piotrek0m 24.04.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 He he he... to nie mój dach... piszę ku przestrodze innych inwestorów ! Niech się uczą na (cudzych) błędach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Ja niestety nie widzę, mogę się tylko domyślać. Nie widzę też wróblówki. Z doklejaniem dachówki to kuriozalne rozwiązanie tym bardziej, że krycie wstępne jest wykonane folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.04.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie wiem czy dobrze widzę ale jeżeli jest ta folia pod pasem nadrynnowym wprowadzona do rynny to jest to złe wykonanie. Oczywiście rynna za nisko, pas nadrynnowy wystaje spod dachówki. Pozdrawiam. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 24.04.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Niestety, ale folia jest wyprowadzona pod rynną do przestrzeni zamkniętej. Nie można tego pokazać na zdjęciu, jednak wsadzając dłoń pod pas nadrynnowy, obejmując deskę czołową - na dole można wymacać membranę.... skropliny spływają właśnie do części zamkniętej... tak wykonuje się dachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.04.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Tak się dachów nie wykonuje. To są przykłady partackich wykonań pseudo dekarzy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 25.04.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Witam, bardzo proszę o poradę czy skos jest wykonany prawidłowo, chodzi mi o widoczną matę, czy nie istnieje ryzyko, że przy mocnych opadach silny strumień z rynny bedzie mi wtaczał wodę właśnie w to miejsce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.04.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Okropne wykonanie. To newralgiczny punkt dachu. Powinna być obróbka pionowa. Ja w tym miejscu daje denko i sztucer z rurą i kolankiem. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 25.04.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Pomijając estetykę wykonania. Jaki należało by wprowadzić plan naprawczy? Rozumię, że wymiana rynny. Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez drk001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2014 Zastosowanie folii to już duży błąd. Natomiast takie wykonanie okapu świadczy o braku elementarnej wiedzy dekarskiej. Wyprowadzona folia narażona na działanie promieniowania UV. Brak blokady uniemożliwiającej wejście ptakom. Akurat rynna nie ma z tym nic wspólnego. Deska okapowa i pas podrynnowy okapu lukarenki źle współpracują z dachem zasadniczym co uniemożliwia prawidłowe wyprowadzenie blachy koszowej na połać zasadniczą. Kosz wykonany (umęczony) z blachy stalowej malowanej, z której w tym pośpiechu pracy nawet folii nie ściągnięto! Nie widać uszczelek czy zostały zamontowane? Styk dachówek w okolicy wyjścia kosza zamazany chyba silikonem, w jakim celu? Kieszeń na styku krokwi lukarenki i dachówek nie zabezpieczona, wystaje folia i wełna! To raj dla ptaków co widać już na dachówce niżej. Tak wizualnie pokrycie wygląda OK a tak naprawdę to partactwo, które może doprowadzić do dużych problemów. Jak zawsze w dachu diabeł tkwi w szczegółach a wykonanie ich w tym fragmencie dachu świadczy o miałkiej wiedzy wykonawcy. Żeby to poprawić to okapy należy wykonać od nowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drk001 26.04.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Bardzo dziękuję z opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 30.04.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Witam specjalistów i nie tylko Mam prośbę o ocenę robocizny, panowie od poniedziałku walczyli u mnie z więźbą. Ja jestem laikiem więc proszę o szczere opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoz86 30.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 I jeszcze kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.04.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 Zetnij mury poniżej krokwi. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEKo Daniel Kotowski 30.04.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Konstrukcja wygląda porządnie. Jedynie nad wejściem ścinając mury poniżej płaszczyzny krokwi (konieczne do ułożenia ocieplenia na murach) będzie trzeba obcinać wieniec. No chyba że ma tam być ogniomur Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez DEKo Daniel Kotowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.05.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 To oczywiste, że nad wejściem będzie attyka bo żadna inna forma dla takiego charakteru budynku byłaby tu nieuprawniona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabc 01.05.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Zauważyłem brak zacięc krokwi na płatwi pośredniej. zdj 3.Troszke na "skruty "poszli cieśle,ale ogólnie OK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2014 Tak też się robi i nie jest to błąd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 03.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam, dwa słowa wyjaśnienia i ogromna prośba do Szanownych Panów , których opinie i rady pomogły już wielu osobom. Jestem na etapie wybierania ekipy do dachu, ale tak naprawdę się na tym nie znam - kompletny laicyzm w tej kwestii (choć staram się trochę dokształcić, ale co może wiedzieć o budowie dachów kobieta która na co dzień przekłada papierki w biurze ... nic...) . To co dla mnie na pierwszy rzut oka wygląda ładnie, wcale nie musi być niestety dobrze wykonane, co potwierdzają historie dachów tu prezentowane. Dlatego chciałabym poddać ocenie ekipę przed ich zatrudnieniem. Po co mam później płakać że kilkadziesiąt tysięcy złotych zostało wyrzucone w błoto. Widzę jak cenne są rady tutaj udzielane, dlatego bardzo proszę o pomoc i opinię na temat poniższych wykonań. Są to realizacje Pana którego mi polecono. (z góry przepraszam właścicieli prezentowanych dachów za prezentację zdjęć bez ich zgody i wiedzy, ale cel uświęca środki, mam nadzieję że mi wybaczycie). wiem że wielu rzeczy nie widać, ale może uda się na podstawie tych zdjęć coś stwierdzić. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i konstruktywne opinie, bardzo mi na nich zależy. Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 03.05.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 w nawiązaniu do wcześniejszego postu... bardzo proszę o opinie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts