Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Przymierzamy się do zakupu dachówki Meyer Holsen Piano oraz rynien stalowych Galeco. Byłbym wdzięczny o informacje czy jest to dobry wybór i jeśli ktoś posiada tą doachówkę w okolicach Krakowa. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć na żywo zanim podejmiemy decyzję.

Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Mayer Holsena aczkolwiek nie Piano tylko Tandem - dachówka jak dachówka... nie wiem co miałbym napisać o dachówce po niecałym roku leżenia na dachu... O, dokupowałem paletę dachówek, potrzeba taka wynikła z przedłużenia okapów i potrzeba było więcej dachówek niż pierwotnie zamówiłem.... druga dostawa miała odcień identyczny z tą co dostałem pierwotnie... tyle.

Mam również rynny Galeco koloru ceglastego - podobnie - nie wiem co napisać, rynna jak rynna, nie wyblakła od słońca :)

Witam fachowców. Chciałbym się dowiedzieć jakie powinny być szczeliny po bokach komina który ma obróbkę z blachy. Czy jest dopuszczalne aby dosunąć dachówkę do komina maksymalnie czy lepiej zostawić odstęp ? Drugie moje pytanie czy na dachówkę ceramiczną można zastosować odgromy z drutu aluminiowego ? Dla wielu to nowość i nikt mi nie potrafi udzielić konkretnych informacji. Wszyscy stosują drut ocynkowany.

jakie powinny być szczeliny po bokach komina

czy na dachówkę ceramiczną można zastosować odgromy z drutu aluminiowego ?

Delikatne szczeliny powinny pozostać dachówka pracuje pod wpływem temperatur.

Drut aluminiowy jest mniej sztywny trzeba trochę więcej uchwytów może trochę większej średnicy drut Ø10 ,jak ptaki usiądą to się odkształci i tak pozostanie ,najlepszy drut ocynk i miedziowany ,miedziany oraz nierdzewny jest też trochę bardziej miękki ale aluminium jest najsłabsze .

Ja mam uchwyty z blachy nierdzewnej skręcone śrubami nierdzewnymi , które utrzymują drut nierdzewny.

Nie mieszałem metali.

Edytowane przez animuss

Witam fachowców. Chciałbym się dowiedzieć jakie powinny być szczeliny po bokach komina który ma obróbkę z blachy. Czy jest dopuszczalne aby dosunąć dachówkę do komina maksymalnie czy lepiej zostawić odstęp ?

Jest dopuszczalne odsunięcie a nawet wskazane.

Drugie moje pytanie czy na dachówkę ceramiczną można zastosować odgromy z drutu aluminiowego ? Dla wielu to nowość i nikt mi nie potrafi udzielić konkretnych informacji. Wszyscy stosują drut ocynkowany.

Za jaki materiał zapłacisz taki Ci zamontujemy :) :) :)

Nowość na giełdzie staroci,miedź też już retro :p

• 2 weeks później...
Szukam w internecie i nie mogę znaleźć, ile powinna wynosić grubość płyty osb i ocieplenia ogniomuru. Chciałbym zastosować płytę OSB-3 gr 18mm oraz styrodur gr 5cm na szczyt i wewnętrzną stronę ogniomuru, czy tak można to rozwiązać ? Długość ogniomuru wynosi 6,5m , szerokość 0,5m . Jak powinna wyglądać jego obróbka i jak wykonać połączenie z płytami Bauder PIR Plus ?

Szukam w internecie i nie mogę znaleźć, ile powinna wynosić grubość płyty osb i ocieplenia ogniomuru. Chciałbym zastosować płytę OSB-3 gr 18mm oraz styrodur gr 5cm na szczyt i wewnętrzną stronę ogniomuru, czy tak można to rozwiązać ? Długość ogniomuru wynosi 6,5m , szerokość 0,5m . Jak powinna wyglądać jego obróbka i jak wykonać połączenie z płytami Bauder PIR Plus ?

http://i.imgur.com/F4gvEbA.gif

http://i.imgur.com/F4gvEbA.gif

Lub inny pustak termoizolacyjny o podobnych właściwościach.

Edytowane przez animuss