Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mogę znaleźćjednoznacznej odpowiedzi może ktoś tutaj mi pomoże..

Jak jest z uszczelnianiem kontrłat kryjąc wstępnie membramą? Wyczytałem różne rzeczy, jedni piszą żeby uszczelniać tylko w koszu, inni, że zależy to od nachylenia dachu?

Może ktoś jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości?

Krycie wstępne folia, kąt nachylenia 30stopni, dachówka dawać uszczelnienie pod kontrłaty czy nie?

Nie mogę znaleźćjednoznacznej odpowiedzi może ktoś tutaj mi pomoże..

Jak jest z uszczelnianiem kontrłat kryjąc wstępnie membramą? Wyczytałem różne rzeczy, jedni piszą żeby uszczelniać tylko w koszu, inni, że zależy to od nachylenia dachu?

Może ktoś jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości?

Krycie wstępne folia, kąt nachylenia 30stopni, dachówka dawać uszczelnienie pod kontrłaty czy nie?

Nie. Folia powinna mieć zwis do środka. Jan

Witam ,

dach dopiero zaczynamy układać, ale wydaje mi się, że idzie to nie do końca we właściwym kierunku. Wolę błędy wyłapać w trakcie, kiedy łatwiej będzie je poprawić i uniknąć kolejnych. Panowie Mistrzowie, proszę Was o ocenę i pomoc. Jak dla mnie to się klasyfikuje jedynie jako partactwo :(

kosz lewy:

kosz lewy 1.jpg

kosz lewy 2.jpg

kosz lewy 4.jpg

kosz lewy 5.jpg

kosz lewy 7.jpg

c.d.

tutaj jest chyba lepiej, ale czy na pewno?

Front:

front.jpg

kosz prawy:

kosz prawy 1.jpg

kosz prawy 3.jpg

lukarna

lukarna.jpg

czy ta taśma jest tutaj naprawdę potrzebna, czy nie można by tej obróbki zrobić jakoś bardziej elegancko z blachy?

obróbka lukarny.jpg

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.

Edytowane przez Ultra60

Janku,nie za bardzo wiem o co chodzi w tym rankingu bo z tego co wiem to można zrobić szczelne i trwałe pokrycie z puszek po piwie ,a docieplenie z drzwi od lodówek i zastosowanie danego materiału może mieć różny efekt :)

Marcinie wszystkiego najlepszego. Wiem że każda taśma po kilku latach się odklei. A obróbka z blachy ( najlepiej na felc) będzie na dziesiątki lat. Jan

Zastosowanie taśm nie może dyskwalifikować dekarza podobnie jak zastosowanie folii. Każdym materiałem można wykonać popranie dach czy jego elementy. W tym wypadku akurat obróbka blaszana zamykająca taśmę od góry jest źle wykonana. Nie widzę mocowań dachówek docinanych w narożach. Rynna niskiej jakości i tradycyjnie dość nisko zamocowana. Pozdrawiam.

Zastosowanie taśm nie może dyskwalifikować dekarza podobnie jak zastosowanie folii. Każdym materiałem można wykonać popranie dach czy jego elementy. W tym wypadku akurat obróbka blaszana zamykająca taśmę od góry jest źle wykonana. Nie widzę mocowań dachówek docinanych w narożach. Rynna niskiej jakości i tradycyjnie dość nisko zamocowana. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

na te rynny sama dopiero dzisiaj zwróciłam uwagę jak pojechałam na budowę. Wcześniej, kiedy nie było jeszcze dachówki , nie rzucało się to w oczy, a laikowi trudno coś takiego wyłapać. Dopiero jak doszła dachówka to zobaczyłam, że nikt tak nie ma wystającego tego pasa nad rynną. A Pan mi to tylko tym wpisem tylko potwierdził, że są za nisko zamocowane. Nie podoba mi się to, ale chyba nic z tym już nie zrobimy. Rozumiem, że to tylko rzecz gustu i mody. trudno.

- Natomiast czy kosze nie są za szerokie? o te mocowania dopytam jutro, może nie zostało to zrobione. Nie wiem czy to jest do poprawy. Ale dopiero zaczynamy, więc przypilnuję tego przy dalszych pracach

Zdobyłam dzisiaj nowe zdjęcia: może mógłby się Pan do tego odnieść: Wygląda jak klepane młotkiem :(

1.jpg

2.jpg

3.jpg

A to ta obróbka lukarny. Okazało się, ze przód jest jeszcze nie skończony. zrobione są tylko boki. P.S. co jest źle zrobione przy obróbce lukarny? czy może Pan to doprecyzować

11.jpg

Budowa domu jest jak zdobywanie Everestu

Taśma pod gąsiory dość tandetna nie daje gwarancji szczelności na połączeniu kalenicy lukarny z dachem zasadniczym. Gąsior kalenicy lukarny powinien być wprowadzony pod dachówkę dachu zasadniczego. Zsuwający się śnieg z dachu zasadniczego będzie wpychany pod gąsiora lukarny. Blachy w koszu nie grają. Zakończenie blach koszowych wykonane bardzo nieestetycznie i niepotrzebnie takie duże. Folia wyprowadzona za okap wystaje z za pasa nadrynnowego. Pas nadrynnowy nie wchodzi do rynny. Obróbka blacharska osłaniająca taśmę na boku lukarny nie gwarantuje szczelności, brak wcinki lub odchylenia wypełnionego silikonem dekarskim. Pozdrawiam.

c.d.

tutaj jest chyba lepiej, ale czy na pewno?

Front:

[ATTACH=CONFIG]341423[/ATTACH]

kosz prawy:

[ATTACH=CONFIG]341425[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]341426[/ATTACH]

lukarna

[ATTACH=CONFIG]341428[/ATTACH]

czy ta taśma jest tutaj naprawdę potrzebna, czy nie można by tej obróbki zrobić jakoś bardziej elegancko z blachy?

[ATTACH=CONFIG]341430[/ATTACH]

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.

Witam.Spogladajac na wykonane juz prace przy obrobkach ktore sa kluczowym elementem dachu mam obawy co do poprawnego wykonania obrobki komina przez Twojego wykonawce.Oczywistym jest wszelkie prace mozna wykonac estetycznie lecz poprostu nie kazdy potrafi.pozdrawiam

komin.jpg

• 2 weeks później...

Witam serdecznie

Dołączam do grona pytających laików z prośbą o pomoc szanownych fachowców tego forum.

Zdecydowaliśmy się na dachówkę Roben Bergamo i niestety jak na razie jesteśmy załamani.

Jak widać na zdjęciach, poszczególne dachówki są krzywe / nierówno położone.

Moje pytanie: czy to wina krzywej dachówki czy niedbałego układania dachu?

O wykończeniach przy oknach nawet nie wspominam, czekamy na poprawki.

Pozdrawiam,

Mirek

Dach1-1.jpg

Dach1-2.jpg

Edytowane przez mirku

To jest Twoja wina Mirku :) Ty dobierałeś wykonawców :)

wykonawców i materiał. W tym przypadku sama dachówka też jest krzywa. Dodatkowo ta cięta dachówka na końcach najlepiej nie wygląda. Przecież na etapie więźby można rozmierzyć żeby obyło się bez cięcia przynajmniej mój ciesla tak zrobił ta dachu dwuspadowym.