fotohobby 03.12.2013 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Co to znaczy "lepsze" ?Swoją funkcję obydwie będą pełnić...To nie sa takie same dachowki i dają trochę inny efekt końcowy.Piszac, że sa w takiej samej cenie masz na myśli kompletna wycenę Twojego dachu ? To trochę dziwne, bo Turmalin wychodził trochę taniej, kiedy ja prosiłem o wyceny.Oobiście jeśli cena byłaby taka sama, wybrałbym Domino. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 05.12.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Witam mam kilka pytań dot. dachówki ostatnio byliśmy z mężem oglądać i w przyszłym tyg. chcemy zamówić. zastanawiamy się między dachówką Brass Rubin 9V antracyt,a Creaton titania czarna mat angoba cenowo podobnie wychodzi a jak jakością? Creaton to podobno cały ma jednolitą barwę i po cięciu lub uszkodzeniu nie trzeba malować, a Brass jest tylko malowany z zewnątrz? i jak coś odpryśnie to trzreba to pomalować czy ktoś się z tym spotkał jak to wygląda takie malowanie dachówki? nie ma potem różnicy ? dla mnie trochę śmieszne rozwiązanie . Proszę o wypowiedź użytkujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 05.12.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 POMYŁKA jeśli chodzi o Creatona to chodziło mi o PREMION Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 06.12.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ostatnio oglądałem kilka dachów z dach. płaską jedna zrobiła na mnie kolosalne wrażenie dachówka Meyer Holsen Piano czy ktoś może mi coś powiedzieć o tej dachówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 06.12.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 markoz86 Ja wybrałem Creatona Premion czarna matowa angoba - dach wygląda super, ale to oczywiście rzecz gustu. Przy wyborze brałem jeszcze pod uwagę Bogen Innovo 10, wyceniali trochę taniej ale gąsiory które proponowali mniej podobały się mojej żonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 07.12.2013 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Na razie prace wstrzymane, ale mi tutaj już coś nie pasuje (mam nadzieję że zdjęcie weszło "problem pierwszego razu") do momentu membrany wszystko było ok, ale wczoraj byłem z wizytą niezapowiedzianą i nakryłem majstra jak z gwinta pobierał, a pomocnicy sobie coś tam robili. efekty niedopilnowania widoczne na zdjęciu. folia chyba nie powinna być nałożona na łatach, a jest jak widać różnie, na pierwszym planie na łatach, a nad wysuniętym zadaszeniem pod łatami. dzięki temu mam możliwość wyboru (może o to chodzi? ) wczoraj im podziękowałem i chyba zrezygnuje całkowicie z ich usług. alkohol w pracy hmm... czy jest to jeszcze do uratowania? tym bardziej że śnieg przykrył to wszystko. pozdrawiam Artur i jeszcze zaproponowali mi że dachówka krańcowa będzie wystawała za krokwie 19cm! (trochę dużo?) pytanie - dlaczego? odpowiedź - bo tak wyszło Edytowane 7 Grudnia 2013 przez wesola9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 07.12.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Inna ekipa robiła więźbe a inna ma kłaść dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 07.12.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Ta sama ekipa od humusu po sam dach miała być (ale chyba coś się zmieni)co do pozostałej części pracy żadnych zastrzeżeń, ściany proste że aż pan od okien nie mógł się nadziwić. domów postawionych kilka w okolicy, widziałem, byłem kilka razy na innej budowie podpatrzeć jak robią.A tu jak przychodzi do dachu to jakoś dziwnie się zaczynaja zachowywać. Już wcześniej były symptomy ale mając na uwadze ich wcześniejszą pracę nie przyłożyłem do tego dostatecznej uwagi.Jednym z objawów było to że chcieli 7metrowe krokwie wciągać i montować na pietrze.(3osoby) dopiero po interwencji/propozycji przygotowanie odbyło się na dole a montaż przeprowadzono przy pomocy dźwigu (chyba tak łatwiej, lepiej i bezpiecznej) tylko że do tego został zaangażowany ojciec obecnego majstra, który w pociągną robotę jak należy. Coś mi się wydaje że ojciec mu zawsze pomagał, a na mojej budowie został sam (wypchnięte z gniazda pisklę się chyba nie umie wznieść :-/) SZKODA ŻE NA MOJEJ BUDOWIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Nie bardzo rozumiem czy z każdej strony ma wytawać po 19 cm? Skoro tak to daje 38 cm. Wystarczy zatem odjąć jedną dachówkę i po sprawie. Skoro robiła więźbę ta sama ekipa to na etapie więźby powinna odpowiednio wystawić skrajne krokwie. Podobnie rzecz się ma z przedłużoną częścią dachu. Dachówki skrajne powinny idealnie przejść w podstawowe. Natomiast gdyby się nie udało to takie wysunięcie może też przynieść ciekawy choć nie zamierzony efekt. Zabrakknie natomiast w kilku miejscach krycia wstępnego na tym wysunięciu (koniecznie należy to uzupełnić). Na łatach można bezpiecznie wysunąć do 40 cm. W załączeniu zdjęcia z wybranych moich realizacji gdzie wysunięcie było zamierzone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 07.12.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Tak tylko boję się tych malowanych tylko po zewnętrznej stronie, że będzie odpryskiwać, a te koloryzowane w masie trochę droższe ale chyba zostanę przy Creaton Titania, cenowo w miarę ok. a za to spokój na długie lata. W poniedziałek zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 07.12.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Mam zamiar zakupić Meyer Holsen Piano sprzedawca zadał mi pytanie jak będzie układana dachówka czy w rzędzie czy na mijano majster chce na mijano to sie mu nie dziwie bo nie będzie tak widać ewentualnych błędów proszę o jakieś sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 07.12.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Do "na mijano" trzeba kupić połówki naroży. Dziwie się majstrowi, bo więcej roboty z "na mijano" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Oba sposoby montażu poprawne. Natomiast Twój majster jak widać ma trochę doświadczenia w tego rodzaju pokryciach skoro taki spsób proponuje. Sposób na mijankę nie ukrywa błędów montażowych, ukrywa naromiast niedoskonałości (krzywizny) dachówki. W celu uzyskania porządanego efektu przy układaniu linia w linię każdy pionowy rząd musi być idealnie ustawiony a czasami trzeba selekcjonować dachówki. Szczególnie to widać na dachówkach glazurowanych. Akurat Mayer-Holsen ma jedne z najprostszych. Oczywiście wybierz sposób który Tobie się bardziej podoba. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 08.12.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Do "na mijano" trzeba kupić połówki naroży. Dziwie się majstrowi, bo więcej roboty z "na mijano" owszem trzeba dokupić połówki lecz cena taka sama dla przykładu dla dachówki w rzedzi musze mieć np 100 szt dach szczytowej lewej i prawej dla na mijano 50 dach szczytowej lewej i prawej i 50 szt połówek dach szczytowej lewej i prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 08.12.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Oba sposoby montażu poprawne. Natomiast Twój majster jak widać ma trochę doświadczenia w tego rodzaju pokryciach skoro taki spsób proponuje. Sposób na mijankę nie ukrywa błędów montażowych, ukrywa naromiast niedoskonałości (krzywizny) dachówki. W celu uzyskania porządanego efektu przy układaniu linia w linię każdy pionowy rząd musi być idealnie ustawiony a czasami trzeba selekcjonować dachówki. Szczególnie to widać na dachówkach glazurowanych. Akurat Mayer-Holsen ma jedne z najprostszych. Oczywiście wybierz sposób który Tobie się bardziej podoba. Pozdrawiam. Wydaje mi sie że bardziej efektywniej wygląda dachówka na mijano nie widać tak lini gdzie dachówki sie łączą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 08.12.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Turmalin "na mijanke"http://naforum.zapodaj.net/thumbs/545fee6e4f3b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Domino glazura montowana bez przesunięcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 08.12.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 I jeszcze daszek na altance na mijankehttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/876f3ba06f70.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 08.12.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 dzieki bracki88 i Andrzej Wilhelmi nie wiem czemu ale na altance bardziej mi sie ta dachówka podoba tzn na mijano albo to złudzenie ale na mijano nie widać tak przerw miedzy dachówkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabina1388 09.12.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 witam znalazłam w sieci zdjęcie domku i mega podoba mi się dachówka czy wie ktoś jaki to kolor producent??? błagam odpiszcie pozdrawiam serdecznie Sabina i Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts