Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oglądałem parę wyłazów na poddasza nieogrzewane i wszystkie to jakaś tandeta, małe, kiepsko wykonane, niektóre w całości z jakiegoś tworzywa.

Wyłaz mam na poddaszu póki co nieogrzewanym i nieużytkowym z opcją użytkowania, co niczego nie zmienia bo i tak jest ponad jętkami a tam nigdy użytkowe pomieszczenie to nie będzie a pomimo to wolałem dopłacić do wyłazu z gwarancją dożywotnią na gradobicie i wymiarami odpowiednimi dla kominiarza XXL.

No włąśnie jak oglądałem te za 300 lub 400zł to straszna tandeta, karton by chyba więcej wytrzymał :p a konkretnie rzecz mówiąc to zamiast szyby to jakas plexi otwierana na siłowniku no co to ma być :confused:

Juz lepiej dołożyc do konkretnego wyłazu i mieć spokój na lata. Ja niestety... albo i stety mam stopnie kominiarskie i niech juz tak zostanie.

Wyłaz bardzo ważna sprawa - ja mam wyłaz za około 400zł a jest tak wąski ze ledwo sie mozna przecisnąć. A jak ktos wazy 120kg to nie wyjdzie tym wyłazem. Nie polecam. Dziwne ze mają atest wyłazy wielkości komory w zlewozmywaku. Nikt mi nie podpowiedział (ani sprzedawca, ani majster ani kierbud - że to się nie nadaje). Ewentualną antene bede musiał wyciągać liną z podwórka - przez wyłaz nie wyniose nawet anteny yagi

Pozdrawiam szanowne grono. Dach mam już w prawdzie cały ułożony ale problem polega na przeciekającym kominie. Komin był już raz "doszczelniany" ale po ostatnich deszczach przeciek powrócił. Komin jest wykończony wełną mineralną obciągniętą siatką i klejem. Obróbka blacharka wcina się w wełnę pod kątem, dodatkowo jest uszczelnione kitem.

Przeciek wygląda tak:

DSC_0986.jpg

DSC_0984.jpg

a tak obróbka komina:

DSC_0989.jpg

DSC_0988.jpg

Czy przeciek jest spowodowany błędami wykonania obróbki komina, czy może woda przecieka przez klej do wełny?

Wełna nie nadaje się na obłożenie komina! Nie widzę tu winy dekarza. Mnie się udało taki komin uszczelnić ale zastosowałem dwie wcinki. W tej chwili nie masz warstwy elewacyjne i pewnie klej nie jest zagruntowany. Pozdrawiam.

...coś jest nie tak ...

Oczywiście, że jest nie tak. Kosz jest źle wykonany. Kontrłaty skośne poprowadzone bardzo blisko linii kosza uniemożliwiają swobodny wypływ skroplin. Łaty bite do tych kontrłat. W przypadku gdy użyto gwoździ bądź wkrętów dłuższych niż 6,5 cm folie w koszu zostały podziurawione. Dodatkowy szal poprowadzony w koszu nie spełnia wówczas swojego zadania. Przeciek w koszu jest tylko kwestią czasu. Okap też mi się nie podoba. Pozdrawiam.