Jan P. 23.02.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Potrzebny jak rybie ręcznik Kapitalne. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 23.02.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Oczywiście że to są dwie różne folie , jedna z otworami wentylacyjna ,druga karbowana do obróbek.... Szczerze, to takiej z dziurkami nie widziałem jeszcze nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 24.02.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Chodziło o cuś takiego:http://folnet.pl/towar/okapowa-kratka-wentylacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tak to jest jak biorą się za taki dach dekarze nierozumiejący funcji dachu. Myślą (a tak naprawdę nie myślą czyli robią bezmyślnie), że to tak samo jak przy falistej dachówce zakładkowej. Stąd pierwsza łata na sztorc i grzebień. Zastosowanie karbowanej taśmy na obróbkę komina przy płaskiej dachówce to ewidentne tandeciarstwo. Tak jak już wcześniej szanowni przedmówcy wspomnieli przejście gąsiorów nie do przyjęcia do tego jakieć dziwne wstawki gąsiorów w narożach przy kalenicy. Trójnik gąsiorów (tzw. "portki") źle spasowany. Na jednym ze zdjęć (siedemdziesiąte któreś) widać, że rynna połączona pod spadek w okolicy kosza! Ale generalnie OK tylko, że diabeł tkwi w szczegółach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.02.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Dalsze prace na moim dachu: Oklapnięty pas papy nad kalenicą został podparty dodatkowymi kontrami: Zauważam pewne obniżenie okapu w części środkowej - czyżby nierówność na krokwi? Zakładam, że to zostanie wypoziomowane na łatach. Natomiast łaty nie są przybite do końca, rozumiem, że w kolejnym etapie będą poziomowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.02.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 I jeszcze dalsze prace: Łaty wypoziomowane, ale czy taka ogromna ilość klinów jest zwyczajowo praktykowana, czy może ekipa cieśli się nie postarała montując więźbę? Oczywiście upewniłem się, że kliniki są przybijane do łaty gwoździami. Obróbka blacharska, blacha wsunięta pod papę. Następnie wróblówka I rynna w przekroju przez zastosowane elementy Niestety, coś mi się nie podoba... po zamontowaniu rynny nie podoba mi się, że po lewej stronie widać blachę... domyślam się, że chcieli uzyskać odpowiedni spadek rynny... nie no nie wiem jak to wytłumaczą, nie podoba mi się ten widoczny kawałek blachy wystający spod rynny.... Proszę o słowa krytyki, póki mam czas na reagowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.02.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Czy końcówki krokwi tak zostaną?. W/g mnie powinna tam być deska czołowa obrobiona blachą. Dolna dachówka leci w dół. Trzeba nadbić łatę albo dać kratkę. Klinowanie prawie wszystkich łat:o. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 28.02.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Dziwna to sprawa z tymi łatami. Czasami jak się robi przekrywki na starej więźbie to się dużo klinuje, ale żeby na nowej tyle klinów? Coś cieśli nie poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.03.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) Jeszcze prośba o ocenę ułożonej już części dachu... Dachówki wentylacyjne w ilości 4 sztuk na tą połać zostaną później dodane ... Edytowane 5 Marca 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 13.03.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, Jestem nowa w temacie i na forum.Czy mogłabym przedstawić pod Wasz osąd zdjęcia dachu domu, który planuje kupić wykonane na etapie budowy? Jestem kompletnym laikiem a niektóre rzeczy wydają mi się mocno niepokojące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 13.03.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Witam, Jestem nowa w temacie i na forum. Czy mogłabym przedstawić pod Wasz osąd zdjęcia dachu domu, który planuje kupić wykonane na etapie budowy? Jestem kompletnym laikiem a niektóre rzeczy wydają mi się mocno niepokojące... Jak najbardziej,czym więcej zdjęć tym lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 14.03.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Witam ponownie Załączam zdjęcia - nie mam zdjęć z etapu kładzenia dachówki. Martwi mnie czy membrana nie jest za krótko położona przy krawędzi dachu, konstrukcja więźby wydaje mi się jakaś "lekka" jak na dachówkę betonową (ale zaznaczam, że w ogóle się nie znam:/), te deseczki (łaty/kontrłaty???) na membranie - nie wiem czy wystarczająco zaizolowane, czy rynny będą zbierać wodę i czy obróbka kominów jest ok. Pewnie powinny mnie martwić jeszcze inne rzeczy, o których nawet nie wiem Mam jeszcze pytanie dodatkowe - na co zwrócić uwagę przy wejściu na strych, czego szukać jeśli chodzi o usterki dachu. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 14.03.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 I jeszcze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 14.03.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 I jeszcze Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.03.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Już to kiedyś mówiłem; Z daleka to i moja teściowa wygląda ładnie. Jedno co można powiedzieć to , że sztucer jest podniesiony. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.03.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dwa podstawowe pytania: czy dach przecieka i czy Tobie się podoba? Jak odpowiedzi będą twierdzące to nie ma co szukać dziury w całym. Jan jak zawsze ma "sokole oko". Przy tak wykonanym okapie rynna jest niestety nisko ale jak Tobie to nie przeszkadza (kwestia estetyki i trochę funkcji) to jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=245440&d=1393606381 what is this kiedyś jak robiłem swój pierwszy dach, to wyszło równo. ale jak się sznurka nie naciągnie przy montażu krokwi cóż. Pamiętaj że nie na łatach się trzyma pokrycie a na tych gowoździkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.03.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A ponoć łat nie trzeba poziomować przy dachówce zakładkowej? Ponoć na małych połaciach nie widać nic ? Prawda to? Bo może mi niepotrzebnie poziomowali te łaty? Bajerowali, żem wymagający klient - taak jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 14.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Już to kiedyś mówiłem; Z daleka to i moja teściowa wygląda ładnie. Jedno co można powiedzieć to , że sztucer jest podniesiony. Jan. Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie mam zdjęć z bliska. Nic nie zrozumiałam z fragmentu o sztucerze: co to jest i jakie skutki może mieć to że jest podniesiony?? (Chyba że chodziło o to, że teściowa mierzy ze sztucera... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NinaS 14.03.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dwa podstawowe pytania: czy dach przecieka i czy Tobie się podoba? Jak odpowiedzi będą twierdzące to nie ma co szukać dziury w całym. Jan jak zawsze ma "sokole oko". Przy tak wykonanym okapie rynna jest niestety nisko ale jak Tobie to nie przeszkadza (kwestia estetyki i trochę funkcji) to jest OK. Pozdrawiam. Dzięki za komentarz. Kwestie związane z estetyką dawno już sobie odpuściłam - przy kupnie gotowego domu takie podejście jest bardzo pomocne:) Natomiast jeśli chodzi o funkcjonalność - chciałabym jednak, żeby te rynny mi wodę zbierały, a nie żeby ciekła po ścianach... Mam jeszcze pytanie o izolację - czy nie jest położona za bardzo na styk (chodzi mi o krawędź dachu)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts