Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy dobrze widzę ale jeżeli jest ta folia pod pasem nadrynnowym wprowadzona do rynny to jest to złe wykonanie. Oczywiście rynna za nisko, pas nadrynnowy wystaje spod dachówki. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Niestety, ale folia jest wyprowadzona pod rynną do przestrzeni zamkniętej. Nie można tego pokazać na zdjęciu, jednak wsadzając dłoń pod pas nadrynnowy, obejmując deskę czołową - na dole można wymacać membranę.... skropliny spływają właśnie do części zamkniętej... tak wykonuje się dachy...

Zastosowanie folii to już duży błąd. Natomiast takie wykonanie okapu świadczy o braku elementarnej wiedzy dekarskiej. Wyprowadzona folia narażona na działanie promieniowania UV. Brak blokady uniemożliwiającej wejście ptakom. Akurat rynna nie ma z tym nic wspólnego. Deska okapowa i pas podrynnowy okapu lukarenki źle współpracują z dachem zasadniczym co uniemożliwia prawidłowe wyprowadzenie blachy koszowej na połać zasadniczą. Kosz wykonany (umęczony) z blachy stalowej malowanej, z której w tym pośpiechu pracy nawet folii nie ściągnięto! Nie widać uszczelek czy zostały zamontowane? Styk dachówek w okolicy wyjścia kosza zamazany chyba silikonem, w jakim celu? Kieszeń na styku krokwi lukarenki i dachówek nie zabezpieczona, wystaje folia i wełna! To raj dla ptaków co widać już na dachówce niżej. Tak wizualnie pokrycie wygląda OK a tak naprawdę to partactwo, które może doprowadzić do dużych problemów. Jak zawsze w dachu diabeł tkwi w szczegółach a wykonanie ich w tym fragmencie dachu świadczy o miałkiej wiedzy wykonawcy. Żeby to poprawić to okapy należy wykonać od nowa. Pozdrawiam.

Konstrukcja wygląda porządnie. Jedynie nad wejściem ścinając mury poniżej płaszczyzny krokwi (konieczne do ułożenia ocieplenia na murach) będzie trzeba obcinać wieniec. No chyba że ma tam być ogniomur Edytowane przez DEKo Daniel Kotowski

Witam,

dwa słowa wyjaśnienia i ogromna prośba do Szanownych Panów , których opinie i rady pomogły już wielu osobom.

Jestem na etapie wybierania ekipy do dachu, ale tak naprawdę się na tym nie znam - kompletny laicyzm w tej kwestii (choć staram się trochę dokształcić, ale co może wiedzieć o budowie dachów kobieta która na co dzień przekłada papierki w biurze :( ... nic...) . To co dla mnie na pierwszy rzut oka wygląda ładnie, wcale nie musi być niestety dobrze wykonane, co potwierdzają historie dachów tu prezentowane. Dlatego chciałabym poddać ocenie ekipę przed ich zatrudnieniem. Po co mam później płakać że kilkadziesiąt tysięcy złotych zostało wyrzucone w błoto. Widzę jak cenne są rady tutaj udzielane, dlatego bardzo proszę o pomoc i opinię na temat poniższych wykonań. Są to realizacje Pana którego mi polecono. (z góry przepraszam właścicieli prezentowanych dachów za prezentację zdjęć bez ich zgody i wiedzy, ale cel uświęca środki, mam nadzieję że mi wybaczycie). wiem że wielu rzeczy nie widać, ale może uda się na podstawie tych zdjęć coś stwierdzić. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i konstruktywne opinie, bardzo mi na nich zależy. Pozdrawiam Kasia

0.jpg1.jpg4.jpg8.jpg10.jpg