Jan P. 15.08.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Jak pisałem kiedyś ; z daleka to i moja teściowa wyglada dobrze. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniar105 15.08.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Jak pisałem kiedyś ; z daleka to i moja teściowa wyglada dobrze. Jan. Na 81 stronie zdjęcia były z bliska tylko jeszcze nie całkiem dach ukończony. To pierwsze też nie jest z daleka także nie rozumiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 15.08.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Dzięki Panie Andrzeju. Czy to znaczy, że takie mocowanie będzie szkodziło blachodachówce? Dekarz mówi, że tak lepiej dla blachy bo nie będzie się wyginała przy ew. chodzeniu. Co do wykusza to mam nadzieję, że ta blacha będzie domontowana. Czyli to musi być pod koszem?Ogólnie, mam zwolnić dekarza czy robota jest do przyjęcia i za ile lat będzie remont dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.08.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak jak napisałem mocowanie zostało zrobione nie zgodnie ze sztuką a argument o chodzeniu po dachu świadczy, że Twój dekarz nie ma merytorycznej wiedzy a błędy wykonawcze usprawiedliwia idiotycznymi argumentami. Mocowanie pod falą daje to, że większość wody płynącej po falach przelatuje na wkrętem. Jest jeszcze kwestia estetyki przy mocowaniu pod falą wkręty są w cieniu i ich praktycznie nie widać. Skontaktuj się z doradcą technicznym producenta i poproś o opinię na piśmie gdyż przy ewentualnych reklamacjach czego Ci nie życzę taki sposób mocowania może być podstawą do ich odrzucenia. Zażądaj od dekarza pisemnej gwarancji. Pozdrawiam. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1980 16.08.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam! Nasz dach wykonany jest na pełnym deskowaniu - dachówka Roben Monza Plus miedziana 140m2, rynny będą z wawina - Kanion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.08.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Ocieplenie boków lukarny powinno łączyć się z ociepleniem połaci. Taka sama sytuacja ze skosami- ściana wymurowana aż do desek ( chyba ,że żle widzę). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1980 16.08.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Przy lukarnie ocieplenie zaplanowałem zrobić (może nietypowo) od wewnątrz, co do skosów to nie bardzo rozumiem o czym mówisz mistrzu Janie:)Jeśli możesz to chciałbym abyś zerknął też na mój komin w wątku, który dzisiaj założyłem, nie bardzo wiem czy moi dekarze wykonali swoją robotę jak należy...://? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 16.08.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Producent oczywiście otrzymał takie zapytanie i oto co pisze"Jeżeli opisany sposób montażu nie uszkadza produktu nie ma to wpływu na warunki gwarancji. Tak jak pisałem wcześniej poszczególne ekipy dekarskie mają swoje sposoby montażu, które mogą nieznacznie odbiegać od instrukcji. Gwarancja udzielana przez firmę Ruukki dotyczy produktu a nie sposobu montażu." i co dalej? Co da mi gwarancja na 3 lata na wykonawstwo? Ręce opadają!! Poza tym i tak już jestem "upierdliwym inwestorem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Odpowiedź producenta dość lakoniczna bo zawsze wkręcenie wkręta uszkadza produkt. Producent powinien napisać wprost "akceptujemy taki sposób montażu". Zwróciłbym się do producenta z prośbą aby doradca techniczny podjechał na budowę i stwierdził czy wszytko jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 ...ocieplenie zaplanowałem zrobić (może nietypowo) od wewnątrz ... Bardzo nietypowo i bardzo źle! Czy aby na pewno tak masz w projekcie? Tak jak stwierdził Jan szczyty za wysoko podmurowane będzie przemarzanie. Jak ściany kolankowe też są tak podmurowane to będziesz miał kłopoty. Krawędzie dachu przy balkonie też powinny być zamknięte dachówkami szczytowymi. Dolne fartuchy opierzenia okien niedopracowane, grzbiety dachówek powinny być zeszlifowane. Ogólnie dach bardzo ładny a szczególnie drewniane elementy ozdobne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1980 17.08.2012 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Czy aby na pewno tak masz w projekcie? . No tak w projekcie faktycznie nie mam, to był pomysł dekarzy na taki rodzaj wykończenia w sumie.. ale z tego jeszcze można zrezygnować i zrobić tradycyjnie Tak jak stwierdził Jan szczyty za wysoko podmurowane będzie przemarzanie. . Na to chyba już nic nie poradzę:// Mogę jakoś to skorygować? tzn.zniwelować od środka/zewnątrz? Jak ściany kolankowe też są tak podmurowane to będziesz miał kłopoty. Krawędzie dachu przy balkonie też powinny być zamknięte dachówkami szczytowymi. . Ściany kolankowe mają zostawioną przestrzeń poniżej połaci. Dachówki zeszlifuję sam, bo też mi się to nie podoba, dachówki nad balkonikiem są dachówkami końcowymi chyba, że niedokładnie wiem o czym piszesz..:/ Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez robert1980 nowa informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Na skrajnym lewym brzegu dachu przy balkonie widać łaty i kontrłaty więc nie ma tam dachówek skrajnych (szczytowych). Twój kierownik budowy, Twój murarz i Twój dekarz mieli ograniczoną wiedzę. A dekarz skoro doradza ocieplenie od środka wręcz szkodliwą. Zwróć uwagę, że Twój cieśla zamontował dystanse na ozdobnych zastrzałach aby zmieściło się ocieplenie. Jak widać tylko cieśli można Ci gratulować. Masz dobry dostęp z zewnątrz więc bez większego problemu można podciąć szczyty i skuć. Powinien to zrobić murarz za darmo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert1980 18.08.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Na skrajnym lewym brzegu dachu przy balkonie widać łaty i kontrłaty więc nie ma tam dachówek skrajnych (szczytowych). Twój kierownik budowy, Twój murarz i Twój dekarz mieli ograniczoną wiedzę. Zgadza się, że nie będzie tam dachówek krańcowych, będzie tam ozdobna listwa plus opierzenie (po ociepleniu) A dekarz skoro doradza ocieplenie od środka wręcz szkodliwą. Zwróć uwagę, że Twój cieśla zamontował dystanse na ozdobnych zastrzałach aby zmieściło się ocieplenie. Jak widać tylko cieśli można Ci gratulować. Masz dobry dostęp z zewnątrz więc bez większego problemu można podciąć szczyty i skuć. Powinien to zrobić murarz za darmo. Pozdrawiam. Z tym podcinaniem szczytów to kierownik aż tak bardzo się nie upierał, ale w lukarnie rzeczywiście chyba zrobię ocieplenie tradycyjnie, tym bardziej, że jest to jeszcze możliwe, na marne pójdzie tylko moja robota i zabawa z tym docinaniem boazeryjki:) Jeśli jednak ma to pomóc to czemu nie, tym bardziej, że zrobiłem pewną wizualizację, jakby wyglądała lukarna z boazerią i bez już po ociepleniu, oceńcie sami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.08.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Z tym podcinaniem szczytów to kierownik aż tak bardzo się nie upierał... Podstawą poprawnego funkcjonowania jest ciągłość każdej izolacji. Zostawiając te ściany w takim stanie nigdy nie uzyskasz tej ciągłości. Nadal przy budowie domów popełnia się wiele błędów w mniemaniu niektórych kierowników mało istotnych Bo ich wiedza tak daleko nie sięga. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrek 25.08.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Panie Andrzeju mam krótkie pytanko,dach deskowany dachówka płaska nibra g10 i czy zamiast papy można dać folie corotop red strong tak mi proponują na składzie budowlanym.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Folia na deskowaniu to nieporozumienie. Jak folia to po co deski jak deski to papa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 27.08.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 witam ponownie! Mój "dach" ociąga się z wykończeniem. Pewnie ja się najpierw wykończę. Oto nowe zdjęcia. Mnie nie podoba się kosz- dekarz i kierownik twierdzą, że się czepiam. Kwestia wkrętów została zinterpretowana nawet prze Ruukki, że "każdy dekarz ma swoje metody" i to jest tzw. stara szkoła. Nie czepiam się tak strasznie wyglądu, ale nie chcę dopuścić do nieszczelności. A jak wygląda obróbka kominka do kanalizy? Dla mnie też dziwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 29.08.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 witam! proooszę o uwagi do nowych zdjęć mojego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Kulik 08.09.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Witam ponownie Ja znowu pokazuje swój dach - tym razem po to, żeby zapytać czy ktoś oprócz mnie ma lub miał taki problem z dachówką? (roben piemont): http://kornatka.strefa.pl/roben%20piemont/dachwkarobenpiemont5.jpg Te typy tak mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike608 09.09.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Brass celtycka lumino Jeszcze nie skończone ale myśle, że do oceny można pokazać, dachówkę kładziemy we dwie osoby (ja z kolegą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts