rodii 07.10.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 A ma Pan moze jakies zdejcie zeby zoobrazowac jak powinny byc ulozone kontrlaty w koszu?Jesli chodzi o komin to jesli nie bedzie przeciekal to mi taka obrobka pasuje. Dzieki i pozdrawiamRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.10.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Weż na logikę ,przecież ta kontrłata równoległa do kosza będzie blokowała skropliny i gniła. I to jest wykładnik fachowości Twojej ekipy. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.10.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Do tego kapilarne podciąganie i możliwy przeciek po gwoździach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.10.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Panowie trochę wątków temu pokazywałem swój dach. Po ostatnich deszczach zauważyłem problem przeciekawnia przez otwory wentylacyjne w kominach. Te otwory mają z dołu cegłę "dziurawkę". Przy mocnym deszczu woda potrafi się w takiej ilości "wlać" do tych dziurek, że aż wycieka dołem przy "wieńcu" podpierającym komin - tam już dokładnie wykonawca nie zadbał o fugi - może to i dobrze bo by ta woda tam po prostu stała. Popatrzcie na zdjęcie - chodzi o wskazane otwory, pytanie czy coś zostało zrobione źle? tzn czy powinna być tam cegła pełna? A może jakoś zafugować te dziurki w cegle lub przesłonić otwory taką kratką jaka jedna już jest? Ta co jest to do komina gazowego, kratka była w komplecie z kominem dlatego tam się znalazała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 U mnie zrobili takie "slizgi" z plytki w tych otworach ze spadkiem i malutkim okapem na zewnatrz. A skad pewnosc, ze to wlasnie przyczyna podciekania komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 09.10.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 U mnie zrobili takie "slizgi" z plytki w tych otworach ze spadkiem i malutkim okapem na zewnatrz. A skad pewnosc, ze to wlasnie przyczyna podciekania komina? Sprawdzałem jak było jeszcze mokre, woda pojawiała się u dołu. W miejscach gdzie fuga była kiepsko ułożona. A wyżej komin były suche więc to musiało wyjść gdzieś właśnie "z wnętrza komina" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jegart 09.10.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 WitamWkrótce zaprezentuję mój dach po deskowaniu, papowaniu i przybiciu kontrłat z łatami.Mam jedno pytanie. Czy przed zrobieniem okapu i położeniem dachówki należy dokładnie oczyścić papę z masy wiórów jakie pozostały po docinaniu łat i kontrłat? Czy ich pozostawienie może stworzyć jakieś komplikacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 09.10.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam, Mam problem z mniejszym dachem nad garażem - według mnie 'coś' jest krzywo. Na 1-szym zdjęciu wygląda mi to na krzywo położną łatę i przez to dachówki idą pod górkę. Na 2-gim zdjęciu wygląda mi to na źle położone dachówki - idą falą od prawej do lewej (z prawej zupełnie wyżej, potem niżej - bardziej wysunięte, potem znowu im bliżej lewej tym wyżej) - wykonawca twierdzi że to przez fakt, że orynnowanie musi mieć spadek do rury spustowej, która jest na lewym boku, dlatego tak 'się wydaje'. Co Wy o tym sądzicie? jak mozna to poprawić, aby dobrze wyglądało - jest to dach nad garażem, nisko osadzony i bardzo widoczny od strony ulicy, więc nie chcę, aby przechodząc mówiono, że 'o jaki krzywy dach' Z góry dziękuję i pozdrawiam, Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Sprawdzałem jak było jeszcze mokre, woda pojawiała się u dołu. W miejscach gdzie fuga była kiepsko ułożona. A wyżej komin były suche więc to musiało wyjść gdzieś właśnie "z wnętrza komina" U mnie fugi podciagaly wode do wnetrza. Tez pojawialo sie na dole a wyzej sucho. Wsadz jakis aparat do kanalu i zrob fotke wnetrza po deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jegart 10.10.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 WitamCo sądzicie o wykonaniu tego okapu? Papa jest wypuszczona do rynny i jest do niej dociśnięta pasem nadrynnowym do rynny. Na pasie nadrynnowym ma być montowana wróblówka z kratkami wentylacyjnymi. Zatem wentylacja pomiędzy dachówką a papą jest. Wyczytałem, że może być problem z sytuacją gdy masy śniegu zalegające w rynnie i na dachu. Wówczas wentylacja jest bardzo poważnie ograniczona ponieważ kratka jest przysłonięta śniegiem oraz nie ma dodatkowego przejścia powietrza pomiędzy rynną a pasem podrynnowym. Zdjęcie przesyłam w załączeniu. Czy w związku z tym domagać się poprawienia tego przez dekarzy, tzn. na pas nadrynnowy i deski przybić narożną blachę i na nią wyprowadzić papę i obciąć aby woda ściekała po pasie podrynnowym a nie do rynny? Jeżeli tak to ile powinna zachodzić ta narożna blacha na deski i następnie ile na nią powinna zachodzić papa? http://img21.imageshack.us/img21/2128/wdpz.jpg http://img21.imageshack.us/img21/300/sg8y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.10.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 WitamCo sądzicie o wykonaniu tego okapu? Zamocuj wróblówkę i załóż ze trzy rzędy dachówek i wtedy zamieść zdjęcia , coś mi się wydaję że ostatni rząd będzie piał , zobaczymy jak położona jest rynna w stosunku do dachówki , rozwiązanie dziwne można prościej sprowadzić skropliny papą do rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 11.10.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 ciekawe czy te skropliny faktycznie do Rynny trafią? Robiłeś test? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 11.10.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 ciekawe czy te skropliny faktycznie do Rynny trafią? Robiłeś test? Właśnie nasypie się piachu z posypki ,przytka się i będzie stała tam woda a przynajmniej wilgotny piasek, i nawet tego nie zobaczysz ani nie wyczyścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 11.10.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Czy tu widać jakieś błędy?http://img.galerkiwnetrz.pl/g/0_1293676772_dach.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 [quote name=lockter;6163257Przy mocnym deszczu woda potrafi się w takiej ilości "wlać" do tych dziurek' date=' że aż wycieka dołem przy "wieńcu" podpierającym komin [ATTACH=CONFIG]217480[/ATTACH] Sam sobie odpowiedziałeś. Dziurawka nie nadaje się na kominy!!!! Twój komin może wszędzie przeciekać! Do tego nie ma czapy na kominie a wysuniętą przedostatnią warstwę. To wątpliwa ozdoba a dodatkowa półka umożliwiająca przeciek. Komin należy obudować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 ... domagać się poprawienia tego przez dekarzy? http://img21.imageshack.us/img21/2128/wdpz.jpg http://img21.imageshack.us/img21/300/sg8y.jpg Tak domagać się bo okap jest źle wykonany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.10.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 Sam sobie odpowiedziałeś. Dziurawka nie nadaje się na kominy!!!! Twój komin może wszędzie przeciekać! Do tego nie ma czapy na kominie a wysuniętą przedostatnią warstwę. To wątpliwa ozdoba a dodatkowa półka umożliwiająca przeciek. Komin należy obudować. Pozdrawiam. Te 2 gorne warstwy mozna zrobic z pelnej cegly. Na wierzchu porzadnie zafugowane i dodatkowo warstwa papy termozgrzewalnej. Nie mozna przy dziurawce zrobic sobie fug z zaprawy do klinkieru. Z tym obudowywaniem to chyba jednak toszke przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 12.10.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 górne warstwy sa zrobione z pełnej cegły, są też czapy ale moze za małe. jeszcze na to popatrzę z góry. pelnej cegly natomiast nie ma we wskazanych wnękach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksander_a 14.10.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Witam, Mam problem z mniejszym dachem nad garażem - według mnie 'coś' jest krzywo. Na 1-szym zdjęciu wygląda mi to na krzywo położną łatę i przez to dachówki idą pod górkę. Na 2-gim zdjęciu wygląda mi to na źle położone dachówki - idą falą od prawej do lewej (z prawej zupełnie wyżej, potem niżej - bardziej wysunięte, potem znowu im bliżej lewej tym wyżej) - wykonawca twierdzi że to przez fakt, że orynnowanie musi mieć spadek do rury spustowej, która jest na lewym boku, dlatego tak 'się wydaje'. [ATTACH=CONFIG]217488[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217489[/ATTACH] Co Wy o tym sądzicie? jak mozna to poprawić, aby dobrze wyglądało - jest to dach nad garażem, nisko osadzony i bardzo widoczny od strony ulicy, więc nie chcę, aby przechodząc mówiono, że 'o jaki krzywy dach' Z góry dziękuję i pozdrawiam, Olek Czy mógłbym prosić o jakieś opinie nt załączonych zdjęć? Wykonawca ma wejśc jutro i zacząć poprawki - chciałbym wiedzieć, czy to jest również coś, o co mógłbym ich ścigać... Dziękuję z góry! Pozdrawiam, Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splatch 14.10.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Mam pytanko odnośnie montażu rynien. W moim przypadku rynna jest mocowana do podwyższonej deski okapowej, która jest z kolei przymocowana do właściwej deski okapowej. Powoduje to, że rynna jest nieco wyżej. Z góry w rynnę*normalnie wchodzi już blacha spod dachówki:http://new.tinygrab.com/b261b9985e4a9bc292457bac83b5c035f9cfb315b4.JPG Moje pytanie - czy taki sposób wyprowadzenia papy jest prawidłowy (?):http://new.tinygrab.com/b261b9985e50df927ff96d4d163d5ee59eab3b1e01.JPG Widać na tym zdjęciu dwie deski okapowe oraz papa która jest między jedną*a drugą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts