Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo mi się podoba dach Papay'a zwłaszcza że wykonany w najlepszej karpiówce moim zdaniem - Ruppceramika.

Estetyka wykonania też bez zarzutu

gratuluję , jest się czym chwalić:)

Kwestia gustu... :D Po drodze na moja dzialke Cyganie wlasnie zbudowali sobie dom na podstawie tego projektu. I tak cud, ze wzieli ten projekt ... Znajac ich gust....:p

MistrzJan

Okna obsadzone za nisko ( pewnie na krokwiach) . Spadek rynny na ganku do poprawy . Zamaluj cięcia. Jan.

Według mnie też za nisko. Nie chodzi tu o wysokość od stropu,a a wysokość okna względem dachówki- płaszczyzna okna równa się z płaszczyzną dachówki. Chyba że to takie złudzenie. Normalnie okna montuje się na łatach, więc szyba wystaje nad płaszczyznę dachu.

Co do ganku to ja bym przełożył rurę na ścianę z okrągłym okienkiem, po co ma się lać na wejście do domu.

A dachówkę to lepiej pomalować po skończeniu prać brudzących, po zakończeniu poszczególnych etapów krycia. Tylko czasami pogoda nie daje.

Paprykasz, koledzy mają na myśli, że okna są osadzone za głęboko w połaci dachu. Powinny wystawać z dachu, a nie tworzyć z dachówką jedną powierzchnię. Pisząc "za nisko" wprowadzili Cię w błąd, bo to oznacza, że okna są za daleko od kalenicy, a za blisko okapu. A tak nie jest.

Bodeek,

to chyba zludzenie. Patrzac z bliska okno wystaje ponad powierzchnie dachowek. dodatkowo dachowka wyjezdza delikatnie do gory zblizajac sie do krawedzi okna. nie ma wrazenia by okna "zapadaly" sie w dachu. Obsadzone sa na latach. Rynny ida w ziemie, a potem pelnymi rurami do studzienki ponizej domu ( dom na zboczu ). Nie powinno sie nic lac.

Czy zawsze należy malować cięte krawędzie dachówki? :-? Bo mi szpece od dachu nie pomalowali, a mam brązowy dach kopertowy. Czy powinniśmy pomalować krawędzie przy koszu? i ewentualnie czym malować?

I pytanie z innej beczki. Czy myjecie dachówki po cięciu? U nas dach był robiony przed zimą i nadal jest widoczny rudawy nalot. Ewentualnie kiedy sam się zmyje? śnieg go nie zmył :(

Edytowane przez naberia

No ale logika nakazałaby wykonawcy zabrać rury z wejścia do domu. Tak jest estetyczniej i praktyczniej. Poza tym jeśli woda na odcinku od wylotu do dekielka zewnętrznego nie będzie schodziła, to po pewnym czasie zacznie kapać z dekielka. A czy są studzienki rewizyjne ( czyszczaki) w połączeniu rur spustowych z drenażem? Powinny być, a jak nie to inny sposób blokowania śmieci z rur do drenażu.

A kwestia wyjeżdżający tego typu dachówek do góry przy obróbce okien była już gdzieś poruszana na forum. Temat rzeka.

Pozdrawiam.

Bodeek,

tak jak ujales, rynny to poza kwestia wymagan technicznych sprawa estetyki. Mnie zalezy na czystej scianie szczytowej ganku :)

btw Podziwiam kolegow za sokole oko w kwestii spadku rynny. Zdjecie wykonane w perspektywie, slabej rozdzielczosci, z dodatkowym mocnym cieniem padajacym na rynne. Faktycznie mozna dostrzec delikatna roznice poziomu wystarczajaca do splywu wody ;)

pozdrawiam

piotr

Edytowane przez Paprykasz