Stnley 01.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 To teraz kolej na nasz dach, wreszcie ukończony. Dachówka Bogen Plano 11 antracyt glazura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmacko 09.03.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam wszystkich forumowiczów, Dekarze kończą układanie dachówki, uważamy z żoną, że dach nie wygląda estetycznie, bardzo proszę o opinię na temat wykończenia dachu gąsiorami ? Czy taki powinien być efekt ? Z góry dziękuję za opinie. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 09.03.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) Nie jestem pewnie bo nie widać dokładnie ale moim zdaniem zastosowali zły grzebień okapowy(pod karpiówkę) poza tym na pierwszym zdjęciu ewidentnie łata kalenicowa jest wbita za wysoko dlatego tak strasznie to odstaje Mamacko powiedz są tani prawda ? sam w tamtym roku poprawiałem 6 dachów po kimś takim a w tym roku już mam 3 zlecenia na poprawki coś w tym stylu daj więcej zdjęć puki nie skończyli. Teraz się upewniłem na drugim zdjęciu pierwsze dachówki leżą na pasie nadrynnowym powinny leżeć na innym grzebieniu co zwiększa i umożliwia wentylacje połaci. Edytowane 9 Marca 2015 przez SADH* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.03.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 (edytowane) To teraz kolej na nasz dach, wreszcie ukończony. Dachówka Bogen Plano 11 antracyt glazura. [ATTACH=CONFIG]306863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306864[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306865[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306866[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]306867[/ATTACH] Brak jest rynien na tym dachu. [ATTACH=CONFIG]307901[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307903[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307904[/ATTACH] Witam wszystkich forumowiczów, Dekarze kończą układanie dachówki, uważamy z żoną, że dach nie wygląda estetycznie, bardzo proszę o opinię na temat wykończenia dachu gąsiorami ? Czy taki powinien być efekt ? Z góry dziękuję za opinie. M Uniesione gąsiory zastosowane długie szczotki. Edytowane 9 Marca 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmacko 10.03.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Dziękuję bardzo za informacje, rozumie, że szczotki zostały źle dobrane ? Mam wrażenie, że gąsior opiera się na jednym z garbów, niemniej nie na wszystkich pod gąsiorami, z czego może to wynikać ? załączyłem więcej zdjęć. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.03.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Że łaty za wysoko to ewidentne. Cięcie dachówki na dachu bez zabezpieczenia - szok. Każ im szybko umyć dach. Nie podoba mi się wywinięcie pasa podrynnowego. Powinien być zagięty do środka . Wtedy nie ma trudności przy podbitce. A tak dodatkowa jotka. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 10.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Brak jest rynien na tym dachu. Rynny są ale lekko zakamuflowane. Brakuje jedynie rur odpływowych. Ogólnie co sądzicie o moim dachu? Z tym cięciem na dachu to chyba wiekszość ekip tak niestety robi. Co się stanie jak się tego nie zmyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 10.03.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Że łaty za wysoko to ewidentne. Cięcie dachówki na dachu bez zabezpieczenia - szok. Każ im szybko umyć dach. Nie podoba mi się wywinięcie pasa podrynnowego. Powinien być zagięty do środka . Wtedy nie ma trudności przy podbitce. A tak dodatkowa jotka. Jan Spójrz na 2gie zdjęcie. Drugi gąsior za "chlebusiem" jest już na zero do dachówki. Według mnie niżej już się nie dało. Takie uroki "garbatej dachówki". Wychodzi jeden gąsior w miejscu wygarbienia i wszystkie muszą iść do góry. Nie zmienia to jednak faktu, że ostatnie zdjęcie z drugiej czwórki zdjęć pokazało cały "efekt" Edytowane 10 Marca 2015 przez bracki88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.03.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Z tym cięciem na dachu to chyba wiekszość ekip tak niestety robi. Co się stanie jak się tego nie zmyje? Niestety większość, pewnie nic się nie stanie, deszcz zmyje z czasem, pytanie w jakim stanie jest membrana, czy nie uszkodzona od rozgrzanego pyłu podczas cięcia dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmacko 10.03.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Dach mamy pokryty papą.. Mam nadzieję, że nie jest to urok dachówki Roben Piemont. Patrząc na inne dachy, nie ma takiego efektu wizualnego, Czy zmiana położenia szerokości łat ma wpływ na kąt nachylenia dachówek względem siebie ? M Edytowane 10 Marca 2015 przez mmacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 11.03.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Niestety większość, pewnie nic się nie stanie, deszcz zmyje z czasem, pytanie w jakim stanie jest membrana, czy nie uszkodzona od rozgrzanego pyłu podczas cięcia dachówki. Jeżeli to tylko taki problem to się nie mam co martwić, bo mam deskowanie i papę termozgrzewalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.03.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Dziękuję bardzo za informacje, rozumie, że szczotki zostały źle dobrane ? Mam wrażenie, że gąsior opiera się na jednym z garbów, niemniej nie na wszystkich pod gąsiorami, z czego może to wynikać ? załączyłem więcej zdjęć. M [ATTACH=CONFIG]307939[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307940[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307941[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307942[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]307943[/ATTACH] Jest kilka opcji ale ta tu najbardziej prawdopodobna to, jeżeli gąsiory dolegają z obydwu stron do obu połaci co ileś garbów ,to dachówki te wiszące na drucie są zaniżone ,brak jest zamontowanych jeszcze kilku „małych kawałków” dociętych dachówek nachodzących na te garby ,pod gąsiorami,ale lata jeszcze trochę mogła być opuszczona na niektórych zdjęciach to widać. http://i.imgur.com/KAkq8A7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel983 13.03.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Proszę o radę, jakie wybrać wkręty do mocowania łat przy zastosowaniu izolacji nakrokwiowej, wymiary kontrłat i łat 4x60. Zależy mi na dokładnym wypoziomowaniu łat, będzie użyta płaska dachówka brass turmalin . Spotkałem się z takimi wkrętami http://remmers.bazarek.pl/opis/3325954/wkrety-regulacyjne-6x80-torx-25-op-100szt--bit.html , czy one będą odpowiednie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 13.03.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) Paweł te sa dobre, właśnie do tego służą, robiłem nimi w tamtym roku super sprawa tylko nie można zapominać o tym by wyklinować to potem. Tylko nie wiem co dajesz na kontrłatę bo jeśli cos cienkiego to nie będize trzymał ten wkręt. Edytowane 13 Marca 2015 przez SADH* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel983 14.03.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Kontrłaty i łaty będą miały takie same wymiary 40x60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 14.03.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Tak myślałem czyli musisz kupić wkręty długości około 12x8 lub troszkę większe ale myślę że tak krzywo u ciebie nie jest chyba że na łączeniach tej papy reszta będzie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel983 14.03.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Ja myślałem o zastosowaniu wkrętów 8x80, żeby nie dziurawić ocieplenia nakrokwiowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SADH 14.03.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) No dobra ale masz łatę i łatę czyli zakładając że będzie równo i nie trzeba regulować nie podziurawisz ale jeśli trzeba będzie wykręcić to już wkręt trzyma albo i nie, w takim wypadku kup taśmy butylowe które nakleisz na dolną część (kontr łaty, łaty w twoim przypadku) wtedy nawet dziurawiąc ocieplenie o folię nie będzie tam nic zaciekać np cos takiego http://folnet.pl/towar/purotec-tasma-pod-kontrlaty to zapobiega przeciekaniu przez folię w twoim wypadku zabiezpieczy tez ocieplenie, mocując ocieplenie do krokwi tez dziurawisz ale wkręty powinny być zaklejone taśmą taką jakby aluminiową. Edytowane 14 Marca 2015 przez SADH* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.03.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Wkręty długości 80 mm i trochę dłuższych 90 i 100 mm jak będą podkładki. Nic się nie stanie jak przebiją kontrłatę przecież wkręty kapeluszowe lub z łbem stożkowym, którymi będziesz mocował izolację nakrokwiową też ją przebiją i to na wylot. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 29.03.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 To i ja pokażę swój. A od południa tak Czy to normalne , że blacha na rąbek stojący, przy dużych temperaturach latem się faluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts