Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata roczna za umieszczone w pasie drogi przyłacza wod-kan

lazik

Recommended Posts

Ania

No wreszcie - (autor posta pisał że chodzi o przyłacze wod-kan) i tu jesteśmy zgodni - w moim przypadku też chodziło o umowę z Zakładem Wod-kan , który wietrzy piosmo nosem - tzn. podejrzewa ,że w nowej ustawie mogą zniknąć preferencje dla docelowo przeznaczonych do sprywatyzowania podmiotów - więc już tak ochoczo nie przejmuje w zarząd budowanych przez inwestorów prywatnych obiektów bo będzie musiał bulić zarządom dróg - a opłata abonamentowa za dostarczanie wody będzie niemal identyczna w obu przypadkach własnościowych - odpowiedź jest jasna.

Faktycznie - ustawa się zdezaktualizowała - nie widać aby uchwalono nową - ja tak jak wcześniej pisałem nie mogłem już czekać - więc mam przyłacza.

Pozdrawiam i wszelkich pomyślności w Nowym 2007

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czytam ten wątek i dopiero teraz dowiaduję, że wcale nie musiałabym płacic tych dziwnych opłat gdybym o nich wiedziała. Niestety, odbiór techniczny kanalizy maiałam dwa miesiące temu i wtedy dostałam do podpisu kwit w którym miasto informuje, że ja jestem właścielem przyłącza. A właściwie to ja oświadczam, że jestem właścicielem przyłącza kanalizacji sanitarnej. Miasto oddaje mi więc do używania część nieruchomości o pow. 1,6 m kw na umieszczenie urządzeń. No i w związku z tym muszę płacić 15,62 zł rocznie. Niby niedużo, ale do tej pory dla zasady nie płaciłam nawet 50 gr, jak byłam pewna swego. Tym razem jednak nie wiedziałam. :cry:

Ale to nie wszystko. Firma, która robiła mi przyłącze mówiła, że z reguły wszystcy oddają ZWIKOwi do konserwacji urządzenia do studzienki rewizyjnej włącznie. Teraz kiedy wyciągnęłam te papierzyska, docztałam się, że ZWIK podejmuje sie konserwacji, ale bez studzienki rewizyjnej. :o Ludzie co robić?!

Witam

Troszkę z innej beczki ale jeżeli ktoś mógłby mi odpowiedzieć...

Rozmawiałem z człowiekiem, który pracuje w wodociągach i być może będzie mi robił przyłącze (prywatnie!) i powiedział mi on, że jest przepis mówiący o tym, że to zakład wodociągowy powinien zapłacić za przyłącze do granicy mojej działki a ja dopiero od granicy do domu, tylko że to trzeba by było czekać bo wie pan oni wychodzą z założenia, że jak człowiek buduje i chce miec wode to niech płaci...

Dla mnie to dosyć istotna różnica płacić za całe przyłącze albo od granicy...całe przyłącze wody ma około 100 metrów, kanalizacja ponad 80 m koszt około 19 tys.zł...

Dziękuję z góry za ewentualną pomoc

pozdrawiam

A nie pomyliło Ci sie przypadkiem z przyłaczem energetycznym pierwsze slysze zeby wode wodociagi do granicy podciagały za friko. U mnie napisalem w tej sprawie w tamtym roku pismo bo wodociagi chcialy robic kanalizacje do innych budynków a przez moja dzialke bylo im najblizej że w zamian za moja zgode niech mi podłacza wode do budynku dostalem jednak od nich decyzje odmowna. Wic jakby była taka ustawa to napewno bym mial juz wode a tak musze robic ja na własny koszt a wodociagi szukac innej drogi zeby kanalizowac inne budynki.

Piszę co usłyszałem od pracownika ZGK, który zresztą w ZGK zajmuje się odbieraniem nowo wykonywanych przyłączy :lol:

Dodam jeszcze, że projekt robił inny pan z ZGK i jest zrobione tak, żeby działka następna za mną mogła się podłączyć - większa średnica rury i zaślepiony trójnik. W sumie to wygląda jak sieć idąca przez moją działkę.

pozdrawiam

ustawa nakłada na gminę obowiązek zaopatrzenia w wodę i odprowadzenie ścieków (taki chyba to brzmi). Czy ktoś zna gminę, która sama z siebie kładzie w szczerym polu sieć wodociągową? Z reguły inwestorzy pękają i przyspieszają.

W sprawie odwołania do SKO - jeszcze do niczego nie jestem podłączona. Ale skoro już wiem, że opłata jest nadużyciem gminy, pewnie będę się odwoływać. Zdaję sobie jednak sprawę, że jestem cienki Bolek i takich jak ja gmina zjada na śniadanie.