Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak to jest jak biorą się za taki dach dekarze nierozumiejący funcji dachu. Myślą (a tak naprawdę nie myślą czyli robią bezmyślnie), że to tak samo jak przy falistej dachówce zakładkowej. Stąd pierwsza łata na sztorc i grzebień. Zastosowanie karbowanej taśmy na obróbkę komina przy płaskiej dachówce to ewidentne tandeciarstwo. Tak jak już wcześniej szanowni przedmówcy wspomnieli przejście gąsiorów nie do przyjęcia do tego jakieć dziwne wstawki gąsiorów w narożach przy kalenicy. Trójnik gąsiorów (tzw. "portki") źle spasowany. Na jednym ze zdjęć (siedemdziesiąte któreś) widać, że rynna połączona pod spadek w okolicy kosza! Ale generalnie OK tylko, że diabeł tkwi w szczegółach. Pozdrawiam.

Dalsze prace na moim dachu:

Oklapnięty pas papy nad kalenicą został podparty dodatkowymi kontrami:

P260214_16.06.jpg

Zauważam pewne obniżenie okapu w części środkowej - czyżby nierówność na krokwi? Zakładam, że to zostanie wypoziomowane na łatach. Natomiast łaty nie są przybite do końca, rozumiem, że w kolejnym etapie będą poziomowane ?

P260214_16.05_[02].jpg

P260214_16.05_[01].jpg

I jeszcze dalsze prace:

Łaty wypoziomowane, ale czy taka ogromna ilość klinów jest zwyczajowo praktykowana, czy może ekipa cieśli się nie postarała montując więźbę? Oczywiście upewniłem się, że kliniki są przybijane do łaty gwoździami.

P280214_10.43.jpg

Obróbka blacharska, blacha wsunięta pod papę.

P280214_10.43_[01].jpg

Następnie wróblówka

P280214_14.19_[01].jpg

I rynna w przekroju przez zastosowane elementy

P280214_16.00.jpg

Niestety, coś mi się nie podoba... po zamontowaniu rynny nie podoba mi się, że po lewej stronie widać blachę... domyślam się, że chcieli uzyskać odpowiedni spadek rynny... nie no nie wiem jak to wytłumaczą, nie podoba mi się ten widoczny kawałek blachy wystający spod rynny....

IMG_1195a.jpg

Proszę o słowa krytyki, póki mam czas na reagowanie.

Witam ponownie

Załączam zdjęcia - nie mam zdjęć z etapu kładzenia dachówki.

Martwi mnie czy membrana nie jest za krótko położona przy krawędzi dachu, konstrukcja więźby wydaje mi się jakaś "lekka" jak na dachówkę betonową (ale zaznaczam, że w ogóle się nie znam:/), te deseczki (łaty/kontrłaty???) na membranie - nie wiem czy wystarczająco zaizolowane, czy rynny będą zbierać wodę i czy obróbka kominów jest ok.

Pewnie powinny mnie martwić jeszcze inne rzeczy, o których nawet nie wiem :)

Mam jeszcze pytanie dodatkowe ;) - na co zwrócić uwagę przy wejściu na strych, czego szukać jeśli chodzi o usterki dachu.

Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Dwa podstawowe pytania: czy dach przecieka i czy Tobie się podoba? Jak odpowiedzi będą twierdzące to nie ma co szukać dziury w całym. Jan jak zawsze ma "sokole oko". Przy tak wykonanym okapie rynna jest niestety nisko ale jak Tobie to nie przeszkadza (kwestia estetyki i trochę funkcji) to jest OK. Pozdrawiam.

Już to kiedyś mówiłem; Z daleka to i moja teściowa wygląda ładnie. Jedno co można powiedzieć to , że sztucer jest podniesiony. Jan.

Dziękuję za odpowiedź.

Niestety nie mam zdjęć z bliska.

Nic nie zrozumiałam z fragmentu o sztucerze: co to jest i jakie skutki może mieć to że jest podniesiony?? (Chyba że chodziło o to, że teściowa mierzy ze sztucera... :) )

Dwa podstawowe pytania: czy dach przecieka i czy Tobie się podoba? Jak odpowiedzi będą twierdzące to nie ma co szukać dziury w całym. Jan jak zawsze ma "sokole oko". Przy tak wykonanym okapie rynna jest niestety nisko ale jak Tobie to nie przeszkadza (kwestia estetyki i trochę funkcji) to jest OK. Pozdrawiam.

Dzięki za komentarz.

Kwestie związane z estetyką dawno już sobie odpuściłam - przy kupnie gotowego domu takie podejście jest bardzo pomocne:) Natomiast jeśli chodzi o funkcjonalność - chciałabym jednak, żeby te rynny mi wodę zbierały, a nie żeby ciekła po ścianach...

Mam jeszcze pytanie o izolację - czy nie jest położona za bardzo na styk (chodzi mi o krawędź dachu)??