Adam626 16.08.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Nie załatwi. XPS o lambdzie 0,035 i grubości 10cm daje U=0,31. Wymagane U dla stropodachu to max. 0,20. No chyba, że w pomieszczeniu poniżej nie planuje się temperatury wyższej niż 8st. Być może tyle mówi teoria, ale nie ma za dużo wspólnego z praktyką. Podaję przykład z życia - dom z wczesnych lat 90, jedno z pomieszczeń ma dach który jest tarasem - zadaszonym. Izolacja 5 lub 6cm styropianu z tamtych lat i papa. Od czasu zrobienia do dziś czyli ponad 20 lat nic nie przecieka a w pomieszczeniu (jadalnia) nie jest zimniej niż w pomieszczeniu obok (kuchnia) które nad sobą ma pokój. Skoro 6cm styropianu z końca komuny daje radę, to 10cm XPSa w praktyce wystarczy z rezerwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 16.08.2014 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Być może tyle mówi teoria, ale nie ma za dużo wspólnego z praktyką. Podaję przykład z życia - dom z wczesnych lat 90, jedno z pomieszczeń ma dach który jest tarasem - zadaszonym. Izolacja 5 lub 6cm styropianu z tamtych lat i papa. Od czasu zrobienia do dziś czyli ponad 20 lat nic nie przecieka a w pomieszczeniu (jadalnia) nie jest zimniej niż w pomieszczeniu obok (kuchnia) które nad sobą ma pokój. Skoro 6cm styropianu z końca komuny daje radę, to 10cm XPSa w praktyce wystarczy z rezerwą Oczywiście można zainwestować w ogrzewanie zamiast izolacji i też będzie ciepło Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janice 18.08.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Olo, Ty masz Bogen Innovo 12 brąz czekoladowy, brylant granat?Ładna ta dachówka, odrobinę błyszczy czy jest matowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.08.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Olo, Ty masz Bogen Innovo 12 brąz czekoladowy, brylant granat? Ładna ta dachówka, odrobinę błyszczy czy jest matowa? Błyszczy się na moje oko w słońcu nie mniej niż szkliwiona (bogen to angoba szlachetna), ładna jest bez wątpienia, szukałem właśnie naprawdę ciemnego brązu i poza tą (tańszą) i droższym creatonem premionem ciężko coś w tym kolorze znaleźć. Creaton jest brązowy w każdych warunkach, bogen przy pewnym kącie załamania światła słonecznego nabiera odcieniu przechodzącego w ciemno granatowy, czasem jakby naprawdę dojrzała, ciemna wiśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janice 21.08.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 O super, dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Błyszczy się na moje oko w słońcu nie mniej niż szkliwiona (bogen to angoba szlachetna), ładna jest bez wątpienia, szukałem właśnie naprawdę ciemnego brązu i poza tą (tańszą) i droższym creatonem premionem ciężko coś w tym kolorze znaleźć. Creaton jest brązowy w każdych warunkach, bogen przy pewnym kącie załamania światła słonecznego nabiera odcieniu przechodzącego w ciemno granatowy, czasem jakby naprawdę dojrzała, ciemna wiśnia. Creaton ciemnobrązowy z angobą pod pewnym kątem i oświetleniem jest fioletowo czarny(antracyt), a niekiedy żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.08.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Odnośnie creatona mała pomyłka, napisałem premion a miałem napisać futura brąz glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 23.08.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Dach bardzo przyzwoicie wykonany natomiast krycie wstępne przy ścianie nie koniecznie. Izolacja ściany wykonana wełną mineralną. Najprawdopodobniej papa wyłożona jest na wełnę i silikon może nie pomóc. Powinno być wykonane tak: papa z deskowania wyłożona na ścianę nośną 10~15 cm i dopiero wełna schodząca na papę. Wełna może przeciekać nawet po tynku. Pozdrawiam. W takim razie ja mam pytanie, czy papa nie zaburzy ciągłości izolacji ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.08.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Teoretycznie tak podobnie jak deski i szczeliny pomiędzy nimi. Praktycznie nie ma to znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 25.08.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 A to też się pochwale Jest jeszcze kilka drobnostek do poprawy, ale zamysł już widać jak najbardziej. Dachówka Creaton Domino w kolorze Łupek Angoba. http://i656.photobucket.com/albums/uu282/semcio/budowa/pokrycie/CAM01206.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonLo 29.08.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 U nas dachówka portugalka Ma taki wakacyjny, rudy wygląd, no i kupiona po sąsiedzku w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturjn 29.08.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 A oto mój dach, skromny ale własny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANKAg 11.09.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam! moze pomylilam watek jezeli tak to prosze mnie skierowac do odpowiedniegoA moje pytanie brzmi czym pomalowac podbitke drewniana na bialo?dziekuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 11.09.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 ja swoja malowalam najpierw impregnat Base techniczny Sadolinu a potem też z sadolinu masz impregnat biały-kremowy, największe opakowania to niestety 2,5littra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kass2403 11.09.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/159593/cena-a-jakosc-wykonywanych-uslug-w-branzy-budowlanej.html Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 11.09.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Arturjn chyba podnosiłeś ściankę kolankową, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 12.09.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Kilka zdjęć mojego dachu. Pełne deskowanie, krycie wstępne z papy, dachówka Koramic karpiówka brązowa angoba. Zdjęcia 1-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 12.09.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ilka zdjęć mojego dachu. Pełne deskowanie, krycie wstępne z papy, dachówka Koramic karpiówka brązowa angoba. Zdjęcia 6-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 12.09.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Kilka zdjęć mojego dachu. Pełne deskowanie, krycie wstępne z papy, dachówka Koramic karpiówka brązowa angoba. Zdjęcia 11-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 12.09.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 frodo55 , a ten mniejszy to budynek gospodarczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts