Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ja trochę z innej beczki. Przeglądałem wasze dachy i mam pytanie co do ich wykończenia. Z tego co widzę to można zastosować na szczyty i okap deskę, łupek albo blachę? Sam przymierzam się do postawienia w tym roku domu i nie wiem na jakie rozwiązanie się skusic. Z jednej strony cena drewno-blacha- łupek, z drugiej strony trwałość czyli sytuacja odwrotna. Wykonawcy raczej uderzają w opcję z łupkiem? Mają rację?

W powyższych dywagacjach bierzemy pod uwagę nie normalne warunki użytkowania komina ale pożar sadzy. Wtedy temperatura na zewnętrznej ścianie komina wzrasta (wg norm nie więcej niż do 100oC - o ile komin został idealnie wykonany i nie pęknie podczas pożaru sadzy).

- Intensywne ogrzewanie, ocieplanie komina materiałami palnymi takimi jak styropian, przeprowadzanie przez komin elementów więźby dachowej czy nieregularne czyszczenie jest powodem większości pożarów budynków jakie napotykamy w czasie sezonu zimowego – wylicza Waldemar Makarewicz, rzecznik prasowy włodawskiej Straży Pożarnej.

Nad dachem po zewnętrznej stronie??? Topi się w 80*C ??? To co by się działo z kryciem wstępnym wykonanym folią dolegającą do komina? Pozdrawiam.

To informacja znaleziona na roznych stronach, w tym producentow.

Nie uprawiam marketingu szeptanego bo to nie ten watek, wiec bez skrupułów podaje przykladowe zrodlo:

http://www.arbet.com.pl/styropian-arbet/185/mitologia-znikanie-styropianu

Producent zawsze chce się zabezpieczyć. Zrób próbę i polej kawałek styropianu wrzątkiem. Każdy pożar to tragiczne zdarzenie lecz jego przyczyną w żadnym wypadku nie jest zastosowanie styropianu. Po pożarze niestety remont konieczny wiec nie ma żadnego znaczenia czym komin będzie izolowany. Zadam tylko jedno pytanie: co występuje częściej pożar sadz w kominie czy przeciek po kominie?

Pozdrawiam.

Producent zawsze chce się zabezpieczyć. Zrób próbę i polej kawałek styropianu wrzątkiem. Każdy pożar to tragiczne zdarzenie lecz jego przyczyną w żadnym wypadku nie jest zastosowanie styropianu. Po pożarze niestety remont konieczny wiec nie ma żadnego znaczenia czym komin będzie izolowany. Zadam tylko jedno pytanie: co występuje częściej pożar sadz w kominie czy przeciek po kominie?

Pozdrawiam.

Pytanie zasadnicze brzmi - jaka temperature osiaga komin podczas normalnego uzytkowania. Jesli wiecej niz 80oC ja widze troche inne zagrozenie - odmowe wyplaty ubezpieczenia, w przypadku pozaru, ze wzgledu na zastosowania materialu nieprzystosowanego. Ubezpieczalnie to gorzej niz starostwo i wydawanie PNB.

Panie Andrzeju, ja w swoim życiu odszkodowanie pare razy juz dostalem. Bywało ze musiałem wyszarpać. I wiem jakich sztuczek sie imają i na czym poległem.

Jesli komin osiąga temperaturę powyżej 80 stopni, to w życiu nie wlozylbym tam styropianu którego producent napisał, ze jest do 80 stopni. Bo chociaż w końcowym efekcie byłoby moze i Pana na wierzchu, bo przecież topienie sie nie oznacza wywoływania pożaru, to jakby to znaleźli to kilka miesięcy walki gwarantowane.

Bedzie miał powyżej 80 stopni ?

Ano dlatego, że ciąg w kominie zależy od wysokości komina i temperatury spalin, dlatego kominy na poddaszach nieużytkowych (nieogrzewanych) dobrze gdy są ocieplone, to samo dotyczy komina nad dachem. Powinny co nie znaczy, że muszą, w końcu klinkierowych się nie izoluje i też funkcjonują.

Po cholerę ocieplać komin, który już sam w sobie jest ciepły :D...

Fajnie, że śmiejesz się z tego co sam napisałeś:yes:. A ten komin, to jakieś energetyczne perpetuum mobile? Czy może palisz w nim całą dobę? Pozdrawiam.

Ale powiedz szerze, ma to sens wydawać kasę na stropian i inne dodatki aby go przykleić itp.? Taniej wyjdzie otynkować komin i go pomalować lub co tam oni sobie chcą. Ja osobiście nie tynkował bym , bo naturalnie ładniej wygląda. No chyba że to stary komin to polecałbym rozbiórkę i wymurowanie nowego. A odbiegając od tematu to ja się śmiałem tylko z abstrakcyjnego pomysłu.

Witam serdecznie.

No to pokażę się z dachem.

https://drive.google.com/folderview?id=0B0FMs2i-jR17SW1uOWhneENRXzA&usp=sharing

Z całego serca mogę polecić wykonawcę i chętnie chciałbym się z nim rozliczyć.

Problemem jest moja nieświadomość co do ewentualnych błędów i to, że buduję na odległość, więc widzę to co Wy na zdjęciach.

Tu nieskromnie liczę na Wasze krytyczne uwagi.

Jedyne co znalazłem to kilka drobiazgów dotyczących kominów (Zdjęcie 55).

1. Pionowe listwy na kominie. Oryginalne są tak skonstruowane, że zachodzą pod łupek. A te to zwykłe nakładki. Ale to chyba nie jest problemem. Najważniejsze, żeby były szczelne. Będą? Nie trzeba ich potraktować silikonem?

2. Otwory poklejone wakaflexem (czy jak to się tam nazywa). Czy nie dałoby się tego zrobić inaczej? Czy to się nie będzie odklejać za 5-10-15 lat? Zamknąć te otwory WG kratką?

3. Z kosmetyki, to wg mnie dolna krawędź łupka jest za wysoko, wystarczyłoby ze 3 cm ale pewnie się czepiam. Muszę to jeszcze zobaczyć na żywo.

Pozdrawiam i dziękuję.