Adam626 06.01.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Mam nadzieję, że nie przecieka. Woda stojąca na stropie z tego co pamiętam to z czasu gdy dach jeszcze nie był pokryty. Ale faktycznie zrobię test lejąc wodę ze szlaucha. Dachówki cięte mają być mocowane spinkami do ciętej dachówki takimi z linką, a dachówki normalne co któraś spinkami do łat - takimi sprężystymiCo z koszem jest nie tak? Widziałem blachę wyciętą na kosz. Troche mnie dziwi że taki szeroki ten kosz, chyba że będą coś jeszcze przekładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kontrłaty biegną wzdłuż linii kosza a do tego bardzo blisko linii kosza. Pisząc, że Ci dach przecieka nie miałem na myśli wody na stropie tylko zacieki na krokwiach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 dziękuję Andrzej. Sprawie przecieku przy krokwiach przyjrzę się. Czy ten kosz to warto przerabiać? Czy chodzi o to że szczelina między kontrłatami jest wąska - i w zw z tym woda będzie miała wąską rynnę + gwoździe kontr i to umożliwi przeciekanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 O to chodzi, że woda tam nie dopłynie bo będzie jej spływanie blokowała kątrłata! Woda będzie płynęła wzdłuż kontrłaty i wpływała pod nią powodując przecieki po gwoździach. Natomiast czy to przerobić czy nie niech zdecyduje Twój dekarz bo to on powinien udzielić Ci stosownej gwarancji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Teraz czaję. A jak powinno byc to zrobione - w ogole nie powinno byc tych kontr skośnych, tylko te wzdłuż linii kosza? Czy też powinny być krótsze i powinna być np szczelina 5cm a nie na styk tak aby woda przepłynęła http://galerkiwnetrz.pl/obrazki/dom/img/IMG_7498.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tą kontrę w koszu trzeba poprzecinać i podpierające odcinki ustawić równolegle do spływu wody. Czy gwoździe dziurawią kosz?. Jeśli tak to trzeba unieść kontrę i wpuścić uszczelniacz ( najlepiej bezbarwny dekarski- przekonałem się ,że najlepszy) Papę przykleić do komina. Ciekawa szer, kosza, pewność,że nic nie zablokuje:). Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Janie to nie jest szerokość kosza to po prostu sprytne ułożenie i cięcie dachówki przed zamontowaniem kosza. Na tak małych połaciach możliwe. Gdyby był szczyt nie byłoby możliwe. Teraz zamontują blachy koszowe i "przysuną" ucięte dachówki. Połacie będą kryte od kosza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 ...jak powinno byc to zrobione http://galerkiwnetrz.pl/obrazki/dom/img/IMG_7498.jpg Jan przedstawił wykładnię poprawienia tego wykonania. W koszu widać fragment papy zamontowany "pod spadek". Warto to połączenia zasmarować lepikiem na zimno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Andrzej - sokole oko. Faktycznie "pod wodę" Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jest kilka miejsc na koszu gdzie papa jest pod spadek, zwracalem na to majstrom uwagę, ale powiedzieli ze w samym koszu jest papa z przeciwległego położenia i ona w koszu też zachodzi na drugą stronę i ze nawet jak podcieknie "pod włos" to druga papa powstrzyma. Chyba zabardzo wypuścili ją, powinni przyciąć przy koszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Jak tam się woda dostanie to łatwo nie odparuje i będzie gnić . Powinni ciąć po linii kosza. Lepiej przesmarować. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 06.01.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dziękuję Janie i Andrzeju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam. Mam pytanie dotyczące mieczy. Które połączenie mieczy jest "lepsze" to z czopem czy łączone na wręb ze śrubą.? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.01.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Nie ma jak tradycja czyli z czopem (dodatkowo może być klej). Precyzyjnie wykonane wygląda elegancko. Ocxzywiście drugie rozwiązanie też dobre. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 07.01.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Nie ma jak tradycja czyli z czopem (dodatkowo może być klej). Precyzyjnie wykonane wygląda elegancko. Ocxzywiście drugie rozwiązanie też dobre. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź. Planuje zrobić wiatę i zastanawiam się nad różnymi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.01.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam, Temat dachu to jeszcze dla mnie czarna magia. Jakie drewno mozna stosowac na wieźbę: mokre prosto z tartaku, przesuszone ? Czy moglbym poprosic o wskazanie wartosciowych wątków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 08.01.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Drewno stosujemy takiej klasy jaką przewiduje projekt. Drewno konstrukcyjne powinno być wilgotne w około 20%. Szczerze powiedziawszy, to chyba tylko pojedyncze sztuki dostawałem do roboty tak sezonowanego drewna Zazwyczaj inwestor serwuje mi drewno które wczoraj rosło na pniu:). Certyfikowane drewno o takiej wilgotności kosztuje. Najlepiej, jak o drewno zadba cieśla, bo później jeśli coś będzie nie tak, to powie że to TY zamawiałeś. Jeszcze wyprzedze pytanie o impregnacje. Najlepsza jest impregnacja ciśnieniowa. Jeśli wydaje się za drogo zawsze można samemu pomalować. Impregnacja nie zależy od tego czy drewno jest bardziej zielone, czy mniej - impregnat jest bezbarwny a kolor znacznikiem. Kiedyś robiliśmy dach u Pana który pracował w kopalni i impregnował czymś czym malują słupy szalunkowe na dole. Rąk nie mogłem domyć przez tydzień Im drewno bardziej mokre, tym impregnacja staje się mniej efektywna. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dzieki.Jeden z potencjalnych wykonawcow powiedzial zeby kupic drewno w tartaku i od razu robic dach. I wszystko sie pod dachowka "ułoży".Z innej beczki, czy z drewna suszonego komorowa to robi sie tylko wiezby prefabrykowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 08.01.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Zrobić można wszystko, tylko cena za m^3 przestrasza większość inwestorów. Rozmawiałem z Panem, który stawia domy drewniane z drewna KVH i pyta dlaczego nie robimy z tego więźb. Odpowiedziałem, że jakby średnio zamożny inwestor chciał robić z takiego drewna, to ja bym musiał pracować za darmo:) http://sklepy.allegro.pl/drewno-konstrukcyjne-kvh-suszone-komorowo-strugane-i3864440081.html Edytowane 8 Stycznia 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.01.2014 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Normalnie CCC.Jaka roznica dla dachu jest pomiedzy drewnem prosto z tartaku a KVH? 50 vs 100 lat? Ile dodatkowo latek daje impregnacja ?Czy "stwierdzenie" ze mokre sie to ulozy juz pod dachowka jest prawdziwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts