Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Co to znaczy "lepsze" ?

Swoją funkcję obydwie będą pełnić...

To nie sa takie same dachowki i dają trochę inny efekt końcowy.

Piszac, że sa w takiej samej cenie masz na myśli kompletna wycenę Twojego dachu ? To trochę dziwne, bo Turmalin wychodził trochę taniej, kiedy ja prosiłem o wyceny.

Oobiście jeśli cena byłaby taka sama, wybrałbym Domino.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam mam kilka pytań dot. dachówki ostatnio byliśmy z mężem oglądać i w przyszłym tyg. chcemy zamówić.

zastanawiamy się między dachówką Brass Rubin 9V antracyt,a Creaton titania czarna mat angoba cenowo podobnie wychodzi a jak jakością? Creaton to podobno cały ma jednolitą barwę i po cięciu lub uszkodzeniu nie trzeba malować, a Brass jest tylko malowany z zewnątrz? i jak coś odpryśnie to trzreba to pomalować czy ktoś się z tym spotkał jak to wygląda takie malowanie dachówki? nie ma potem różnicy ? dla mnie trochę śmieszne rozwiązanie . Proszę o wypowiedź użytkujących :)

Na razie prace wstrzymane, ale mi tutaj już coś nie pasuje PICT0452.jpg

(mam nadzieję że zdjęcie weszło "problem pierwszego razu")

do momentu membrany wszystko było ok, ale wczoraj byłem z wizytą niezapowiedzianą i nakryłem majstra jak z gwinta pobierał, a pomocnicy sobie coś tam robili. efekty niedopilnowania widoczne na zdjęciu. folia chyba nie powinna być nałożona na łatach, a jest jak widać różnie, na pierwszym planie na łatach, a nad wysuniętym zadaszeniem pod łatami. dzięki temu mam możliwość wyboru (może o to chodzi? :-)) wczoraj im podziękowałem i chyba zrezygnuje całkowicie z ich usług. alkohol w pracy hmm...

czy jest to jeszcze do uratowania? tym bardziej że śnieg przykrył to wszystko.

pozdrawiam

Artur

i jeszcze zaproponowali mi że dachówka krańcowa będzie wystawała za krokwie 19cm! (trochę dużo?)

pytanie - dlaczego?

odpowiedź - bo tak wyszło

PICT0454.jpgPICT0454.jpg

Edytowane przez wesola9

Ta sama ekipa od humusu po sam dach miała być (ale chyba coś się zmieni)

co do pozostałej części pracy żadnych zastrzeżeń, ściany proste że aż pan od okien nie mógł się nadziwić.

domów postawionych kilka w okolicy, widziałem, byłem kilka razy na innej budowie podpatrzeć jak robią.

A tu jak przychodzi do dachu to jakoś dziwnie się zaczynaja zachowywać. Już wcześniej były symptomy ale mając na uwadze ich wcześniejszą pracę nie przyłożyłem do tego dostatecznej uwagi.

Jednym z objawów było to że chcieli 7metrowe krokwie wciągać i montować na pietrze.(3osoby) dopiero po interwencji/propozycji przygotowanie odbyło się na dole a montaż przeprowadzono przy pomocy dźwigu (chyba tak łatwiej, lepiej i bezpiecznej) tylko że do tego został zaangażowany ojciec obecnego majstra, który w pociągną robotę jak należy.

Coś mi się wydaje że ojciec mu zawsze pomagał, a na mojej budowie został sam (wypchnięte z gniazda pisklę się chyba nie umie wznieść :-/) SZKODA ŻE NA MOJEJ BUDOWIE

Nie bardzo rozumiem czy z każdej strony ma wytawać po 19 cm? Skoro tak to daje 38 cm. Wystarczy zatem odjąć jedną dachówkę i po sprawie. Skoro robiła więźbę ta sama ekipa to na etapie więźby powinna odpowiednio wystawić skrajne krokwie. Podobnie rzecz się ma z przedłużoną częścią dachu. Dachówki skrajne powinny idealnie przejść w podstawowe. Natomiast gdyby się nie udało to takie wysunięcie może też przynieść ciekawy choć nie zamierzony efekt. Zabrakknie natomiast w kilku miejscach krycia wstępnego na tym wysunięciu (koniecznie należy to uzupełnić). Na łatach można bezpiecznie wysunąć do 40 cm. W załączeniu zdjęcia z wybranych moich realizacji gdzie wysunięcie było zamierzone.

Pozdrawiam.

P1010402.jpg

P1010786.jpg

Oba sposoby montażu poprawne. Natomiast Twój majster jak widać ma trochę doświadczenia w tego rodzaju pokryciach skoro taki spsób proponuje. Sposób na mijankę nie ukrywa błędów montażowych, ukrywa naromiast niedoskonałości (krzywizny) dachówki. W celu uzyskania porządanego efektu przy układaniu linia w linię każdy pionowy rząd musi być idealnie ustawiony a czasami trzeba selekcjonować dachówki. Szczególnie to widać na dachówkach glazurowanych. Akurat Mayer-Holsen ma jedne z najprostszych. Oczywiście wybierz sposób który Tobie się bardziej podoba. Pozdrawiam.

Do "na mijano" trzeba kupić połówki naroży. Dziwie się majstrowi, bo więcej roboty z "na mijano" :D

owszem trzeba dokupić połówki lecz cena taka sama

dla przykładu dla dachówki w rzedzi musze mieć np 100 szt dach szczytowej lewej i prawej

dla na mijano 50 dach szczytowej lewej i prawej i 50 szt połówek dach szczytowej lewej i prawej

Oba sposoby montażu poprawne. Natomiast Twój majster jak widać ma trochę doświadczenia w tego rodzaju pokryciach skoro taki spsób proponuje. Sposób na mijankę nie ukrywa błędów montażowych, ukrywa naromiast niedoskonałości (krzywizny) dachówki. W celu uzyskania porządanego efektu przy układaniu linia w linię każdy pionowy rząd musi być idealnie ustawiony a czasami trzeba selekcjonować dachówki. Szczególnie to widać na dachówkach glazurowanych. Akurat Mayer-Holsen ma jedne z najprostszych. Oczywiście wybierz sposób który Tobie się bardziej podoba. Pozdrawiam.

Wydaje mi sie że bardziej efektywniej wygląda dachówka na mijano nie widać tak lini gdzie dachówki sie łączą