Jan P. 21.12.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Dach będę krył dachówką betonową. Woda spływa bardzo ładnie i podczas deszczu nic na dachu nie zostaje- tzn nie ma zastoin. Jak dostanie temperatury to membrana "klapnie". Będzie kieszeń . Teraz jest prawie w poziomie. Nawieje śniegu i po zabawie. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 21.12.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Nie mogę znaleźćjednoznacznej odpowiedzi może ktoś tutaj mi pomoże.. Jak jest z uszczelnianiem kontrłat kryjąc wstępnie membramą? Wyczytałem różne rzeczy, jedni piszą żeby uszczelniać tylko w koszu, inni, że zależy to od nachylenia dachu?Może ktoś jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości? Krycie wstępne folia, kąt nachylenia 30stopni, dachówka dawać uszczelnienie pod kontrłaty czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 22.12.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Nie mogę znaleźćjednoznacznej odpowiedzi może ktoś tutaj mi pomoże.. Jak jest z uszczelnianiem kontrłat kryjąc wstępnie membramą? Wyczytałem różne rzeczy, jedni piszą żeby uszczelniać tylko w koszu, inni, że zależy to od nachylenia dachu? Może ktoś jednoznacznie rozwiać moje wątpliwości? Krycie wstępne folia, kąt nachylenia 30stopni, dachówka dawać uszczelnienie pod kontrłaty czy nie? Nie. Folia powinna mieć zwis do środka. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 22.12.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Dzieki za odpowiedz, o zwisie folii czytałem juz wczesniej, ale zastanawialem sie czy mimo to nie powinno sie dac uszczelnienia, bo przeciez najpierw przebijamy folie zszywkami, a potem przybijajac kontrelate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 26.12.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Witam , dach dopiero zaczynamy układać, ale wydaje mi się, że idzie to nie do końca we właściwym kierunku. Wolę błędy wyłapać w trakcie, kiedy łatwiej będzie je poprawić i uniknąć kolejnych. Panowie Mistrzowie, proszę Was o ocenę i pomoc. Jak dla mnie to się klasyfikuje jedynie jako partactwo kosz lewy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 26.12.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) c.d. tutaj jest chyba lepiej, ale czy na pewno? Front: kosz prawy: lukarna czy ta taśma jest tutaj naprawdę potrzebna, czy nie można by tej obróbki zrobić jakoś bardziej elegancko z blachy? Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Ultra60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.12.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Jak ktoś robi używając taśmy to dla mnie nie jest fachowcem. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 26.12.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Jak ktoś robi używając taśmy to dla mnie nie jest fachowcem. Jan Janku,nie za bardzo wiem o co chodzi w tym rankingu bo z tego co wiem to można zrobić szczelne i trwałe pokrycie z puszek po piwie ,a docieplenie z drzwi od lodówek i zastosowanie danego materiału może mieć różny efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.12.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Janku,nie za bardzo wiem o co chodzi w tym rankingu bo z tego co wiem to można zrobić szczelne i trwałe pokrycie z puszek po piwie ,a docieplenie z drzwi od lodówek i zastosowanie danego materiału może mieć różny efekt Marcinie wszystkiego najlepszego. Wiem że każda taśma po kilku latach się odklei. A obróbka z blachy ( najlepiej na felc) będzie na dziesiątki lat. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Zastosowanie taśm nie może dyskwalifikować dekarza podobnie jak zastosowanie folii. Każdym materiałem można wykonać popranie dach czy jego elementy. W tym wypadku akurat obróbka blaszana zamykająca taśmę od góry jest źle wykonana. Nie widzę mocowań dachówek docinanych w narożach. Rynna niskiej jakości i tradycyjnie dość nisko zamocowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 27.12.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Zastosowanie taśm nie może dyskwalifikować dekarza podobnie jak zastosowanie folii. Każdym materiałem można wykonać popranie dach czy jego elementy. W tym wypadku akurat obróbka blaszana zamykająca taśmę od góry jest źle wykonana. Nie widzę mocowań dachówek docinanych w narożach. Rynna niskiej jakości i tradycyjnie dość nisko zamocowana. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedź. na te rynny sama dopiero dzisiaj zwróciłam uwagę jak pojechałam na budowę. Wcześniej, kiedy nie było jeszcze dachówki , nie rzucało się to w oczy, a laikowi trudno coś takiego wyłapać. Dopiero jak doszła dachówka to zobaczyłam, że nikt tak nie ma wystającego tego pasa nad rynną. A Pan mi to tylko tym wpisem tylko potwierdził, że są za nisko zamocowane. Nie podoba mi się to, ale chyba nic z tym już nie zrobimy. Rozumiem, że to tylko rzecz gustu i mody. trudno. - Natomiast czy kosze nie są za szerokie? o te mocowania dopytam jutro, może nie zostało to zrobione. Nie wiem czy to jest do poprawy. Ale dopiero zaczynamy, więc przypilnuję tego przy dalszych pracach Zdobyłam dzisiaj nowe zdjęcia: może mógłby się Pan do tego odnieść: Wygląda jak klepane młotkiem A to ta obróbka lukarny. Okazało się, ze przód jest jeszcze nie skończony. zrobione są tylko boki. P.S. co jest źle zrobione przy obróbce lukarny? czy może Pan to doprecyzować Budowa domu jest jak zdobywanie Everestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Taśma pod gąsiory dość tandetna nie daje gwarancji szczelności na połączeniu kalenicy lukarny z dachem zasadniczym. Gąsior kalenicy lukarny powinien być wprowadzony pod dachówkę dachu zasadniczego. Zsuwający się śnieg z dachu zasadniczego będzie wpychany pod gąsiora lukarny. Blachy w koszu nie grają. Zakończenie blach koszowych wykonane bardzo nieestetycznie i niepotrzebnie takie duże. Folia wyprowadzona za okap wystaje z za pasa nadrynnowego. Pas nadrynnowy nie wchodzi do rynny. Obróbka blacharska osłaniająca taśmę na boku lukarny nie gwarantuje szczelności, brak wcinki lub odchylenia wypełnionego silikonem dekarskim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultra60 28.12.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Dziękuję, zobaczymy czy coś się teraz zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erdixo 30.12.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 c.d. tutaj jest chyba lepiej, ale czy na pewno? Front: [ATTACH=CONFIG]341423[/ATTACH] kosz prawy: [ATTACH=CONFIG]341425[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]341426[/ATTACH] lukarna [ATTACH=CONFIG]341428[/ATTACH] czy ta taśma jest tutaj naprawdę potrzebna, czy nie można by tej obróbki zrobić jakoś bardziej elegancko z blachy? [ATTACH=CONFIG]341430[/ATTACH] Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Witam.Spogladajac na wykonane juz prace przy obrobkach ktore sa kluczowym elementem dachu mam obawy co do poprawnego wykonania obrobki komina przez Twojego wykonawce.Oczywistym jest wszelkie prace mozna wykonac estetycznie lecz poprostu nie kazdy potrafi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachy69 04.01.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Zdjecie nr 3 wydaje mi sie, ze docinana dachowka lezaca na wprost kalenicy lukarny, jest peknieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirku 13.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Witam serdecznie Dołączam do grona pytających laików z prośbą o pomoc szanownych fachowców tego forum. Zdecydowaliśmy się na dachówkę Roben Bergamo i niestety jak na razie jesteśmy załamani. Jak widać na zdjęciach, poszczególne dachówki są krzywe / nierówno położone. Moje pytanie: czy to wina krzywej dachówki czy niedbałego układania dachu? O wykończeniach przy oknach nawet nie wspominam, czekamy na poprawki. Pozdrawiam, Mirek Edytowane 13 Stycznia 2016 przez mirku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.01.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 To jest Twoja wina Mirku Ty dobierałeś wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 13.01.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 To jest Twoja wina Mirku Ty dobierałeś wykonawców wykonawców i materiał. W tym przypadku sama dachówka też jest krzywa. Dodatkowo ta cięta dachówka na końcach najlepiej nie wygląda. Przecież na etapie więźby można rozmierzyć żeby obyło się bez cięcia przynajmniej mój ciesla tak zrobił ta dachu dwuspadowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirku 13.01.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Co zatem robić?Firma,z której braliśmy dachówkę nie stwarza problemów żeby krzywe sztuki wymienić...tylko gdzie wykonawca popełnił błąd i jak może go naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.01.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Techniczne błędy to trzeba przejść się po dachu i powęszyć ,a estetyczne to jak widzisz lipa po całości . Nawet ja wymienią te najbardziej krzywe dachówki to i tak człowiek będzie je układał i musi być przygotowany ruszt odpowiednio . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts