Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Nie zakochałem się w norwegi jednak skoro pracuję tutaj i znam tutejsze normy to je stosuję i nie wypowiadam się na temat polskich bo takowych nie znam. Tutaj prawie wszystkie nowe dachy mają pas nadrynnowy zbliżony do 18cm a nierzadko i 22cm i jakoś woda trafia do rynny a przy oberwaniu chmury mam w dupie czy w ciągu tych kilku minut część wody przeleci poza rynną bo i tak całe ściany są upier.. od wody.

Najpierw proszę zrobić taki domowy test i zobaczyć w jaki sposób woda spływa do ryny z blachy a w jaki z dachówki i zobaczycie diametralną różnicę. ścieka po przodzie dachówki i w sumie zaczyna lecieć pionowo (jak wszystko co spada) prędzej niż z cienkiej na końcu blachy.

Edytowane przez jarekpolak

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarekpolak , ja to bardziej ogólnie o całym dachu myślałem jak wyszedł, że chętnie wysłucham.

Okap w najwyższym punkcie jest jakieś 2 cm poniżej w najniższym około 4 cm od lini połaci dachu.

Wiadomo, że zawsze coś tam spadnie szczególnie przy ulewie ale to już nie ważne jak leje to i tak wszystko mokre.

Czekam na opinie co tym dachu myślicie tzn głównie o wykonanie kolor czy kształt mogą się nie podobać

kamil2k3 ogólnie dach wygląda fajnie. Idealnie prosty. od razu widać, że na wiązarach.

bebson Dach fajnie zrobiony tylko za chwilę usłyszysz "ku czemu ma służyć ta rynna?"

Niektórzy nie rozumieją, że każde ciało spadające nawet po rzucie poziomym spada po paraboli a nie łuku a do chodzi opór powietrza i lepkość do przodu dachówki. Juz nie wiem jak prościej to wytłumaczyć.

Edytowane przez jarekpolak

Witam wszystkich bardzo ciepło

Jestem tu nowa i to mój pierwszy wpis na tym forum

Mam dylemat a mianowicie

Kupiłam projekt domu z101 lh+ ale dokupiłam garaż i teraz wygląda jak projekt z101gl

W projekcie ściana kolankowa jest nierówna - zdjęcie

dach dom.jpg

1. Chcemy wyrównać z każdej strony na 1,10 lub 1,20 - dach symetryczny

Na co trzeba zwócić uwagę przy takich zmianach ??

2. Wg projektu nasze krokwie mają 6x20 chcemy zmienić na 8x20 ze względu na dachówkę ceramiczną - czy to dobra zmiana??

dach.jpg

3. Kolejne pyt dotyczy deskowania ??? Planujemy na ten rok zrobić więźbę, deskowanie i papa a na przyszły położyć dachówkę

Słyszałam,że nie powinno się deskować pod dachówkę ?? Jakie są wasze doświadczenia ??

Nasz dach wg pierwotnego projektu wygląda tak

dach 1.jpg

4. Chcemy zrobić zadaszenie również nad tarasem

Pyt o ile wyciągnąć krokwie by dach wyglądał w ten sposób ??

dach nad tarasem.jpg

Nie chciałabym by mój dach w efekcie końcowym wyglądał w ten sposób

zly dach.jpg

Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o dachy

Dlatego zwracam się o pomoc do Was

Pozdrawiam

Z101

po co kupiłeś projekt, który chcesz tak mocno zmienić? Bez sensu, to będzie zupełnie inny dom.

Masz ścianka kolankową 40 cm i 80 cm i chcesz ją wyrównać do 110 cm, to będzie miał właśnie taki dach jak na zdjeciu.

ZMiana wysokości ścianki kolankowej, zmiana więźby, to zmiana wieńca, może stropu itp = bardzo poważne zmiany i zapłacisz więcej za adaptacje niż za projekt.

Ten dom z obrazka nr 4 na pewno nie ma tak wysokiej ścianki kolankowej i ma 45 stopni a nie 40.

Pamiętaj, że wysokość ściank kolankowej na 110, 120 cm oznacz też, że okna połaciowe będą na wysokości 160-170 cm

To jak to teraz nalezy poprawic??? Maja chodzic po dachowce i sciagac zle ulozone pasy???

To jest wina dachowki czy zlego ulozenia????

Dachówka może wyjść krzywa już z produkcji jednak na tej dachówce byś tego nawet nie zauważył. Ewidentnie krzywo ułożona a co z łatami to nie wiem. Jeśli dadzą radę to mogą wyrównać bez zdejmowania dachu jednak nie wiem czy będą potrafili skoro takiego bałaganu narobili... Znam dwóch ludzi którzy nie ułożą dachówki bez łaty 2,50m więc skoro Twoi dekarze również są początkujący to powinni czegoś używać do prostowania linijek.

... Co poprawić i jak?

Drobna choć istotna wada estetyczna. Dość prosta do poprawienia o ile dachówki nie były mocowane wkrętami. Tak się czasami dzieje jak dach nie jest wytrasowany. Pozdrawiam.

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi