Ladybird76 07.08.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Miałam też źle przycięte ale chłopcy poprawili. Niestety robili do późna i chyba pośpiech i zmęczenie u mnie to spowodowało, że i tak musieli zmieniać ale obecnie jest ogólnie OK... P.S. u mnie też dachówka odstaje przy obróbce blachą... też mnie to złości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 ... moja ekipa akurat przy oknach nie dała sobie rady. [ATTACH=CONFIG]204782[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204783[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204786[/ATTACH] Dachówka to Roben Monza Kasztanowa. Masz rację! Coś jest nie tak. Wydaje się, że okna są za głęboko posadowione albo kołnierz źle dobrany. Boczna obróbka dolegająca do ramy okna najprawdopodobniej przestaje nad ramę i unosi obróbkę osłaniającą powodując jej przekrzywienie. Dachówki pod dolną obróbką powinny być krótsze i mieć zeszlifowane fale. Nad oknem powinna być specjalna blaszka (jest w każdym zestawie) podpierająca dachówki. Reszta to tylko trochę cierpliwości w doszlifowaniu dachówek i wyprofilowaniu dolnego kołnierza. Do poziomego poruszania się po dachu służą ławy a nie stopnie! Ława przy wyłazie za krótka, druga ława za nisko gdyby była wyżej tworzyłaby ciągłość korespondencji. Do obróbki komina należało zastosować taśmę ołowianą w kolorze kasztanowym, która idealnie zgrałaby się z cegłą komina i z dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Chciałabym serdecznie podziękować tutaj Panu Andrzejowi za jego chęć pomocy i wyjaśnienia wielu wątpliwości... oraz czas jaki potrafi poświęcić. DZIĘKUJĘ! ...czekam na krytykę [ATTACH=CONFIG]203849[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203850[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203851[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203852[/ATTACH] Jest mi miło gdy czasami moje uwagi czy rady stają się pomocne. Skoro wchodzimy na dach z zewnątrz radziłbym zamiast pierwszego stopnia zamontować małą ławę kominiarską ale o jeden rząd niżej co pozwoli na oparcie o nią drabiny. Wówczas przy wchodzeniu nie uszkodzimy rynny ani pierwszego rzędu dachówek. Trochę inaczej poprowadziłbym korespondencję a w poziomie zamiast stopni ława! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk32 13.08.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 WitamMamy do końca tygodnia podjąć decyzję dotyczącą wyboru dachówki. Myśleliśmy o dachówce ceramicznej BRASS Turmalin kolor antracyt. Wykonawca dachu zaproponował nam dachówkę cementową BRASS Tegalit lub Teviva. Sugeruje nam dachówkę cementowa ponieważ jak twierdzi jest prosta w przeciwieństwie do dachówki Turmalin. Co o tym sądzicie? Dodatkowo dachówka Tagalit i Teviva nie występuje w kolorze antracyt. Jeden z dostawców proponuje nam również dachówkę firmy CREATON model Domino. Która z tych firm jest lepsza?Za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrek 14.08.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam Mamy do końca tygodnia podjąć decyzję dotyczącą wyboru dachówki. Myśleliśmy o dachówce ceramicznej BRASS Turmalin kolor antracyt. Wykonawca dachu zaproponował nam dachówkę cementową BRASS Tegalit lub Teviva. Sugeruje nam dachówkę cementowa ponieważ jak twierdzi jest prosta w przeciwieństwie do dachówki Turmalin. Co o tym sądzicie? Dodatkowo dachówka Tagalit i Teviva nie występuje w kolorze antracyt. Jeden z dostawców proponuje nam również dachówkę firmy CREATON model Domino. Która z tych firm jest lepsza? Za udzielone odpowiedzi z góry dziękuję. ja mam płaską dachówkę nibre g10 stara czerń angoba nie jest może tak równa jak erlus no ale sporo tańsza,nibra na dachu prezętuje sie super też bralem pod uwagę turmalina ale wychodziło drożej natomiast tegalita odrazu odrzuciłem bo nie ciekawy kolor apropo równości dachowki plaskiej to niespotkałem idealnie prostej a przejrzalem chyba wszystkie dostępne na naszym rynku dach ogląda się i tak z kilkunastu metrów a wtedy wszystkie plaskie dachówki wyglądają ok.Dachówka antracyt kominy obłożone płytką włókno cemętową w kolorze grafit okna kolor antracyt naprawde domek wygląda ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrozin 14.08.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 My wybraliśmy dachówkę ceramiczną Brass Granat 13V miedziana angoba (marsylka). Dachówka bardzo szczelna, dobrze dopasowana. Powłoka nieco matowa, nie szkli się nadmiernie na słońcu. Bardzo ciekawy kolor, w zależności od naświetlenia waha się od cegły po ciemno-krwisty - generalnie polecamy! Rynny stalowe Lindab cegła - kolor bardzo zbliżony do dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 19.08.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam. Dach domu mojego brata. Blacha to Finko-Stal model Arad, powłoka yogodawa. W mojej opinii bardzo fajna blacha, która prezentuje się bardzo dobrze. Prosiłbym o ocenę tego dachu, bo muszę na dniach się zdecydować czy ten sam wykonawca będzie robił i u mnie pokrycie z tego samego materiału. http://img854.imageshack.us/img854/7658/0cgk.jpg http://img35.imageshack.us/img35/4065/39u3.jpg Czy obróbka komina, okna oraz inne są wykonane prawidłowo (np widoczna deska między obróbką szczytu)? http://img189.imageshack.us/img189/8171/3o9n.jpg http://img268.imageshack.us/img268/2205/5t62.jpg http://img42.imageshack.us/img42/7448/j0zw.jpg więcej fotek tuhttps://picasaweb.google.com/117011029962225513515/19Sierpnia2013?authkey=Gv1sRgCJDulN_Q9taFzgE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.08.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Cieśla się nie popisał. Zastosowanie kolan 45* powoduje bardzo długie zejście do pionu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 24.08.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam, Proszę o ocenę dachu, który jest w trakcie realizacji. Dzięki Wam będę wstanie jeszcze zgłosić uwagi wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 24.08.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Ciąg dalszy zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 24.08.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 ... i już ostatnia paczka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Elementy drewniane nieosłonięte. Dość duże otwory w okolicach zejścia koszy na połać główną nie osłonięte umożliwią dostęp ptakom. Rynienka odprowadzająca na oknem niedrożna. Dachówka nad powinna być przycięta, pod oknem fale dachówki nie zeszlifowane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jezior85 25.08.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Dziękuję za komentarz. Rozumiem, że szlifowana powinna być dachówka (od góry), która znajduje się pod taśmą uszczelniającą pod oknem? Ta rynienka, o której wspominasz to ta tuż przy papie gdzie jest dużo nieczystości? Możesz jeszcze zerknąć na okna kombi - są to te same okna co w innych miejscach tylko połączone kołnierzem kombi - czy one są poprawnie obsadzone (tzn. wysokość - bo inne tak nie wystają z dachu jak te). Czy dysponujesz jakimiś zdjęciami jak powinna być wykonana taka lukarna w dachu (tzn. chodzi o końcówki koszy, które powinny być szczelne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Należy dopracować karbowane fragmenty kołnierza (powinny dolegać do dachówek). Kołnierze mają pod spodem pasek specjalnego kleju osłonięty taśmą. Należy zerwać tą taśmę, oczyścić dachówkę z kurzu i przykleić kołnierz, wcześniej go dokładnie uformować. Na pojedynczym oknie odstaje blaszana osłona ramy należy to poprawić. Natomiast przejścia kosza na połać to sprawa indywidualna na każdym dachu. W tych miejscach pod koszem nie może być żadnych otworów. Można te miejsca osłonić taśmą ołowianą w odpowiednim kolorze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 25.08.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) nelskamp nibra Postaram się zrobić bardziej szczegółowe zdjęcia aby móc dostrzeć szczegóły. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.08.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 U Was już zima???! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 27.08.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Jeszcze nie tylko że nie dysponuje aktualnym zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 27.08.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Pytanie do osławionych tu znawców tematów z branży ciesielsko-dekarsko-blacharskiej. Co powiecie na następujący układ warstw w dachu:- więźba,- membrana paroprzepuszczalna Dorken Delta Maxx na krokwiach- kontrłata i szczelina wentylacyjna pomiędzy membraną a deskami o grubości kontry,- deskowanie pełne,- wstępne krycie (papa Dorken Delta Bituxx),- łacenie,- dachówka ceramiczna.Wylot powietrza ze szczeliny pomiędzy membraną a deskami za pośrednictwem wywietrzników Vent'X Icopal w przestrzeń pod dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.08.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Czyli kopertówka. Membrana niekoniecznie. Wywietrzniki - po co koszty?. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.08.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 A od kiedy to Dorken produkuje papy? Tak jak wspomniał Jan folia nad izolacją cieplną zbyteczna (nie ma tam żadnego uzasadnienia). Na deskach papa i poprawnie wykonana wentylacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts