Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[ATTACH=CONFIG]234651[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]234652[/ATTACH]

Miałem podobnie, objechałem obie strony kontr masą bitumiczną, taką którą można nakładać na zawilgocone powierzchnie, bardzo mozolna praca. Przecieki zapewne na gwoździach łacenia, tak na oko to największe szanse na podcieknięcie wody występują w miejscu gdzie kontra przechodzi przez zakładkę pasów pap - tam jest na kilkunastu cm (w zależności od grubości papy) szczelina pod kontrami + ewentualnie miejsca gdzie kontry mają przerwę w ciągłości i od góry woda łatwiej się może dostać.

Należy sprawdzić czy w okolicach przecieków nie ma uszkodzeń papy. Uszkodzenia należy uszczelnić łatkami z papy termozgrzewalnej natomiast boki kontrłat (ich styk z papą) należy uszczelnić lepikiem na zimno (taka masą bitumiczną do podklejania gontów bitumicznych). Najlepiej się to robi małą kielenką. Warto poczekać aby się upewnić czy przecieki ustały a jak nie to dalej trzeba szukać przyczyny. Ja nie odważyłbym się zakrywać dachu, który przecieka. Pozdrawiam.

Andrzeju, to Ty zdaje się polecałeś bitumiczny preparat do uszczelniania kontrłat, przypomnij bo nie pamiętam marki, cement bitumiczny czy coś w tym rodzaju :D, mając też inne pod ręką ten się w odróżnieniu od innych doskonale sprawdził, chwyta na wilgotne podłoża i powinien być dostępny w marketach budowlanych bo tam kupowałem.

Miałem podobnie, objechałem obie strony kontr masą bitumiczną, taką którą można nakładać na zawilgocone powierzchnie, bardzo mozolna praca. Przecieki zapewne na gwoździach łacenia, tak na oko to największe szanse na podcieknięcie wody występują w miejscu gdzie kontra przechodzi przez zakładkę pasów pap - tam jest na kilkunastu cm (w zależności od grubości papy) szczelina pod kontrami + ewentualnie miejsca gdzie kontry mają przerwę w ciągłości i od góry woda łatwiej się może dostać.

Jak nie było cię stać na porządną ekipę to sam smaruj kontry. Komin już zrobiłeś?

Hehe, aleś Ty prześmiewny. Specjalistyczny dekarski uszczelniacz do kontrłat na bazie pianki rozprężnej okazał się kiepsko uszczelniać, drewno przesuszone, pogoda też była sucha i nie rozprężał się jak należy, druga połać szczelna bo zamiast uszczelniacza zastosowałem pod kontry tą masę bitumiczną co ją Andrzej polecał.

A co do stać czy nie stać - może i było może i nie, uwierz, chętnie bym dopłacił za pewność wykonania dobrze roboty ale skąd masz wiedzieć jak robi ta lub inna ekipa dopóki nie zacznie robić ? Wiesz, ta akurat polecana ale co warte polecenia kogoś kto nie ma pojęcia i się nie interesuje - patrzy z dołu na dach i mówi - fajnie wyszło ?

Edytowane przez _olo_

Hehe, aleś Ty prześmiewny. Specjalistyczny dekarski uszczelniacz do kontrłat na bazie pianki rozprężnej okazał się kiepsko uszczelniać, drewno przesuszone, pogoda też była sucha i nie rozprężał się jak należy, druga połać szczelna bo zamiast uszczelniacza zastosowałem pod kontry tą masę bitumiczną co ją Andrzej polecał.

A co do stać czy nie stać - może i było może i nie, uwierz, chętnie bym dopłacił za pewność wykonania dobrze roboty ale skąd masz wiedzieć jak robi ta lub inna ekipa dopóki nie zacznie robić ? Wiesz, ta akurat polecana ale co warte polecenia kogoś kto nie ma pojęcia i się nie interesuje - patrzy z dołu na dach i mówi - fajnie wyszło ?

Zasuwasz na dachu, a podobno urlop Ci się skończył.

witam,a na temat mojej wenecji cos można powiedzieć

Zrób zdjęcia z bliska, bo ktoś tu kiedyś powiedział, że z daleka to i jego teściowa ładnie wygląda :D W szczególności zrób zdjęcia więźby, docięć kulawek przy koszowych i narożnych. Później zrób zdjęcia kosza równolegle do linii spadu. Następnie wykonaj zdjęcia gąsiorów narożnych, czy są w prostej linii. Wejdz na balkon i zrób zdjęcie okapu, tam gdzie nie ma blachy jeszcze zamontowanej.

Od siebie mogę powiedzieć, że okucia kominów bardzo brzydkie :(

Edytowane przez bracki88

Z takie odległości wygląda dobrze i nie powinien przeciekać. Jak jest tyle dachówki to może być trudno (niewygodnie) uszczelnić. Pozdrawiam.

Dach uszczelniony tam gdzie były duże przecieki dołożono dodatkową warstwę papy, gdzieniegdzie papa była naderwana z powodu sęków na deskach.

tak sobie myślę czy wszystkie przecieki zostały wyeliminowane ;) gdyby nie niska temp to bym wężem na dach wodę zaczął lać....