Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

_unnamed napisał:
Nie załatwi. XPS o lambdzie 0,035 i grubości 10cm daje U=0,31. Wymagane U dla stropodachu to max. 0,20.

No chyba, że w pomieszczeniu poniżej nie planuje się temperatury wyższej niż 8st.

Być może tyle mówi teoria, ale nie ma za dużo wspólnego z praktyką. Podaję przykład z życia - dom z wczesnych lat 90, jedno z pomieszczeń ma dach który jest tarasem - zadaszonym. Izolacja 5 lub 6cm styropianu z tamtych lat i papa. Od czasu zrobienia do dziś czyli ponad 20 lat nic nie przecieka a w pomieszczeniu (jadalnia) nie jest zimniej niż w pomieszczeniu obok (kuchnia) które nad sobą ma pokój. Skoro 6cm styropianu z końca komuny daje radę, to 10cm XPSa w praktyce wystarczy z rezerwą

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam626 napisał:
Być może tyle mówi teoria, ale nie ma za dużo wspólnego z praktyką. Podaję przykład z życia - dom z wczesnych lat 90, jedno z pomieszczeń ma dach który jest tarasem - zadaszonym. Izolacja 5 lub 6cm styropianu z tamtych lat i papa. Od czasu zrobienia do dziś czyli ponad 20 lat nic nie przecieka a w pomieszczeniu (jadalnia) nie jest zimniej niż w pomieszczeniu obok (kuchnia) które nad sobą ma pokój. Skoro 6cm styropianu z końca komuny daje radę, to 10cm XPSa w praktyce wystarczy z rezerwą

Oczywiście można zainwestować w ogrzewanie zamiast izolacji i też będzie ciepło :D

Kto bogatemu zabroni?

Janice napisał:
Olo, Ty masz Bogen Innovo 12 brąz czekoladowy, brylant granat?

Ładna ta dachówka, odrobinę błyszczy czy jest matowa?

Błyszczy się na moje oko w słońcu nie mniej niż szkliwiona (bogen to angoba szlachetna), ładna jest bez wątpienia, szukałem właśnie naprawdę ciemnego brązu i poza tą (tańszą) i droższym creatonem premionem ciężko coś w tym kolorze znaleźć. Creaton jest brązowy w każdych warunkach, bogen przy pewnym kącie załamania światła słonecznego nabiera odcieniu przechodzącego w ciemno granatowy, czasem jakby naprawdę dojrzała, ciemna wiśnia.

_olo_ napisał:
Błyszczy się na moje oko w słońcu nie mniej niż szkliwiona (bogen to angoba szlachetna), ładna jest bez wątpienia, szukałem właśnie naprawdę ciemnego brązu i poza tą (tańszą) i droższym creatonem premionem ciężko coś w tym kolorze znaleźć. Creaton jest brązowy w każdych warunkach, bogen przy pewnym kącie załamania światła słonecznego nabiera odcieniu przechodzącego w ciemno granatowy, czasem jakby naprawdę dojrzała, ciemna wiśnia.

Creaton ciemnobrązowy z angobą pod pewnym kątem i oświetleniem jest fioletowo czarny(antracyt), a niekiedy żółty :)

IMG_1333.jpg

IMG_1276.jpg

IMG_7326.jpg

Andrzej Wilhelmi napisał:
Dach bardzo przyzwoicie wykonany natomiast krycie wstępne przy ścianie nie koniecznie. Izolacja ściany wykonana wełną mineralną. Najprawdopodobniej papa wyłożona jest na wełnę i silikon może nie pomóc. Powinno być wykonane tak: papa z deskowania wyłożona na ścianę nośną 10~15 cm i dopiero wełna schodząca na papę. Wełna może przeciekać nawet po tynku. Pozdrawiam.

W takim razie ja mam pytanie, czy papa nie zaburzy ciągłości izolacji ? Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety:

http://www.ankietka.pl/ankieta/159593/cena-a-jakosc-wykonywanych-uslug-w-branzy-budowlanej.html

Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.

Pozdrawiam