Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna ze szprosami - za i przeciw..

Recommended Posts

Generalnie szprosów nie lubię i ja. Za dużo, za często się je daje itd. Żeby było œmiesznie, sama mam szprosy, bo mi bardzo pasujš. W kolorze okien, drewniane i demontowane. Jak mi się kiedyœ przestanie podobać to je poprostu zdejmę, a teraz sš bardzo praktyczne przy myciu okien.

D.

Tyle głosów przeciw to ja sie wypowiem "za".

Tafla szkła bez szprosu to estetyczny koszmar.

Tylko szprosy, jakiekolwiek byleby podzielić szybę. Takie okna były od zawsze (tak jak dachówka, piaskowiec, cegła itp)

Tematy przejsciowe czyli okna bez szprosów (blacha, plastikowe parapety) to wszystko przeminie.

TYLKO SZPROSY :lol:

Tyle głosów przeciw to ja sie wypowiem "za".

Tafla szkła bez szprosu to estetyczny koszmar.

Tylko szprosy, jakiekolwiek byleby podzielić szybę. Takie okna były od zawsze (tak jak dachówka, piaskowiec, cegła itp)

Tematy przejsciowe czyli okna bez szprosów (blacha, plastikowe parapety) to wszystko przeminie.

TYLKO SZPROSY :lol:

O ty zdrajco!!! Dostałeś stringi i co? Już rogi pokazujesz, tak?!

Oddawaj!!!

:wink:

Skarbie od tej pory dostałem jeszcze dwie pary :lol:

Ale Twoje pamiętam najmocniej 8)

O szprosach pisałem poważnie ale to MOJE zdanie.

Miałem okna i to małe 90x130 i po wstawieniu żałowałem że nie mam szprosów przez 5 lat aż do wyprowadzki.

Teraz czekam na okna dwuskrzydłowe i ze szprosami

Nigdy więcej duzych jednoskrzydłowych tafl bez szprosów

A ja zaprojektowałem i zrobiłem ze szprosami. Ale z drewna, z obu stron. Z podziałem pomiędzy szybami też. I jeszcze okiennice dołożyłem. Ale dom jest z 1920 i chyba do niego pasują. W każdym razie ludziska oglądają się... Nie wiem tylko dlaczego :wink: Chyba jest tak jak ze wszystkim - kolor i kształt dachówki, elewacji, etc. w jednym domu bedzie super, a do innego jak kwiatek do kożucha...;

Kiedyś na Opolszczyźnie pojawiła się moda na wieeeelkie okna bez żadnych podziałów. No to na hurra wstawiano takie okna (od razu było widać, kto ma rodzinę na zarobku w "rajchu"). Od tego czasu straszą stare, tradycyjnych i bardzo prostych kształtów domy z tymi wieeeeelkimi okniszczami. Tragedia!

Nowoczesna architektura, duże przeszklenia bez żadnych podziałów - najczęściej (zależy jaka architektura) wygląda to świetnie. Dom tradycyjny - jednak jakieś szprosy by się przydały, zwłaszcza, jeżeli okna sa duże.

Tak czy inaczej złote szprosy to całkowite nieporozumienie. Od razu widzę właściciela z grubaśnym złotym łańcuchem na owłosionej piersi (przepraszam, nie chciałam nikogo urazić, ale znałam osobiście takiego jednego od złota).

Mnie sie podoba ale gdy harmonizuje z całością, ładowanie na siłę gdzie się da - nie bałdzo.

U mnie nie ma szprosów głównie ze względu na kasjeros, może nast. razem :lol:

To jest ciekawe, ale puste okn czasem wydają się mniejsze gdy są gładkie niż gdy mają szprosy, obserwowałem to zjawisko na przykładzie niektórych projektów, występujących w różnych wersjach estetycznych...