jedrek188 12.01.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 co do przycinania to jutro będę wiedział,po prostu nie zwróciłem uwagi,a zewnętrzne krokwie obłożone są blachą płaską,to samą z której robiona wenecja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 12.01.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Nie znam się ale ładnie to wygląda. Tak z ciekawości - czy w kalenicy lukarny miałeś przycinane dachówki bo takie to sprawia wrażenie. Czym masz obłożone te zewnętrzne krokwie w lukarnie i końcówki murłat ? Toć to przecież blachodachówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.01.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Toć to przecież blachodachówka:) Hehe, dałem się nabrać, mimo to ładnie to wygląda...a patrzyłem na ten fragment co na podwórku leży Edytowane 12 Stycznia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.01.2014 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 [ATTACH=CONFIG]234651[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]234652[/ATTACH] Miałem podobnie, objechałem obie strony kontr masą bitumiczną, taką którą można nakładać na zawilgocone powierzchnie, bardzo mozolna praca. Przecieki zapewne na gwoździach łacenia, tak na oko to największe szanse na podcieknięcie wody występują w miejscu gdzie kontra przechodzi przez zakładkę pasów pap - tam jest na kilkunastu cm (w zależności od grubości papy) szczelina pod kontrami + ewentualnie miejsca gdzie kontry mają przerwę w ciągłości i od góry woda łatwiej się może dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Skoro masz papę to to są bardzo duże przecieki. Nie wiem czy wykonawca nie popełnił jakiś błędów i dziwię się, że nie jest zainteresowany uszczelnieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 12.01.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Skoro masz papę to to są bardzo duże przecieki. Nie wiem czy wykonawca nie popełnił jakiś błędów i dziwię się, że nie jest zainteresowany uszczelnieniem. Pozdrawiam. A możesz mi podpowiedzieć jak to teraz można uszczelnić? bo za dwa dni mają mi położyć dachówkę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Należy sprawdzić czy w okolicach przecieków nie ma uszkodzeń papy. Uszkodzenia należy uszczelnić łatkami z papy termozgrzewalnej natomiast boki kontrłat (ich styk z papą) należy uszczelnić lepikiem na zimno (taka masą bitumiczną do podklejania gontów bitumicznych). Najlepiej się to robi małą kielenką. Warto poczekać aby się upewnić czy przecieki ustały a jak nie to dalej trzeba szukać przyczyny. Ja nie odważyłbym się zakrywać dachu, który przecieka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.01.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Andrzeju, to Ty zdaje się polecałeś bitumiczny preparat do uszczelniania kontrłat, przypomnij bo nie pamiętam marki, cement bitumiczny czy coś w tym rodzaju , mając też inne pod ręką ten się w odróżnieniu od innych doskonale sprawdził, chwyta na wilgotne podłoża i powinien być dostępny w marketach budowlanych bo tam kupowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 12.01.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 witam,a na temat mojej wenecji cos można powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.01.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Miałem podobnie, objechałem obie strony kontr masą bitumiczną, taką którą można nakładać na zawilgocone powierzchnie, bardzo mozolna praca. Przecieki zapewne na gwoździach łacenia, tak na oko to największe szanse na podcieknięcie wody występują w miejscu gdzie kontra przechodzi przez zakładkę pasów pap - tam jest na kilkunastu cm (w zależności od grubości papy) szczelina pod kontrami + ewentualnie miejsca gdzie kontry mają przerwę w ciągłości i od góry woda łatwiej się może dostać. Jak nie było cię stać na porządną ekipę to sam smaruj kontry. Komin już zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Hehe, aleś Ty prześmiewny. Specjalistyczny dekarski uszczelniacz do kontrłat na bazie pianki rozprężnej okazał się kiepsko uszczelniać, drewno przesuszone, pogoda też była sucha i nie rozprężał się jak należy, druga połać szczelna bo zamiast uszczelniacza zastosowałem pod kontry tą masę bitumiczną co ją Andrzej polecał. A co do stać czy nie stać - może i było może i nie, uwierz, chętnie bym dopłacił za pewność wykonania dobrze roboty ale skąd masz wiedzieć jak robi ta lub inna ekipa dopóki nie zacznie robić ? Wiesz, ta akurat polecana ale co warte polecenia kogoś kto nie ma pojęcia i się nie interesuje - patrzy z dołu na dach i mówi - fajnie wyszło ? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 12.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Hehe, aleś Ty prześmiewny. Specjalistyczny dekarski uszczelniacz do kontrłat na bazie pianki rozprężnej okazał się kiepsko uszczelniać, drewno przesuszone, pogoda też była sucha i nie rozprężał się jak należy, druga połać szczelna bo zamiast uszczelniacza zastosowałem pod kontry tą masę bitumiczną co ją Andrzej polecał. A co do stać czy nie stać - może i było może i nie, uwierz, chętnie bym dopłacił za pewność wykonania dobrze roboty ale skąd masz wiedzieć jak robi ta lub inna ekipa dopóki nie zacznie robić ? Wiesz, ta akurat polecana ale co warte polecenia kogoś kto nie ma pojęcia i się nie interesuje - patrzy z dołu na dach i mówi - fajnie wyszło ? Zasuwasz na dachu, a podobno urlop Ci się skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.01.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 I jaki pamiętliwy ? Czym sobie na to zasłużyłem winiu1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 House; coś mi się wydaje, że okap masz skopany. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 12.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 House; coś mi się wydaje, że okap masz skopany. Jan. Tzn.???Okap nie rozumiem, możesz jaśniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 12.01.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) witam,a na temat mojej wenecji cos można powiedzieć Zrób zdjęcia z bliska, bo ktoś tu kiedyś powiedział, że z daleka to i jego teściowa ładnie wygląda W szczególności zrób zdjęcia więźby, docięć kulawek przy koszowych i narożnych. Później zrób zdjęcia kosza równolegle do linii spadu. Następnie wykonaj zdjęcia gąsiorów narożnych, czy są w prostej linii. Wejdz na balkon i zrób zdjęcie okapu, tam gdzie nie ma blachy jeszcze zamontowanej. Od siebie mogę powiedzieć, że okucia kominów bardzo brzydkie Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A tak wygląda dach Z takie odległości wygląda dobrze i nie powinien przeciekać. Jak jest tyle dachówki to może być trudno (niewygodnie) uszczelnić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.01.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Andrzeju, ...bitumiczny preparat do uszczelniania... ... przypomnij.... Prosisz i masz:yes:. Bitumiczny uszczelniacz dachowy "Wer-R-Dri" Plastic Roof Cement. Pozdrawiam:bye:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house1 13.01.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Z takie odległości wygląda dobrze i nie powinien przeciekać. Jak jest tyle dachówki to może być trudno (niewygodnie) uszczelnić. Pozdrawiam. Dach uszczelniony tam gdzie były duże przecieki dołożono dodatkową warstwę papy, gdzieniegdzie papa była naderwana z powodu sęków na deskach. tak sobie myślę czy wszystkie przecieki zostały wyeliminowane gdyby nie niska temp to bym wężem na dach wodę zaczął lać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 13.01.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 witam ponownie,na temat swojego dachu żadnych konkretnych info nie uzyskałem,czy taka nierówność pod oknem dachowym to normalne?chodzi mi o ta szpare pod oscieznica z prawej strony,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts