DorkaŁukasz 08.09.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Oto mój dach, jeszcze nie skończony ale już coś widać. Dachówka BOGEN INNOVO 10 czerwona angoba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.09.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Robią tak , żeby sobie utrudnić. Teraz będą zdejmowali przy okapie , żeby założyć obróbki. Na 90 % okap będzie niefachowo zrobiony. Widać ,że tworzy się "kieszeń " przy dolnej łacie. Jan. Edytowane 8 Września 2013 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Robią tak , żeby sobie utrudnić. Teraz będą zdejmowali przy okapie , żeby założyć obróbki. Myślenie jest w cenie , wiadomo najpierw obróbki i rynny na gotowo a dopiero potem dachówka. Na 90 % okap będzie niefachowo zrobiony. Widać ,że tworzy się "kieszeń " przy dolnej łacie. Jan. Chciałoby się napisać ,,klasyka rozwiązania okapu w Polsce'' , na szczęście nieliczni potrafią zrobić okap prawidłowo. Dla dekarzy oznacza to sporą kasę zarobienia w nieodległej przyszłości przy naprawach błędnie wykonanych pokryć. Wałkowanie setki razy tematów rozwiązania okapu, wentylacji połaci i warstwy ocieplenia, opierzenia kominów i okien dachowych odnosi niewielki skutek . pozdrawiam mistrza Jana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.09.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Też się zastanawiam i nie mogę zrozumieć? Kosz powinien wychodzić na pas nadrynnowy a tu jest kosz a pasa nie ma. Podobnie z narożem. No ale ile razy można o tym pisać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.09.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Pozdrawiam Toma. Masz rację. 80 % tego co robię to poprawki okapów , kominów, tarasów i balkonów. Trzeba mniej doradzać . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azizi 09.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Cieśla się nie popisał. Zastosowanie kolan 45* powoduje bardzo długie zejście do pionu. Pozdrawiam. Panie Andrzeju dopiero teraz zauważyłem Pana odpowiedz. Chodzi o kolanka rur spustowych? Jakie ma to znaczenie poza wizualnym? Czemu cieśla się nie popisał? fotki dla przypomnienia https://plus.google.com/photos/117011029962225513515/albums/5913899652582638929?banner=pwa&authkey=CJDulN_Q9taFzgE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Skoro sprawy wizulne nie mają dla Ciebie znaczenia to wszystkoi jest OK. Zobacz jak wygląda szczyt? krokwie szczytowe nie są prostopadłe do okapu czylo nie sa w pionie. Do tego folia na deskowaniu. Natomiast samo krycie dachu w porządku choć okap chyba nie (oczywiście to czego nie widać). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.09.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 To znaczy że w poddaszu nieużytkowym też powinien być wylot w formie kilku centymetrowej szczeliny na samym szczycie ? (pod gąsiorami) w czyim zakresie jest wykonanie takiej wentylacji na samym szczycie? cieśli czy dekarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.09.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 czy ta szczelina ma być odkryta pod gasiorami czy zakryta folia paroprzepuszczalna? zakładając ze dach jest odeskowany i z papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.09.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wykonanie szczeliny należy do tego kto deskuje dach i kryje go papą o ile dostanie takie zlecenie. Wówczas dekarz wykonując krycie docelowe wycina papę a powstały otwór odp[owiednio zabezpiecza. Natomiast jak niema tego to dekarz powinien to zrobić taką szczeline za dodatkową opłatą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.09.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kates 15.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam proszę ekspertów o poradę jak fachowo wzmocnić krokwie na całej długości. Rok po wykonaniu więźby dachowej i przykryciu dachu dachówką ceramiczną dopatrzyłem się że krokwie mają przekrój 6,0 x 17, a nie jak przewidywał projekt 6,3 x 18. Nie mam pojęcia jak do tego doszło. Niepokoi mnie to, że jak dojdzie wełna i płyta karton/gips to krokwie mogą się ugiąć. W celu wzmocnienia więźby postanowiłem podobijać z jednej strony każdej krokwi wzmocnienia o przekroju 4.0 x 17 na całej długości. I tu mam moje pytanie, jak fachowo wykonać przybicie tych wzmocnień, aby nie osłabić krokwi dachowych. Słyszałem że są jakieś normy co do rozmieszczenia gwoździ, i że konieczne jest nawiercanie mniejszym wiertłem a dopiero później dobicie gwoździ? Dodam jeszcze że dach został wykonany dwa lata temu , zimą było na nim sporo śniegu i nie działo się z nim nic niepokojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.09.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 drewno wyschło i zmniejszyło swoje wymiary. U mnie było tak samo. Potraciło po dwóch latach od 0,5 do 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.09.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Witam proszę ekspertów o poradę jak fachowo wzmocnić krokwie na całej długości. Rok po wykonaniu więźby dachowej i przykryciu dachu dachówką ceramiczną dopatrzyłem się że krokwie mają przekrój 6,0 x 17, a nie jak przewidywał projekt 6,3 x 18. Nie mam pojęcia jak do tego doszło. Niepokoi mnie to, że jak dojdzie wełna i płyta karton/gips to krokwie mogą się ugiąć. W celu wzmocnienia więźby postanowiłem podobijać z jednej strony każdej krokwi wzmocnienia o przekroju 4.0 x 17 na całej długości. I tu mam moje pytanie, jak fachowo wykonać przybicie tych wzmocnień, aby nie osłabić krokwi dachowych. Słyszałem że są jakieś normy co do rozmieszczenia gwoździ, i że konieczne jest nawiercanie mniejszym wiertłem a dopiero później dobicie gwoździ? Dodam jeszcze że dach został wykonany dwa lata temu , zimą było na nim sporo śniegu i nie działo się z nim nic niepokojącego. Dach nie jest na 2-3 lata tylko na dłużej i konstrukcja tak jak człowiek słabnie z wiekiem ,a dachówka traci swoje właściwości i coraz więcej magazynuje zimą w sobie wody ,jej ciężar się zwiększa ,obciążenie wiatrem i śniegiem nieustannie testuje wytrzymałość konstrukcji .Weź projekt idź do projektanta podaj jakie masz średnice ,rodzaj dachówki ,niech przeliczy się wypowie może wystarczy to co jest ,jak nie to policzy jakie wzmocnienie i gdzie zastosować . Nie warto uskuteczniać partyzantki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 20.09.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Jak zrobić taki okap? Okap 1 - tzn aby był "długi" i zadaszał np taras pod nim. A jak zrobić taki okap jak na obrazku 2 - tzn okap jest jakby pod dachem a dach jest wyżej i na górze jest rynna, okap nie posiada rynny. Czy w grę wchodzi tylko wylewanie czegoś w rodzaju stropu, czy taka konstrukcja moze byc wykonana np z drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.09.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Takie okapy należy przewidzieć na etapie projektowania. Rozwiązania konstrukcyjne zależne od kąta nachylenia połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.09.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Andrzej, dach 21 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwidelec 23.09.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Witam, Mam pytanie czy ktoś z Forumowiczów z okolic Warszawy lub Krakowa przykrywał dach dachówką creaton optima w kolorze łupka angobowanego lub glazurowanego? Czy ewentualnie istaniałaby możliwość obejrzenia dachu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 23.09.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Mam pytanie...czy tego typu wkręcenie pod ukosem przy połączeniu dwóch blach można uznać za prawidlowe pod warunkiem że nie została zdarta farba?przyjżałem sie ostatnio dachom i na niektórych dostrzeglem właśnie tak wkręcone . I jeszcze jedno... http://images45.fotosik.pl/1816/67fb175305199908.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.09.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Takie ulokowanie wkręta jest tylko dlatego, że blachy się nie schodzą a wkręt je dociągnie czyli jest spowodowane walorami estetycznymi. Przy prawidłowym przenoszeniu oraz podawaniu blach na dach (przy długich blachach praktycznie nie możliwe) teoretycznie blachy powinny się nakładać i wkręt zbyteczny. Natomiast jego wkręcenie nie jest błędem. Z ziemi nie będzie widoczny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts