jarekpolak 28.10.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 (edytowane) Nie zakochałem się w norwegi jednak skoro pracuję tutaj i znam tutejsze normy to je stosuję i nie wypowiadam się na temat polskich bo takowych nie znam. Tutaj prawie wszystkie nowe dachy mają pas nadrynnowy zbliżony do 18cm a nierzadko i 22cm i jakoś woda trafia do rynny a przy oberwaniu chmury mam w dupie czy w ciągu tych kilku minut część wody przeleci poza rynną bo i tak całe ściany są upier.. od wody.Najpierw proszę zrobić taki domowy test i zobaczyć w jaki sposób woda spływa do ryny z blachy a w jaki z dachówki i zobaczycie diametralną różnicę. ścieka po przodzie dachówki i w sumie zaczyna lecieć pionowo (jak wszystko co spada) prędzej niż z cienkiej na końcu blachy. Edytowane 28 Października 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 28.10.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 A ja tam chętnie wysłucham krytyki co jest, źle i co należało by poprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 28.10.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 rynna w górnym punkcie równo lub nieco wyżej niż połać, więc nie usłyszysz krytyki Woda trafi co do kropelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebson 28.10.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkie kłębki nerwów Wrzucam pod ocenę swój dach, wszelkie opinie bardzo mile widziane, jeśli potrzeba dorzucę więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 29.10.2016 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Jarekpolak , ja to bardziej ogólnie o całym dachu myślałem jak wyszedł, że chętnie wysłucham.Okap w najwyższym punkcie jest jakieś 2 cm poniżej w najniższym około 4 cm od lini połaci dachu.Wiadomo, że zawsze coś tam spadnie szczególnie przy ulewie ale to już nie ważne jak leje to i tak wszystko mokre.Czekam na opinie co tym dachu myślicie tzn głównie o wykonanie kolor czy kształt mogą się nie podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 29.10.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 (edytowane) kamil2k3 ogólnie dach wygląda fajnie. Idealnie prosty. od razu widać, że na wiązarach.bebson Dach fajnie zrobiony tylko za chwilę usłyszysz "ku czemu ma służyć ta rynna?"Niektórzy nie rozumieją, że każde ciało spadające nawet po rzucie poziomym spada po paraboli a nie łuku a do chodzi opór powietrza i lepkość do przodu dachówki. Juz nie wiem jak prościej to wytłumaczyć. Edytowane 29 Października 2016 przez jarekpolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bebson 29.10.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Dodaję jeszcze kilka fotek z wcześniejszego etapu prac. Jak dla mnie laika wyszło ślicznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 30.10.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Nowa zabawka w firmie. Jeśli macie dostęp do drona to wrzucajcie zdjęcia z lotu ptaka. Super to wygląda. Wrzucę zdjęcie dachu, który ostatnio skończyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 31.10.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Panowie, Laik prosi o ocenę dachu, powiększcie zdjęcia widać według mnie nierówności. Co poprawić i jak? Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moje marzenie Z101 31.10.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Witam wszystkich bardzo ciepło Jestem tu nowa i to mój pierwszy wpis na tym forum Mam dylemat a mianowicie Kupiłam projekt domu z101 lh+ ale dokupiłam garaż i teraz wygląda jak projekt z101gl W projekcie ściana kolankowa jest nierówna - zdjęcie 1. Chcemy wyrównać z każdej strony na 1,10 lub 1,20 - dach symetryczny Na co trzeba zwócić uwagę przy takich zmianach ?? 2. Wg projektu nasze krokwie mają 6x20 chcemy zmienić na 8x20 ze względu na dachówkę ceramiczną - czy to dobra zmiana?? 3. Kolejne pyt dotyczy deskowania ??? Planujemy na ten rok zrobić więźbę, deskowanie i papa a na przyszły położyć dachówkę Słyszałam,że nie powinno się deskować pod dachówkę ?? Jakie są wasze doświadczenia ?? Nasz dach wg pierwotnego projektu wygląda tak 4. Chcemy zrobić zadaszenie również nad tarasem Pyt o ile wyciągnąć krokwie by dach wyglądał w ten sposób ?? Nie chciałabym by mój dach w efekcie końcowym wyglądał w ten sposób Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o dachy Dlatego zwracam się o pomoc do Was Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moje marzenie Z101 31.10.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Chodzi mi o to,że jak podniosę ściankę kolankową to mój dom z dachem może wyglądać jakby miał małą za ciasną czapeczkę Nie chciałabym takiego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 31.10.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Deskuj. Ktoś Ci głupot naopowiadał. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 31.10.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Panowie, Laik prosi o ocenę dachu, powiększcie zdjęcia widać według mnie nierówności. Co poprawić i jak? Dziękuję za pomoc Z wysokich gór pochodzisz? Ewidentnie wiał halny podczas układania dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 31.10.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Dziekuje. Za informacje. Mazowieckie ale wiatr byl hihihi beda poprawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 31.10.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Dziekuje. Za informacje. Mazowieckie ale wiatr byl hihihi beda poprawiac Koniecznie, tylko szkoda, że już rusztowanie ściągnęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 31.10.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 To jak to teraz nalezy poprawic??? Maja chodzic po dachowce i sciagac zle ulozone pasy??? To jest wina dachowki czy zlego ulozenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 31.10.2016 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Z101 po co kupiłeś projekt, który chcesz tak mocno zmienić? Bez sensu, to będzie zupełnie inny dom.Masz ścianka kolankową 40 cm i 80 cm i chcesz ją wyrównać do 110 cm, to będzie miał właśnie taki dach jak na zdjeciu.ZMiana wysokości ścianki kolankowej, zmiana więźby, to zmiana wieńca, może stropu itp = bardzo poważne zmiany i zapłacisz więcej za adaptacje niż za projekt.Ten dom z obrazka nr 4 na pewno nie ma tak wysokiej ścianki kolankowej i ma 45 stopni a nie 40.Pamiętaj, że wysokość ściank kolankowej na 110, 120 cm oznacz też, że okna połaciowe będą na wysokości 160-170 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 31.10.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 To jak to teraz nalezy poprawic??? Maja chodzic po dachowce i sciagac zle ulozone pasy??? To jest wina dachowki czy zlego ulozenia???? Dachówka może wyjść krzywa już z produkcji jednak na tej dachówce byś tego nawet nie zauważył. Ewidentnie krzywo ułożona a co z łatami to nie wiem. Jeśli dadzą radę to mogą wyrównać bez zdejmowania dachu jednak nie wiem czy będą potrafili skoro takiego bałaganu narobili... Znam dwóch ludzi którzy nie ułożą dachówki bez łaty 2,50m więc skoro Twoi dekarze również są początkujący to powinni czegoś używać do prostowania linijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) ... Co poprawić i jak? Drobna choć istotna wada estetyczna. Dość prosta do poprawienia o ile dachówki nie były mocowane wkrętami. Tak się czasami dzieje jak dach nie jest wytrasowany. Pozdrawiam. Edytowane 31 Października 2016 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trais 01.11.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Nie byly mocowane wkretami tylko gosiary. Co to znaczy dach wytrasowany?(wypoziomowany)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts