animuss 02.06.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Witam. Mam prośbę, w szczególności do Pana Andrzeja W. i Mistrza Jana o ocenę jakości wykonania dachu. Podstawowy błąd murarzy to zamurowywanie szczytów do desek lub foli wstępnego krycia jak teraz Pan połączy izolację cieplną dachu z izolacją cieplną ścian? http://img52.imageshack.us/img52/209/75e86596f250db85to.jpg zapraszam tu żeby zrozumieć : http://forum.budujemydom.pl/Najczestrze-bledy-przy-budowie-domu-t10805.html Patrząc na ściany budynku ,widać gołe wieńce ,czyli dom będzie obkładany izolacją cieplną ,kto teraz po ociepleniu dokończy obróbki i rozbierze niepotrzebne dachówki dochodzące do ścian. Edytowane 2 Czerwca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 02.06.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Ocieplenie boku lukarny powinno łączyć się z ociepleniem połaci- teraz nie ma możliwości. . Ten dom nie ma lukarny, ale wiem o który bok chodzi (łączenie budynku z garażem) - do poprawki. Skosów ścian poprawic się już chyba nie da. Zakończenie gąsiorów poziomych - cud smaku, podobnie komin. Te taśmy się odklejają skutki wiadome , robią tak ci co nie potrafią obrobić blachą. Kratka wentylacyjna powinna być z żaluzją i porządnie zamontowana. Kazać wywalić taśmę i zrobić ponownie z blachą? Nie jestem pewien , ale wydaje mi się, że ława jest zamontowana do tej samej łaty co dachówka . Ciekawe jak zrobiono okap . Trzeba by podsunąć dachówkę i zobaczyć. Jan. Można trochę jaśniej? bo nie wiem do końca na co zwrócić uwagę wykonawcy? Chodzi o ławę kominiarską? Powinna być do niej nabita osobna łata? Co jest nie tak z okapem? Bardzo dziękuję za uwagi, czy są jakieś elementy które zostały wykonane poprawnie? Ułożenie dachówek, kosze, podbitka ok.? Edytowane 2 Czerwca 2013 przez CAPSLOCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 02.06.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Podstawowy błąd murarzy to zamurowywanie szczytów do desek lub foli wstępnego krycia jak teraz Pan połączy izolację cieplną dachu z izolacją cieplną ścian? Tak ściany będą ocieplane. Rozumiem że ta przerwa między ściana skośną a dachem umożliwiałaby połączenie obu izolacji, tylko co miałoby izolować te skośne ściany od góry? Wełna którą będzie ocieplany dach (dać szerzej aby naszła na ściany) czy styropian którym będą ocieplane ściany (musiałby na nie jakoś nachodzić). Pozdrawiam. CAPSLOCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.06.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Niejako zostałem wywołany do tablicy więc napiszę tak: nie ważne co my o tym sądzimy ważne czy Tobie się Twój dach podoba? Generalnie można by rzec, że wykonanie dość przyzwoite i z pewnością nie będzie przecieków ale miałbym uwagi co do estetyki wykonania. Szanowni przedmówcy już kilka kwestii poruszyli. Po pierwsze to kolejność robót a tak dokładnie to brak elewacji w związku z czym dach nie jest skończony. Tu akurat nie ma winy dekarza. Mogą wystąpić problemy z zachowaniem ciągłości izolacji cieplnej. Natomiast przechodząc do samego krycia to połacie nie zostały rozmierzone co widać na okapach, dachówki kończą się na pasie nadrynnowym raz bliżej krawędzi a raz dalej a powinny delikatnie ~2 cm przestawać za pas. Brak rozmierzenia dachu widać również na dachówkach szczytowych gdyż odstępy pomiędzy nimi nie są równe. To powoduje, że niezachowane są linie skośne na połaci. Dachówki przy oknie nie leżą w płaszczyźnie dachu. Wydaje się, że dachówki pod dolnym kołnierzem nie mają zeszlifowanych fal. Podobnie rzecz się ma przy wyłazie. Dachówki nad wyłazem opadają, wygląda na to, że nie zastosowano specjalnej blaszki podpierającej. Użycie karbowanej taśmy uszczelniającej mało estetyczne a wyprowadzenie jej w okolicy komina na gąsiory to nieporozumienie. Podobnie z obłożeniem tą taśmą gąsiora niższej kalenicy i wprowadzenie na dachówkę połaci zasadniczej. Obłożenie komina płytką włóknocementową w taki sposób świadczy o braku wiedzy o zasadach jej montażu a do tego tworzy możliwość zawiewania śniegu przez powstałe szpary. Prawdopodobnie do obłożenia komina użyto za dużych płytek (powinny być 20x20 cm). Brak blaszanej czapy na kominie może powodować podciekanie wody po betonowej czapie pod elewację komina wykonaną z tych płytek. Denko gąsiora wysunięte poza obrys dachówek skrajnych a wystarczyło lekko unieść łatę kalenicową lub końcówkę ostatniego gąsiora a denko skomponowałoby się z ostatnimi dachówkami. Jest nadbitka to w jakim celu tak szeroka deska okapowa? Skoro deska nie jest obrobiona blachą to nie ma żadnego uzasadnienia aby obróbka taśmą karbowaną na nią zachodziła w miejscu przenikania połaci. Należało tam podciąć tą deskę i przepuścić pod nią dachówkę. Też mnie ciekawi jak został wykonany okap gdyż wyprowadzenie wody z krycia wstępnego na nieosłoniętą (choć impregnowaną) deskę okapową będzie skutkować brzydkimi zaciekami. Reasumując nie jest najgorzej. Pozdrawiam. P.S. W załączeniu komin obrobiony płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 02.06.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Tak ściany będą ocieplane. Rozumiem że ta przerwa między ściana skośną a dachem umożliwiałaby połączenie obu izolacji, tylko co miałoby izolować te skośne ściany od góry? Wełna którą będzie ocieplany dach (dać szerzej aby naszła na ściany) czy styropian którym będą ocieplane ściany (musiałby na nie jakoś nachodzić). Pozdrawiam. CAPSLOCKWełnę którą będzie ocieplane poddasze trzeba dać szerzej aby doszła aż do styropianu ,ale żeby tak zrobić trzeba teraz skuwać -obcinać szczyty z dolną krawędzią krokwi . W trakcie izolowania, styropianem ścian zewnętrznych właśnie zamyka się tą szczelinę od zewnątrz dosuwając styropian w pionie aż do połaci dachu a izolując poddasze układa się wełnę od wewnątrz tak aby wełna doszła aż do styropianu .Żeby zamakając ścianę szczytu z każdej strony cześć ściany stryszku ponad jętkami obkłada się styropianem z obu stron taką samą grubością a paski wełny leżą na ścianie szczytu w ten sposób zamykamy całą ścianę szczytu a wełna umożliwia odparowanie wilgoci ze ściany. Mnie się wydaje ze to rynny miniaturki na altanę ale to może złudzenie ,a ta rynna na wykuszu to będzie ciągle przelewać przy takiej srednicy (powstał lejek) . http://s22.postimg.org/r8xd05rdt/DSC_0008.jpg Edytowane 2 Czerwca 2013 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAPSLOCK 02.06.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 OK.Dziekuję wszystkim za cenne uwagi.Co do rynien to jest to system rynnowy RUKKI 125mm, link: http://www.ruukki.pl/Produkty-i-rozwiazania/Rozwiazania-dla-budownictwa/Dachy-stalowe-i-systemy-rynnowe/Rynny/System-rynnowy-125-mmByć może wyglądają na małe przez tak duże deski okapowe, albo faktycznie są za małe?Efekt lejka na wykuszu faktycznie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.06.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 OK. Dziekuję wszystkim za cenne uwagi. Co do rynien to jest to system rynnowy RUKKI 125mm, link: http://www.ruukki.pl/Produkty-i-rozwiazania/Rozwiazania-dla-budownictwa/Dachy-stalowe-i-systemy-rynnowe/Rynny/System-rynnowy-125-mm Być może wyglądają na małe przez tak duże deski okapowe, albo faktycznie są za małe? Efekt lejka na wykuszu faktycznie jest. Nie chcę obsmarowywać producenta a ,czy zwróciłeś uwagę na te rynny ,one są płytkie niby mają 125mm na górze ale jak złożysz dwie do siebie to nie uzyskasz okręgu ,tylko jajo -elipsę ,dlaczego? bo producenci myślą zużywa się w ten sposób mniej blachy a szerokość rynny pozostaje ,pocienia się też blachy na obróbki z 0,55mm na 0,45mm ,haki przetłacza się żeby usztywnić cieńsza blaszkę tak się dzieje też z innymi materiałami budowlanymi ,zanika materiał w materiale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.06.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Ładnie sie ten dach wizualnie prezentuje, tylko te deski okapowe psują efekt ;/. Powinny być na wysokość krokwi Edit:Własnie zauważyłem że są na wysokość krokwi. To ile te krokwie mają? 22cm? Edytowane 3 Czerwca 2013 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 03.06.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Witam, czy na podstawie zdjec jestescie w stanie rozpoznac jaka dachowka lezy na tym dachu? Za okolo miesiac bede musial podjac decyzje co bede mial na dachu, i akurat zobaczylem ten dach. Sek w tym ze nie mam pojecia jaka to dachowka.DziekiRafal http://i963.photobucket.com/albums/ae119/rodi_/DSCF3830_zpsa7db52ac.jpghttp://i963.photobucket.com/albums/ae119/rodi_/DSCF3832_zpse39474fe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 04.06.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dachówka ceramiczna zakładkowa firmy ROBEN typ MonzaPLUS (9,8 szt/m2) kolor Tobago czarnobrązowa Glazura.KOMINEK ODPOWIETRZAJĄCY "Standard" firmy ROBEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 04.06.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dzieki za informacje,myslalem ze to czysto czarny kolor.A jak jest z jakoscia Monza Plus? Czy to dobry wybor? A moze jest cos podobnego ale lepszej jakosci?Dzieki Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.06.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Wg niekturych lepszy jest brass rubin 13v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 04.06.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Sprawdzilem, i niestety Brass nie robi glazurowanej. A to niestety warunek ktory musi byc spelnionydziekiRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.06.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 W brasie glazurowana nazywa sie angobowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANKAg 04.06.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam! prosze Was o poradeChce na dach polozych dachowke plaska domino ale wykonawca mi powiedzial ze tartaki w okolicy ( legnica Doly Slask) robia krzywe drzewo na dachy i odradza mi taka dachowke, czy to jest wystarczajacy powod zeby zrezygnowac z domino? Czy szukac tartaku ktory oferuje juz wysuszone drzewoNie znam sie na tym wiec pytam Ekspertow:)dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 04.06.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 W brasie glazurowana nazywa sie angobowana Ale to info na 100%? Bo ja myslalem ze angoba to jest pomiedzy zwykla powierzchnia a glazurowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Są dwa rodzaje angoby zwykła matowa i szlachetna błyszcząca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.06.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 ...czy to jest wystarczajacy powod zeby zrezygnowac z domino? Nie! Natomiast jest to wystarczający powód aby zmieć wykonawcę bo ten nie potrafi wyprowadzić płaszczyzny połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 04.06.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Dokładnie. Ja mam rubin 13v glazura tekowa, jest też w kolorze czarnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 05.06.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Monza Plus ma większą fale, tak samo wygląda Piemont tobago czarnobrązowa Glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts