Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Mam nadzieję, że nie przecieka. Woda stojąca na stropie z tego co pamiętam to z czasu gdy dach jeszcze nie był pokryty. Ale faktycznie zrobię test lejąc wodę ze szlaucha.

Dachówki cięte mają być mocowane spinkami do ciętej dachówki takimi z linką, a dachówki normalne co któraś spinkami do łat - takimi sprężystymi

Co z koszem jest nie tak? Widziałem blachę wyciętą na kosz. Troche mnie dziwi że taki szeroki ten kosz, chyba że będą coś jeszcze przekładać

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O to chodzi, że woda tam nie dopłynie bo będzie jej spływanie blokowała kątrłata! Woda będzie płynęła wzdłuż kontrłaty i wpływała pod nią powodując przecieki po gwoździach. Natomiast czy to przerobić czy nie niech zdecyduje Twój dekarz bo to on powinien udzielić Ci stosownej gwarancji. Pozdrawiam.

Tą kontrę w koszu trzeba poprzecinać i podpierające odcinki ustawić równolegle do spływu wody. Czy gwoździe dziurawią kosz?. Jeśli tak to trzeba unieść kontrę i wpuścić uszczelniacz ( najlepiej bezbarwny dekarski- przekonałem się ,że najlepszy) Papę przykleić do komina. Ciekawa szer, kosza, pewność,że nic nie zablokuje:). Jan.

Janie to nie jest szerokość kosza to po prostu sprytne ułożenie i cięcie dachówki przed zamontowaniem kosza. Na tak małych połaciach możliwe. Gdyby był szczyt nie byłoby możliwe. Teraz zamontują blachy koszowe i "przysuną" ucięte dachówki. Połacie będą kryte od kosza. Pozdrawiam.

...jak powinno byc to zrobione http://galerkiwnetrz.pl/obrazki/dom/img/IMG_7498.jpg

Jan przedstawił wykładnię poprawienia tego wykonania.

W koszu widać fragment papy zamontowany "pod spadek". Warto to połączenia zasmarować lepikiem na zimno. Pozdrawiam.

Jest kilka miejsc na koszu gdzie papa jest pod spadek, zwracalem na to majstrom uwagę, ale powiedzieli ze w samym koszu jest papa z przeciwległego położenia i ona w koszu też zachodzi na drugą stronę i ze nawet jak podcieknie "pod włos" to druga papa powstrzyma. Chyba zabardzo wypuścili ją, powinni przyciąć przy koszu?

Drewno stosujemy takiej klasy jaką przewiduje projekt. Drewno konstrukcyjne powinno być wilgotne w około 20%. Szczerze powiedziawszy, to chyba tylko pojedyncze sztuki dostawałem do roboty tak sezonowanego drewna :) Zazwyczaj inwestor serwuje mi drewno które wczoraj rosło na pniu:). Certyfikowane drewno o takiej wilgotności kosztuje. Najlepiej, jak o drewno zadba cieśla, bo później jeśli coś będzie nie tak, to powie że to TY zamawiałeś. Jeszcze wyprzedze pytanie o impregnacje. Najlepsza jest impregnacja ciśnieniowa. Jeśli wydaje się za drogo zawsze można samemu pomalować. Impregnacja nie zależy od tego czy drewno jest bardziej zielone, czy mniej - impregnat jest bezbarwny a kolor znacznikiem. Kiedyś robiliśmy dach u Pana który pracował w kopalni i impregnował czymś czym malują słupy szalunkowe na dole. Rąk nie mogłem domyć przez tydzień :) Im drewno bardziej mokre, tym impregnacja staje się mniej efektywna. Edytowane przez bracki88

Zrobić można wszystko, tylko cena za m^3 przestrasza większość inwestorów. Rozmawiałem z Panem, który stawia domy drewniane z drewna KVH i pyta dlaczego nie robimy z tego więźb. Odpowiedziałem, że jakby średnio zamożny inwestor chciał robić z takiego drewna, to ja bym musiał pracować za darmo:)

http://sklepy.allegro.pl/drewno-konstrukcyjne-kvh-suszone-komorowo-strugane-i3864440081.html

Edytowane przez bracki88