amglad1 31.12.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Bardzo miło to słyszeć - dziękuję . Projekt jest indywidualny, ale nie ukrywam, że trochę w nim z Patryka G1 z pracowni Archipelag. Zajrzałem też do Twojego dziennika budowy - chciałbym być już na takim etapie... PS. Te duże okna i antresola robią super wrażenie . ani się obejrzysz, a juz będziesz walczył z płytkami, meblami, kolejne dylematy zwiazane ze sprzętem kuchennym...ech, wszystko przed Toba;) czasem chciałabym się zamienić, a kiedy indziej jestem szczęśliwa, że to już za mną.... bo budowa była cała na mojej głowie, jak jedna osoba sie z tym boryka, to cięzko jest...ale ja już drugie lato w domku i w zyciu nie zamieniłabym tego komfortu (wylanych łez, potu, trudu i kasy!!!) na nic innego:D bardzo podobają mi sie płaskie dachówki do nowoczesnych, prostych brył domów. ja mam dachówki ułozone jak kostki czekolady i jak zobaczyłam to pierwszy raz to mało nie padłam z wrażenia - tak mi sie podobało. sąsiedzi mają zwykłą dachówkę w nowoczesnym domu i powiem - wg mnie oczywiście- brakuje im pieknego dachu:p pisałeś o rynnach - ja na zdjęciach ich nie widziałam, sama mam tytan cynk i czekam, kiedy zmienią kolor z wiadra podwórkowego na jakiś lepsiejszy;) pozdrawiam i życzę dobrych wyborów i szczęścia w nowym domku i Nowym Roku:D a żeby nie być gołosłowną wrzucam garaż, bo domkowi nie zrobiłam zdjęć z tak bliska. oto moja tabliczka czekolady http://img842.imageshack.us/img842/5429/20112011273.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.12.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Przyjemnie popatrzeć na takie wykonanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 31.12.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 a żeby nie być gołosłowną wrzucam garaż, bo domkowi nie zrobiłam zdjęć z tak bliska. oto moja tabliczka czekolady bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 02.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Andrzej, lockter Serdecznie dziękuję przekażę Panom Dachowcom:D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 02.01.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 To ja pochwalę się moim dachem. Dachówka Wienerberger actua angoba szlachetna kolor grafit, deska szczytowa pomalowana 4 warstwami: 1: sadolin base, 2: sadolin classic jasny dąb, 3 i 4 sadolin TINOVA dąb, efekt miał być taki, jak na foto, czyli idealnie dopasowany po okna i rolety w kolorze złoty dąb plus podobno gwarancja 12 lat na farbę tinova, ale w to raczej nie wierzę ;P Opierzenia z blachy anthracynk firmy VMZinc. [ATTACH=CONFIG]231873[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]231874[/ATTACH] Bardzo ładnie wyszedł ten dach. Zainteresowało mnie to rozwiązanie. Można prosić zbliżenie na deskę szczytową? Deska od góry obrobiona jest blachą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 02.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Wygląda fajnie. mam takie pytanie czy dachówki płaskie nie powinny być układane na przemian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 02.01.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Braas zaleca takie ułożenie w przypadku Turmalina. W przypadku układania bez przesunięcia w zamkach gromadzi się o wiele więcej wody niż układając z przesunięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 03.01.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 czyli bez przesunięcia to nieco ryzykowne ułożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 03.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Braas zaleca takie ułożenie w przypadku Turmalina. W przypadku układania bez przesunięcia w zamkach gromadzi się o wiele więcej wody niż układając z przesunięciem. To po co robi dachówki połówkowe, skoro nie zaleca ich kładzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 03.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 czyli bez przesunięcia to nieco ryzykowne ułożenie? Z punktu widzenia prawdopodobieństwa przeciekania warstwy wierzchniego krycia bardziej ryzykowne - uważam jednak że to ryzyko jest do zaakceptowania jeżeli krycie wstępne jest porządnie (szczelnie) wykonane. To po co robi dachówki połówkowe, skoro nie zaleca ich kładzenia? Zawsze myślałem, że dachówki szczytowe dlatego są produkowane jako pełne i połówkowe, aby możliwe było właśnie kładzenie ich z przesunięciem w kolejnych rzędach, ale widzę że to nie ja tutaj jestem ekspertem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 03.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 ohhhh, źle przeczytałem:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.01.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 Nie ma to żadnego znaczenia jak będą ułożone dachówki bo wody zawsze będzie tyle samo! Niby z jakiej przyczyny przy ułożeniu bez przesunięcia miałoby jej być więcej?? Szczytowe połówkowe mają dwa zadania: pierwsze to oczywiste umożliwiają ułożenie z przesunięciem a drugie umożliwiają zakrycie praktycznie każdej szerokości dachu. Natomiast nie ma żadnych problemów gdy nie stosujemy dachówek szczytowych. Możliwe jest wówczas nawet układanie na "dziko". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 04.01.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Nie ma to żadnego znaczenia jak będą ułożone dachówki bo wody zawsze będzie tyle samo! Niby z jakiej przyczyny przy ułożeniu bez przesunięcia miałoby jej być więcej?? Dlaczego w takim razie zarówno Creaton jak i Braas zaleca ułożenie z przesunięciem? Czy nie jest tak, że w przypadku ułożenia bez przesunięcia woda spływająca po zamku wyższej dachówki spływa do zamka dachówki poniżej i tak musi przepłynąć całą połać, aby trafić do rynny? Przy zastosowanie układu z przesunięciem woda z wyższej dachówki spływa na środek dachówki poniżej, a nie nad łączeniem i tym samym moim zdaniem zmniejsza się ryzyko przecieku na zamku. Jeżeli się mylę to będę wdzięczny za wyprowadzenie z błędu . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 04.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Zamki w dachówkach sie nie łączą. Woda z zamka dachówki powyżej wypływa na dachówkę pod nią, po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.01.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 nie wiem czy się zamki łączą ale w domino patrząc od doły to pomiędzy dachówkami jest taki rowek od samej góry do samego dołu a jak są ułożone z przesunięciem to go jednak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 04.01.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Zamki w dachówkach sie nie łączą. Woda z zamka dachówki powyżej wypływa na dachówkę pod nią, po lewej stronie. Zdaję sobie sprawę z tego, że zamki się nie łączą. Chodziło mi o to, że jeżeli mamy je ułożone bez przesunięcia to większe jest prawdopodobieństwo, że woda z zamka dachówki powyżej wpłynie do zamka dachówki w niższym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Po pierwsze jak sam wspomniałeś nie nakazują a zalecają a to zupełnie co innego. Oczywiście rodzi się pytanie: dlaczego zalecają? Gdybyś ułożył choć jeden dach to byś wiedział. Te dachówki są tylko teoretycznie płaskimi równymi o idealnych bokach prostokątami. W rzeczywistości są to nierówne dachówki. Te nierówności widać układając bez przesunięcia a praktycznie nie widać przy układaniu z przesunięciem. Po prostu oko zostaje oszukane. Jaki zatem argument użyć do zachęcenia układania z przesunięciem? Woda będzie przelewać się przez zamki! Skoro naprawdę tak by było należało zaprojektować wyższe zamki. Przecież gdy pada deszcz wąskim zamkiem na całej długości dachu płynie praktycznie tyle samo wody. W przypadku gdy montujemy z przesunięciem płynąca zamkiem woda trafia na dachówkę a z niej znowu do zamka czyli w sumie płynie tyle samo. Cały czas powtarzam za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne więc nawet gdyby teoretycznie się przelało to po to jest krycie wstępne żeby odprowadziło. Pozdrawiam. Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrasshopperXTR 04.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Dziękuję za wyjaśnienie - człowiek uczy się całe życie . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czy moglibyscie spojrzeć na dach z linka , czy widać tu jakieś nieprawidłowości które warto poprawić? zdjęcia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Coś trzeba poprawić skoro dach pokryty papą przecieka. Tak wykonany kosz będzie przeciekał. Jak są mocowane dachówki w narożu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts