lazik 23.09.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Czy wszyscy coś takiego płacą? W każdej gminie są takie opłaty? Zastanawia mnie to szczególnie dlatego, że przyłącze jest (zgodnie zresztą z ustawą) oddawane na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowego i nie jest moją własnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 23.09.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 W mojej gminie też takie opłaty są, ale ja zrobiłem przyłącxze z pominięciem papierków i takich opłat nie wnoszę, bo wydział dróg i mostów po prostu nie wie o mojej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.09.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 W mojej są i urządnicy rutynowo próbują "nabrać" na nie każdego inwestora indywidualnego. Pamiętać jednak należy, że przyłącza z reguły są własnością przedsiębiorstw, a już na pewno ta ich część która znajduje się w pasie drogowym. Nie daj się lazik wkręcić w taką opłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 jeżeli przyłącza zostaną w twojej gestii to płacisz, Ale jeżeli masz papier na przekazanie ich, to właścicielem jest kto inny.Tak samo nie róbcie sie w konia w sprzątanie chodnika, jeżeli jest on oddzielony od waszej działki np. pasem miejskiej zieleni lub rowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.09.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Tak samo nie róbcie sie w konia w sprzątanie chodnika, jeżeli jest on oddzielony od waszej działki np. pasem miejskiej zieleni lub rowem. Ooo A tego nie znałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Tak samo nie róbcie sie w konia w sprzątanie chodnika, jeżeli jest on oddzielony od waszej działki np. pasem miejskiej zieleni lub rowem. Ooo A tego nie znałam... według prawa sprząta ten co graniczy z drogą publiczną Kiedyś znalazłam ten paragrafik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.09.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Odwrotnie. Sprzątamy taki chodnik, który przylega bezpośrednio do naszego płota: uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości, przy czym za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego, położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości; właściciel nieruchomości nie jest obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym jest dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych Najnowsza nowelizacja ustawy o utrzymaniu czystości i porz. w gminach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Aniu, jeżeli twoja nieruchomośc graniczy bezpośrednio z rzeczonym chodnikiem. Często się zdarza, że z tym chodnikiem graniczy nieruchomość miejska, gmninna, powiatowa.U nas tak jest:nasza działka, pas 3,5m z rowem, chodnik, droga powiatowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 23.09.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 A u mnie jedna strona ulicy dolega płotami do chodnika a druga nie, hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 27.12.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam Wybudowałem przyłącza wodociągowe i kanalizacyjne i również zostałem obciążony taką roczną opłatą, co ciekawe w protokole odbioru wystawionym i podpisanym przez miejscowy zakład w którego gestii jest sieć , napisano że właścicielem urządzeń jest inwestor.Wkurza mnie prawo , które nakłada tylko obciązenia na właścicieli nie dając nic w zamian . Jak się ma płacenie za 1 m kw. przez całe życie zarządcy drogi (ale oczywiście w decyzji zastrzega się że za nic nie odpowiada) do sprzątania tegoż chodnika (powinienem wystawić fakturę za sprzątanie) tym bardziej ,że łaskawcy nie umieścili w promieniu 300 m w obie strony żadnego kosza dla przechodniów, jest to bardzo uczęszczany szlak z centrum miasta do szpitala.Czy ktoś miał podobne problemy - może jakis sposób załatwienia tego tematu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Frupper a mozesz mi podac ile sobie zyczy zarzad dróg tzn jakie sa opłaty od m2 zajmowanego przez wodociag terenu. A moze ta oplata jest stała i nie zalezy od ilosci metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 27.12.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Zarząd Dróg powołał się w wyliczeniu opłaty na ustawę o drogach publicznych z 2004 r. i zgodnie z nim mimo że urządzenia podziemne tj. rura przykanalika i wodna oraz studzienka fi 400 mm zajmują niecały m kw. płacę za 1 m2 , w moim przypadku to 40 PLN/m2 /rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Zarząd Dróg powołał się w wyliczeniu opłaty na ustawę o drogach publicznych z 2004 r. i zgodnie z nim mimo że urządzenia podziemne tj. rura przykanalika i wodna oraz studzienka fi 400 mm zajmują niecały m kw. płacę za 1 m2 , w moim przypadku to 40 PLN/m2 /rok. Dzieki serdeczne za odpowiedz jest ona dla mnie bardzo wazna gdyz u mnie przez dzialke biegnie rura odwodnieniowa drogi i bede sie strał teraz od zarzadu dróg wyciagnac jakies pieniadze za to ze na moim gruncie jest ich rura, a ze jest to ok 30m to sumka roncz nie powinna byc taka mała a w dodatku z tego co wiem powinni mi zapłacic do 10 lat wstecz. Prosze jeszcze innych o pisanie ile u nich wynosza takie opłaty bedzie to dla mnie bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 27.12.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Tak samo chyba zrobię z gazem - z mojej działki idą z trójnika przyłącza do sąsiadów po obu stronach posesji - ja nawet nie korzystam z tego przyłącza.Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.12.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 a nie macie w papierkach służebności i to bezpłatnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 A skad ja mam wiedziec czy jest sluzebnosc w jakich papierach to powinno być u mnie ta rure montowali jak mnie na swiecie nie bylo i to bez zgody ojca, ale byly takie kiedys czasy ze jak czlowiek by sie sprzeciwil to by zabrali dzialke i na tm by sie skonczylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 27.12.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Słuzebności były załatwiane w tamtych czasach (tzn. 35 lat temu) na zasadzie "gęby " - albo dobrej pamięci urzędnika - zresztą widać to tez na mapach - święto jest jeżeli cos jest zinwentaryzowane.Z tego co wiem służebności powinny być ujawnione w rejestrze gruntów i w KW - u mnie tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja mam wszystko na mapach zinwentaryzowane ale nie ma w ksiegach wieczystych nic wspomniane o sluzebnosci wiec moge rozumiec ze ich nie ma. Zreszta na poczatku napisze pismo do zarzadu dróg zobaczymy co mi odpisza. Kurcze prade mówiac za to pisanie juz zabieram sie od kilku miesiecy ale nigdy nie ma na to czasu teraz jednak po nowym roku wezme sie za to powazniej zobaczymy co z tego wyniknie. Ale moim zdaniem gra jest warta swieczki, a szczególnie w momencie budowy gdy kazdy grosz moze sie przydac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.12.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Pamiętać jednak należy, że przyłącza z reguły są własnością przedsiębiorstw, a już na pewno ta ich część która znajduje się w pasie drogowym. Nie daj się lazik wkręcić w taką opłatę. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 27.12.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 U mnie warunkiem podpisania umowy był protokół odbioru technicznego (gdzie byłem wskazany jako własciciel przyłączy - wymagana była wiec dodatkowo decyzja od zarządcy drogi),inwentaryzacja geodezyjna, protokół włączenia wodomierza oraz potwierdzenie własności nieruchomości. Na pewno co powiat to trochę inne wymagania - ale u mnie taki sposób aby się nie dac wkręcić - nie działa - zreszta zapisy o drogach publicznych w ustawie pozostawiają zarządcom szerokie pole do popisu w "goleniu" z kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts