać, że jeszcze wszystkiego nie skończyli. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez balba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 01.10.2006 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Zdjęcia z realizacji Piwoni novej prezentuja sie całkiem nieźle, szkoda tylko że fotki wnetrza sa z tzw. piwoni z garażem. Czy któś z Was znalazł w necie zdjęcia wnętrz z piwoni novej, albo np. dziennik budowy z realizacji tego projektu, czy ktoś z Was zdecydował sie już na budowe tego domu lub jest w trakcie jego realizacji. Jestem spragniny wszelkich informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_Skwarek 30.10.2006 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jeżeli dysponujesz fotkami chętnie był zobaczył więcej. Interesuje mnie zarówno wygląd zewnętrzny jak i fotki wnętrz. Ja zdecydowałem sie już na parojekt piwoni novej. podoba mi sie jego prostota i funkcjonalność. Dom planuje budować na wsi już widzę oczyma wyobraźni jak idealnie wkomponuję sie w otoczenie. Czy dysponujesz jakimiś przybliżonymi kosztami budowy. Może masz jakieś praktyczne wskazówki dla osób startujących z realizacją tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex81 30.10.2006 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Koszty zależą od Ciebie,bo można wiele rzeczy zrobić samemu.pod warunkiem,że sie ma czas.My go nie mieliśmy więc o kosztach nie będę pisała.Pozatym warto sprawdzić ceny zarówno usług jak i materiłów.Bo stawki są naprawde różne.Teraz już wiem, że wiele rzeczy można było zrobić taniej.I ze nie warto się tak podniecać na początku,bo kasy na końcówke może zabraknąć.Nam sie jakimś cudem udało ale troche pod koniec musiałam oszczedzać.To nasz pierwszy dom więc chcieliśmy żeby wszystko było idealne.Może drugi bedzie tańszy W moim projekcie na parterze mam kuchnie otwartą na salon.Kuchnia jest mniejsza bo obok jest kl.schodowa.Tam gdzie wy macie schody ja mam drugi pok.Tak że mam dwa małe pokoje ,ale oto nam chodziło bo jeden to gabinet a drugi jest dla gości.Poddasze jest zupełnie inne bo są tam tylko dwie,ale za to bardzo duże sypialnie i do każdej jest garderoba.No i łazienka.Zdjątek nie wkleje bo musze zapytać jak sie to robi ale postaram sie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balba 01.11.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Witam alex81 Mam nadzieję, że bedę mogła zobaczyć zdjęcia tego domku I oczywiście wnętrz. Zrób je najszybciej jak możesz. Tylko poczekaj na ładną pogodę, żeby klimat zdjęć był fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 08.11.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 i ja bym chętnie zobaczył zdjątka piwonii novej, bo jak narazie to z całego ogromu projektów które przejrzeliśmy z żoną to ten jest najbliżej naszych wymogów. a swoją drogą to powiedz alex81 coś więcej na temat samej pivonii i jej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 22.11.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam poszukuję osób które budują swoje gniazdko na podstawie projektu z Domus`a http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=56&flip= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 24.08.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Może jeszcze odezwie sie ktoś zainteresowany tym projektem??Może ktoś juz rozpoczął budowę??Projekt jest bardzo fajny, choc na początku interesowały nas tylko kopertowe dachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 25.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" bardziej mi się podobają. A może tylko wizualizacje mają ciekawsze... Piwonia nova jest wg mnie funkcjonalna, chociaż z tym dachem coś bym zrobiła. Nie wiem, może przedłużyć, może podnieść... Najważniejsze jest to, że taki dach jest niedrogi, nie ma zbędnych "wypasów". Dachy czterospadowe są droższe i mają dużo skosów w środku. Ale dlaczego tak mało ludzi pisze o piwonii, a ona jest taka fajna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 26.09.2007 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" bardziej mi się podobają. A może tylko wizualizacje mają ciekawsze... Piwonia nova jest wg mnie funkcjonalna, chociaż z tym dachem coś bym zrobiła. Nie wiem, może przedłużyć, może podnieść... Najważniejsze jest to, że taki dach jest niedrogi, nie ma zbędnych "wypasów". Dachy czterospadowe są droższe i mają dużo skosów w środku. Ale dlaczego tak mało ludzi pisze o piwonii, a ona jest taka fajna? helou my również zastanawialiśmy się poważnie nad "piwonią nova" ale ostatecznie wybraliśmy W27.12a http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712a.html bo stwierdziliśmy że jest dużo bardziej funkcjonalny i pasuja nam bez większych przeróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałki 26.09.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam sympatyków Piwonii Novej. Poważnie rozważam ten projekt, chociaż "Archony" bardziej mi się podobają. ... Ale dlaczego tak mało ludzi pisze o piwonii, a ona jest taka fajna? A czy mogłabyś pokazać które Archony masz na myśli?? My jak dotąd tylko myśleliśmy o parterówce z dachem kopertowym...ale Piwonia ma w sobie to "coś" I też zastanawia nas małe zainteresowanie tym projektem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 27.09.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Witajcie Michałki! Moje ulubione Archony to dom w groszku i dom w mandarynkach. Ten pierwszy poważniej rozważam, bo ma większy salon. W Archonie jest dużo fajnych domków, ale niewiele takich, które spełniaja nasze "normy". U nas problem stanowi kotłownia - boję się, że nie będzie nas stać na ogrzewanie gazowe i dlatego musimy mieć piec węglowy. Usytuowanie tego wdzięcznego pomieszczenia nie jet łatwe. jedynie w piwonii jest możliwość z tej wielkiej łazienki (Boże, ile glazury!!! ) zrobić kotłownię z przejściem z wiatrołapu przez jeszcze jedną kanciapkę. Wtedy, mam nadzieję, nie będzie śmierdziało dymem. Można jeszcze oczywiście zrobić piwnicę, ale to też kosztuje. No i woda może podchodzić. Przekichane z tym budowaniem A małe zainteresowanie? Piwonia nova jest chyba dość nowym projektem. A te poprzednie piwonie są niespecjalnie rozwiązane na poddaszu. No i wizualizacja jest też nieciekawa, nie zwraca uwagi, jakaś taka zacieniona czy co... Ale prosty dom to dom elegancki, niedrogi w budowie i nie opatrzy się jak te wypasione wykładane piaskowcem z tysiącem ornamentów trącących odpustem... A może mi trochę zazdrość?... Żartuję, nie zazdroszczę nikomu, tylko naprawdę tak uważam. Jeśliby piwonię ładnie wykończyć, nie tak buro, do tego ładna zieleń, ładne acz skromne ogrodzenie - klasa domek. Witajcie Tomm1927! Ładny ten Wasz domek, ale jak na nasze warunki działkowe to za długi, bo ma ponad 15 metrów. Nasza łazienka musi mieć okno i kotłownia węglowa musi być oddzielona. Przynajmniej takie są "normy" na razie, niewykluczone, że będziemy normy naginać do rzeczywistości. W każdym razie zazdroszczę Wam, że już wybraliście. Mnie ten długotrwały proces (długotrwały z konieczności, bo nie możemy wyjść z papierów, a raczej z Urzędu Gminy) przyprawia o mdłości i pewno się skończy u psychologa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts