MiroMirek 20.08.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 [ATTACH=CONFIG]381456[/ATTACH] Proszę o ocenę mojego dachu dla mnie jest umęczony dachówka Meyer holsen piano, moim zdaniem bardzo niedokładnie. dzień dobry, chciałbym zapytać - czy ta pionowa "szpara" pomiedzy dachówkami powinna trafiać centralnie w górny punkt tego trókąta ( na zdjęciu ta szpara jest przesunieta w prawo) ?, jakie są zasady układania ? - pytam bo mam dach kopertowy i na jednej trójkątnej połaci szpara trafia w górny punkt a na drugiej ( jest taka sama) jest przesunięta w prawą stronę , gdzieś tu popełniono bład ? dzięki z góry za wyjasnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 21.08.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli ktoś szuka zdjęć z realizacji dachu krytego karpiówką (zauważyłem, że na forum dosyć mało takich dachów), to może się przyda. Dach zrobiony rok temu. Nie jest idealnie, ale generalnie jestem zadowolony z efektu. Nieoceniona była pomoc Andrzeja i Jana związana z wykonaniem niektórych detali (np. wentylacja pod deskowaniem) i wyboru materiałów (np. rodzaj i grubość papy). Dachówka braas opal w kolorze naturalnym, rynny i obróbki z blachy cynkowej (widać, że niestety blacha cynkowa gołowalcowana nie patynuje się równomiernie). Stan istniejący: Parę zdjęć sprzed roku: (na zdjęciu powyżej w miejscu mocowania haków rynien brak zabezpieczenia przeciw ptakom i owadom - już się z tym pogodziłem) Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 22.08.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Brakuje tam gąsiora zamykającego czyli trój ramiennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.08.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Brakuje tam gąsiora zamykającego czyli trój ramiennego Mógłbyś podpowiedzieć z którym miejscu tego elementu brakuje i jak mniej więcej wygląda? Teoretycznie dach jeszcze na gwarancji, więc może uda mi się wyegzekwować poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.09.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 (edytowane) Mam następujące uwagi. Kosz ładnie docinany wykonany na nokach. Noki to obróbki kryte nie powinny być zatem widoczne. W tym konkretnym przypadku powinny być wyżej zamontowane. Na zdjęciach końcowych tego nie widać. Rozumiem, że zostalo poprawione. Równolegle do linii kosza zostały zamontowane kontrłaty. Tak zamontowane kontrłaty blokują swobodny wypływ wody. Czy te kontrłaty zostały uszczelnione? Do tych kontrłat dochodzą na styk kontrłaty z połaci. Tworzą się tam zastoiny (widać gromadzące się trociny). Powinna tam być przerwa około 5 cm. umożliwiająca swobodny przepływ wody. W przypadku gdy obróbki masz wykonane z blachy tytan-cynk papa nie może stykać się tą blachą. Ostatnia kwestia to okap. Dachówki powinny przestawać za obróbkę 2~3 cm nie ma wówczas zacieków na pasie nadrynnowym. Na zdjęciu finalnym je widać. Ogólnie ładnie wykonany dach. Pozdrawiam. Edytowane 3 Września 2019 przez Andrzej Wilhelmi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.09.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Andrzej, dzięki za rzeczowe komentarze. Niestety dach zrobiony w zeszłym roku i nie wiem czy da się cokolwiek naprawić korzystając z "gwarancji" (prawdopodobnie wykonawca zakwalifikuje poprawki jako dodatkowy zakres i będę musiał zapłacić za nie dodatkowo). Czy uważasz, że któryś z defektów które wymieniłeś należy bezwzględnie usunąć aby uniknąć degradacji dachu (muszę przyznać, że bardzo zaniepokoiła mnie kwestia korozji bitumicznej na pasie podrynnowym) lub jest wymagany względami bezpieczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.09.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 W przypadku gdy papa styka się z blachą tytanowocynkową wcześniej czy później dojdzie do perforacji blachy. Wykonawca powinien o tym wiedzieć! Skoro nie zastosował przekładki to popełnił błąd i na własny koszt powinien to poprawić. Ty powinieneś ponieść tylko koszt materiału (tej przekładki) np. blacha stalowa ocynkowana malowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebasastian__B 10.09.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Szanowni, wymarzony dach już jest gotowy. Mam jedno pytanie... czy takie wykończenie boczne lukarny (oczywiście w stanie surowym, bez docelowego tynku) jest akceptowalne / zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.09.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Jest do zaakceptowania pod warunkiem, że składa się ono z dwóch obróbek . Dolna związana z łatami i górna związana ze ścianą. Na dolnej powinna być uszczelka a spodnia część tej obróbki powinna dochodzić do okapu i być wyłożona na pas nadrynnowy. Estetykę wykonania pomijam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebasastian__B 11.09.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Panie Andrzeju, dziękuję serdecznie za wskazówki. Niestety zrobione jest połowicznie. Cześć blachy nie dochodzi do pasa nadrynnowego, oparta jest na kolejnej dachówce. Z grubsza realizacja dachu załączam na zdjęciach, jeśli są jakieś uwagi proszę o opinie - jutro rozliczam się z wykonawcą. Edytowane 11 Września 2019 przez Sebasastian__B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebasastian__B 11.09.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 oraz kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.09.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 W przypadku gdy ta obróbka wychodzi na dachówkę to OK. Powinna tam być jeszcze uszczelka np. "puchnąca". Generalnie wszystko wygląda OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oceanicon 12.09.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Dzień dobry, mam uprzejmą prośbę o fachową pomoc i ocenę problemu, który wynikł na naszym dachu Dach 30 stopni, blacha Ruukki Hygge, wersja bez przetłoczeń, układana na cegiełkę. Po położeniu kilku rzędów okazało się, że fragmenty każdego z elementów są zakrzywione, delikatnie falują, padający cień/słońce jeszcze wzmacnia ten defekt Wkręty dokręcone delikatnie (także dla testu bardo lekko, nie widać różnicy i postępu), dekarze sugerują że jest problem z zamkiem/klikiem, ale nie są*w stanie tego skorygować... Widziałem wiele zdjęć z realizacji tej blachy (+ na żywo) i ani razu nie spotkałem się z takim defektem przy tym produkcie :/ Będę wdzięczny za podpowiedź i ocenę, tutaj na wszelki wypadek zdjęcia high res: https://we.tl/t-gUlJndKSSM Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 12.09.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Mi to wygląda na nie wyprostowany dach. Nie widać podkładek pod łatami, łaty już na łączeniu widać że krzywe. Przeciągnij sobie sznurek wzdłuż krawędzi łaty i zobaczysz jakie będą różnice. Przy płaskich dachówkach i blachodachówkach płaszczyzna dachu musi być idealnie wyprowadzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oceanicon 12.09.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Mi to wygląda na nie wyprostowany dach. Nie widać podkładek pod łatami, łaty już na łączeniu widać że krzywe. Przeciągnij sobie sznurek wzdłuż krawędzi łaty i zobaczysz jakie będą różnice. Przy płaskich dachówkach i blachodachówkach płaszczyzna dachu musi być idealnie wyprowadzona. Bardzo dziękuję za opinię, w międzyczasie udało nam się przebić do producenta i po obejrzeniu zdjęć mamy bardzo podobną ich opinię Mimo to zapytam jako laik, choć widzę niedbałe łączenia: czy fakt, że te zagłębienia występują regularnie na danym fragmencie (co określone, niemal precyzyjnie liczone kilkadziesiąt cm) nie sugeruje, że problem jest w montażu / zamkach etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.11.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 (edytowane) Roben Piemont Miedziana na dachu 22% w trakcie prac... Edytowane 1 Listopada 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 11.11.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 (edytowane) Pierwsza połać wykonana. Dachówka braas turmalin antracyt. Kąt nachylenia 35 stopni. Proszę o komentarze i/lub opinie. Edytowane 11 Listopada 2019 przez atelega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.11.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Pierwsza połać wykonana. Dachówka braas turmalin antracyt. Kąt nachylenia 35 stopni. Proszę o komentarze i/lub opinie. Ładny ten dach - bardzo ładny i bardzo mi się podoba - super powierzchnia:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 11.11.2019 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Mój dach, Braas Turmalin szary kryształ: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.11.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 ...Proszę o komentarze i/lub opinie. Połać Ok. Podkładki z kawałeczków drewna nie OK, folia w narożu nie przewinięta. Czy dachówki są mocowana ? Rynna dość nisko zamontowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts