Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Dokładna nazwa tego wyrobu to: Membrana asfaltowa na osnowie z włókniny poliestrowej z posypką mineralną przeznaczona do układania jako zamknięta dyfuzyjnie warstwa wstępnego krycia na dachach deskowanych. Wygląda jak papa podkładowa, jest tam bitum i posypka. Zresztą jest to już wbudowane właśnie w takim układzie jaki opisałem w moim poprzednim wpisie. Dach w realizacji, kilka foto poniżej

_DSC5095.jpg_DSC5088.jpg_DSC5090.jpg_DSC5091.jpg_DSC5094.jpg

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie dach ostatecznie skończony jednak jeśli chodzi o ułożenie dachówek krawędziowych to jest dla mnie nierówno z jednej strony. Może ja już jestem przewrażliwiony ale od 5 dachówki w dól jest dla mnie źle.

[ATTACH=CONFIG]209104[/ATTACH]

Skrajne zostały nierówno przykręcone , nierówność się powieliła w kilku następnych rzędach.

Szczyt wymurowany pod krokwie, no może 3 cm wyżej tak więc na ścianę szczytową zmieści się jakieś 15 cm ocieplenia. Mur nie dotyka desek. A dlaczego pytasz?

To dobrze że wejdzie ocieplenie ,a gdzie w szczycie nad drzwiami balkonowymi są nadproża ?

Edytowane przez animuss

Skrajne zostały nierówno przykręcone , nierówność się powieliła w kilku następnych rzędach.

To dobrze że wejdzie ocieplenie ,a gdzie w szczycie nad drzwiami balkonowymi są nadproża ?

Nadproża niewidoczne od zewnątrz(obmurowane minimaxem 9 cm a od wewnątrz wylana belka żelbetowa na 2-oma oknami oparta na słupkach żelbetowych biegnących po zewnętrznej krawędzi drzwi i dodatkowo wszystko połączone z wieńcem ścianki kolankowej, który zachodzi na boczne ściany). Taki ruszt/rama żelbetowa omurowana od zewnątrz.

O widzisz a mi się rzucił w oczy tylko rząd z dachówkami krawędziowymi, dalej wydawało mi się, że jest dobrze. CO można zrobić teraz? Rozebrać dachówki i na nowo przykręcić?

O widzisz a mi się rzucił w oczy tylko rząd z dachówkami krawędziowymi, dalej wydawało mi się, że jest dobrze. CO można zrobić teraz? Rozebrać dachówki i na nowo przykręcić?

Tak ,trzeba by jednak zdjąć gąsiory ,musisz sprawdzić .A dachówka skrajna akurat jest 2-garbna :) to można odkręcić same skrajne z rusztowania i rozciągnąć resztę pod sznurek na koniec przykręcić ponownie . Prawdopodobnie ostatnia krokiew na zewnątrz dachu była krzywa i dekarz powielił błędy cieśli .

Edytowane przez animuss

Nadproża niewidoczne od zewnątrz(obmurowane minimaxem 9 cm a od wewnątrz wylana belka żelbetowa na 2-oma oknami oparta na słupkach żelbetowych biegnących po zewnętrznej krawędzi drzwi i dodatkowo wszystko połączone z wieńcem ścianki kolankowej, który zachodzi na boczne ściany). Taki ruszt/rama żelbetowa omurowana od zewnątrz.

No to prawdopodobnie wzorcowo zrobiłeś .Gdybyś jeszcze powyżej stropu poddasza włożył przekładkę termiczną w szczyt to nie musiał byś go obkładać z obu stron i góry .

http://www.bastki.mojabudowa.pl/pliki/bastki/image/isomur_1278.jpeg

http://img268.imageshack.us/img268/2245/inpz.png

Edytowane przez animuss

Tak ,trzeba by jednak zdjąć gąsiory ,musisz sprawdzić .A dachówka skrajna akurat jest 2-garbna :) to można odkręcić same skrajne z rusztowania i rozciągnąć resztę pod sznurek na koniec przykręcić ponownie . Prawdopodobnie ostatnia krokiew na zewnątrz dachu była krzywa i dekarz powielił błędy cieśli .

I zawsze coś. Teraz nie wiem czy ścigać tych co to robili i maja poprawić czy zawołać kogoś innego i zapłacić bo jeśli tamci nie będą potrafili tego naprawić bo już raz poprawiali i efekty słabe.

No to prawdopodobnie wzorcowo zrobiłeś .Gdybyś jeszcze powyżej stropu poddasza włożył przekładkę termiczną w szczyt to nie musiał byś go obkładać z obu stron i góry .

http://www.bastki.mojabudowa.pl/pliki/bastki/image/isomur_1278.jpeg

http://img268.imageshack.us/img268/2245/inpz.png

Tak wygląda układ elementów żelbetowych w ścianach szczytowych

_DSC5090_1.jpg