piotrek0m 29.11.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Uwaga kierownika budowy co do murłat Murłaty mają wymiar 20 x 14 i są położone pionowo. Kierownik twierdzi, że wyższa krawędź powinna być oparta na murze, bo murłata będzie skręcana i konieczne jest dodanie szpilek - przewiercenie murłaty i wwiercenie sie w wieniec + kotwy mechaniczne tulejowe wbijane i szpilki gwintowane... Szpilki są rozmieszczone co około 1.0 - 1.2 metra. Serio murłata będzie skręcana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Bez względu jaką powierzchnią będzie leżała na wieńcu to będą siły starające się ją obrócić. Przy takim rozstawie kotew nie ma żadnego znaczenia. Chyba kierownik chce się wykazać? Bez obaw. W przypadku gdyby jednak teoretycznie miało się coś dziać to będą wyginane kotwy czyli to je należy zabezpieczyć stosując stalowy kątąwnik mocowany do wieńca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 30.11.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Mam do was pytanie umówiłem sie z firmą która ma mi układać dachówkę Robem Monza na konkretną kwotę lecz zmieniłem zdanie na dachówkę płaską Brass Turmalin i zostałem poinformowany ze cena z m2 wzrośnie. Proszę o informacje czy trudność ułożenia ww dachówek jest taki sam? czy dachówkę płaską kładzie sie trudniej i dłużej. bo wydaje mi sie ze firma chce mnie naciągnąć na dodatkowe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 30.11.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Płaska nie wybacza błedów, ale tak nawiasem, to dlaczego mają dać taką samą cenę skoro materiał został zmieniony na taki o 50% droższy ? Przyrównując do znanej nam branży motoryzacyjnej z tematu o okuciu komina - wymiana sprzęgła w Audi Q7 kosztuje wiecej niż w "dużym Fiacie" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 30.11.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 to ze jest o 5% czy 50% 90% droższa to sprawa inwestora ja płace za dachówkę nikt mi jej za darmo nie da więc jeśli roboty jest tyle samo to na pewno nie przepłacę wole sobie kupić paliwa do Q7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.11.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Bez względu jaką powierzchnią będzie leżała na wieńcu to będą siły starające się ją obrócić. Przy takim rozstawie kotew nie ma żadnego znaczenia. Chyba kierownik chce się wykazać? Bez obaw. W przypadku gdyby jednak teoretycznie miało się coś dziać to będą wyginane kotwy czyli to je należy zabezpieczyć stosując stalowy kątąwnik mocowany do wieńca. Pozdrawiam. Dzięki, odnoszę podobne wrażenie, że kierownik bardzo dba o mój dach... trochę za bardzo... Przerwana płatew. To może być błąd w projekcie ? Generalnie z jednej strony komina słup + 1 miecz / z drugiej strony komina drugi słup + jeden miecz. Ten drugi słup będzie leżał na podwalinie. Podwalina obejmie sąsiednie belki stropu terriva. Tak fajnie wyszło, że po jednej stronie komina i po drugiej idą po dwie belki obok siebie... podwalinę można zrobić jeszcze dłuższą, żeby objeła kolejne belki stropu.... kierownik chce żeby to przeliczyć, może dodatkowymi krokwiami wzmocnić dach ? Twierdzi, że słup nie może mieć jednego miecza - lepiej w ogóle zrezygnować z miecza niż dawać tylko jeden ? Kurcze, mam zlecać liczenie, to kosztuje ? A tutaj pomiędzy słupkami powinien być ściąg stalowy lub belka inaczej słupy się rozjadą ? Edytowane 30 Listopada 2013 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Masz dość dziwne podejście do czyjejś pracy. Dobrze choć, że piszesz "wydaje mi się". Dekarz uczciwie Cię uprzedził, że będziesz musiał zapłacić więcej bo układanie płaskiej dachówki to zupełnie inna robota. Dobrze to świadczy o Twoim dekarzu bo wie o co chodzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 30.11.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 A tutaj pomiędzy słupkami powinien być ściąg stalowy lub belka inaczej słupy się rozjadą ? [ATTACH=CONFIG]227573[/ATTACH] Przewiązania na płatwiach z kantówki 16x8 z wrębami na 2,5cm na płatwi wystarczą. Jeden przy ścianie a drugi za pierwszymi krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Przerwana płatew. To może być błąd w projekcie ?... kierownik chce żeby to przeliczyć, może dodatkowymi krokwiami wzmocnić dach ? Twierdzi, że słup nie może mieć jednego miecza... Jak widać Twój kierownik ma nieuporządkowaną wiedzę. Znowu chce się wykazać tam gdzie to jest zbyteczne. Przerwana płatew to nic złego i zdarza się dość często. Skrajne słupy mają właśnie po jednym mieczu bo nie mogą mieć drugiego! Jak Twojemu kierownikowi coś nie pasuje to niech sam przeliczy. Można pomyśleć nad wykonaniem obejścia komina elementem stalowym co pozwoli utzymać ciągłość płatwi i ewentualnie tym powinien się zająć Twój kierownik o ile to potrafi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 30.11.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Masz dość dziwne podejście do czyjejś pracy. Dobrze choć, że piszesz "wydaje mi się". Dekarz uczciwie Cię uprzedził, że będziesz musiał zapłacić więcej bo układanie płaskiej dachówki to zupełnie inna robota. Dobrze to świadczy o Twoim dekarzu bo wie o co chodzi. Pozdrawiam. Ok rozumiem, czy mógłbyś powiedzieć mi ile może podnieść na 1m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.11.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tyle ile uzna za stosowne. Te sprawy ustala się przed rozpoczęciem robót. Jak się nie dogadasz to będziesz musiał poszukać innego dekarza. U mnie byto wzrosło o minimum 20,- za 1 m2. Do tego trochę drożej naroża i kalenice. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 30.11.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Tyle ile uzna za stosowne. Te sprawy ustala się przed rozpoczęciem robót. Jak się nie dogadasz to będziesz musiał poszukać innego dekarza. U mnie byto wzrosło o minimum 20,- za 1 m2. Do tego trochę drożej naroża i kalenice. Pozdrawiam. jak by mi podniósł o 20zł na metrze to raczej żadnej współpracy by nie było miedzy nami ale dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 30.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Można pomyśleć nad wykonaniem obejścia komina elementem stalowym co pozwoli utzymać ciągłość płatwi i ewentualnie tym powinien się zająć Twój kierownik o ile to potrafi. Pozdrawiam. Nie potrafi, nad czym ubolewam... wpisze takie uwagi jak poniżej do dziennika budowy i jestem pozamiatany : - Słupy drewniane podtrzymujące płatwie są wyższe o ok. 30 - 40 cm od projektowanych - konieczna zgoda projektanta. (przekrój 16 x 16) - Niewłaściwa wysokość mocowania mieczy na wysokości słupów: nad garażem za wysoko o ok. 25 cm; nad cz. mieszkalną - część mieczy za wysoko o ok. 30 cm; - Na daszkach wejść/wyjść i lukarn brak deski kalenicowej. - Połączenie krokwi i płatwi dla daszków nad wejściem frontowym i nad tarasem wykonać jako nieprzesuwne - nie zapewnia nam tego gwóźdź krokwiowy. Wymagane połączenie na płytki perforowane kątowe lub krokwiowe BMF. Kolizja płatwi z kominem. Rozwiązanie zamienne należy uzyskać od uprawnionego projektanta konstrukcji budowlanych. Nie wyrażam zgody na oparcie dodatkowego słupa na stropie i zastosowania pojedynczych niesymetrycznych mieczy! Znaczne zwiększenie wysokości słupów głównych więźby - należy uzyskać zgodę od uprawnionego projektanta konstrukcji budowlanych na zastosowane rozwiązanie, szczególnie że dociążamy dach pełnym deskowaniem i papą. NALEŻY O TYM POINFORMOWAĆ PROJEKTANTA ABY DO OBLICZEŃ PRZYJĄŁ PRAWIDŁOWE ZESTAWIENIE OBCIĄŻEŃ. lukarna / dach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.11.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 hehe, czyli co, kręci kierownik bata na siebie bo to on zdaje się nie dopilnował tego, aby roboty były wykonane zgodnie z projektem technicznym, przez co teraz są te problemy z wykonaniem więźby zgodnie z projektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.12.2013 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 No właśnie! A gdzie był kierownik jak stawiano więźbę? Kto zdecydował o zmianach? Kto zdecydował o przesunięciu komina lub o podwyższeniu płatwi (dłuższe słupy) co zmieniło jej lokalizację. Wygląda na to, że jest to samowola budowlana. Kierownik poczuł strach u dupy i zaczyna się bronić ale jest trochę za późno. Mogę tylko przypuszczać, że akceptował zmiany nie zdając sobie sprawy z konsekwencji. Kolejne pytanie to na jakiej podstawie cieśla wykonał tą więźbę (ma obowiązek zgodnie z projektem). Widać z tego, że możesz mieć poważne klopoty. Rozwiązania są dwa: pierwsze to doprowadzenie wszystkiego do stanu zgodnie projektem a drugie to zlecenie projektantowi naniesienia zmian lub wykonania projektu powykonawczego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 02.12.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Chodzi o to, że więźba jest zgodnie z projektem wykonana... komin na miejscu... stawiam na błąd w projekcie... wyjście będzie takie, że pewno wynajmę projektanta, sprawdzi on stan w naturze, sprawdzi projekt i zawyrokuje co jest przyczyną... jak biuro projektowe, to zwrócę się o zwrot poniesionych kosztów... jak cieśla... to samo... jak murarz - to pewno nic nie zrobię, bo akceptowałem te zmiany No a obejscie komina się przeliczy... projekt zamienny się wykona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.12.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Skoro więźba jest zgodnie z projektem to kierownik budowy nie może mieć uwag. Dlaczego nie chce odebrać więźby? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 03.12.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Czegoś nie kumam, a na rzucie konstrukcji więźby była ta kolizja ??? Wklej Pan rzut więźby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.12.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Po kolei, kierownik dupa... jak przejrzał po raz kolejny projekt, to okazało się, że nie ma kolizji, projekt jest poprawnie wykonany. Kolizja powstała najpewniej w wyniku dalszych prac - jeszcze nie wiem na jakim etapie, ale teraz to nie ma znaczenia. Trzeba opracować rozwiązanie: Tak wygląda stan obecny: Cieśle chcą postawić slup na podwalinie, strop od spodu wygląda tak: Po bokach komina są po 2 belki stropowe, aczkolwiek podwalinę można wydłużyc, żeby obejmowała jeszcze dalsze belki... nie... dla kierownika to niedopuszczalne i trzeba liczyć i zastosować jakieś wzmacniane konstruckję, że chyba taniej będzie zlikwidowac komin... serio serio ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 03.12.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Potrzebuję fachowej porady która dachówka będzie lepsza Creaton Domino czy Braas Turmalin cena taka sama i nie wiem co brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts