Pablo_11 18.12.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Na żadnym z zamieszczonych Twoich zdjęć nie widać klamerek czyli gąsior jest mocowany tylko w jednym miejscu. Natomiast co to za blaszka i w jakim celu została zamontowana ja nie wiem. Pozdrawiam.Mam rozumieć, że poprawnie zamontowaną klamrę powinno być widać? A blaszkę (miała chyba kształt litery Z) zamontowano niepotrzebnie? Zastanawia mnie odstający gąsior dokładnie nad kominkami: http://s1.dodajfote.pl/2016/12/18/P1520110e60fd.th.jpg Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.12.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Oczywiście! Zawsze klamerki są widoczne bo w nie jest wprowadzany następny gąsior. Ma wówczas dwa trzymania jedno od wkręta a drugie od klamerki swojego poprzednika. Wyjątek stanowi gąsior początkowy, który nie ma poprzednika i musi być mocowany dwoma wkrętami (jeden jest widoczny i powinien być uszczelniony). Natomiast co się tyczy odstającego gąsiora to jest to przejście nie standardowe i powinien być bardziej dopasowany (podszlifowany) aby "usiadł". Wydaje mi się że ten pod nim jest trochę za krótki ale to może tylko złudzenie. Wszystkie gąsiory na Twoim dachu powinny być zdemontowane i zamontowane od nowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shockmp 18.12.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 ...Montaż pasa podrynnowego nie jest obowiązkowy. Trudno mi zatem odpowiedzieć jakie były ustalenia pomiędzy Tobą a wykonawcą... Ustaleń żadnych nie było i jeżeli pas podrynnowy nie jest wymagany to się przy nim nie upieram. Niestety wiedza moja w tym temacie jest marna i podczas podpisywania umowy nie było zbyt wiele szczegółów, ale prace mają być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną. ...Natomiast okap wykonany fatalnie!!! Pomijam fakt zastosowania folii pod karpiówkę. Powstała zastoina uniemożliwiająca wypływ skroplin. Nastąpi przeciek na podbitkę a z czasem degradacja folii w tym miejscu. Brak kratki wentylacyjnej okapu. Rynna za nisko. Dachówki kończą się na pasie nadrynnowym (choć na pierwszym zdjęciu "wchodziły" do rynny), wystąpią smugi na tej obróbce. Dachówka skrajna za wysoko zamontowana. Na pierwszym zdjęciu jest fragment jeszcze nie pokrytego dachu, a widoczna dachówka jest jedną przyłożoną (w to miejsce prawdopodobnie pójdzie dachówka skrajna, tak jak to widać na pokrytym już fragmencie) Dach jest już cały ołacony i na jednym prostym fragmencie pokryty dachówką. Jak teraz można z tego wybrnąć? Rozebrać, przyciąć, przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 18.12.2016 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 A blaszkę (miała chyba kształt litery Z) zamontowano niepotrzebnie? Tak wyglada klamra do meyera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.12.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Panowie, dziękuję za informacje. Takie klamry były na budowie, nawet parę zostało. Tylko dlaczego ich nie widać? Zły montaż? Coraz bardziej mnie to przeraża.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Odysss 19.12.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Panowie, dziękuję za informacje. Takie klamry były na budowie, nawet parę zostało. Tylko dlaczego ich nie widać? Zły montaż? Coraz bardziej mnie to przeraża.... tak na szybko, bys widzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.12.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Super, dzięki. Tak to u mnie na pewno założone nie jest. Przynajmniej na zdjęciach nie widać. Teraz nie wiem, czy tak musi być, czy powinno... I czy gąsiory są do ściagnięcia? Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.12.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 ...Jak teraz można z tego wybrnąć? ... przerobić? Okap musi być przerobiony bo inaczej będą kłopoty. Deska okapowa może być być obłożona blachą lub innym materiałem lub może być strugana i malowana na żądany kolor. Rozwiązanie tego szczegółu powinna obrazować dokumentacja. Jak samemu nie możesz pojąć decyzji w tej kwestii to warto poradzić się kierownika budowy. W przypadku gdy deska nie będzie niczym osłonięta nie radzę wyprowadzać na nią krycia wstępnego czyli folii. Wówczas folia powinna być wyprowadzona na pas nadrynnowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrux 24.12.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Witam proszę o opinię wykonania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.01.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Moj dach bedzie robila ta sama firma co ten z ze zdjęć. Wszystko z nim OK? Na co kazac zwrócić uwage? Dachówka bedzie płaska betonowa Euronit Kapstad, 1 komin z klinkieru, brak okien połaciowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inprogress 20.01.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam, prosze o opinie czy ladnie bedzie wygladac zastosowanie wygietej blachy (jak na zalaczonych zdjeciach) zamiast dachowek krancowych. Creaton Domino czarna glazura polozona jedna pod druga. Zastosowal ktos takie rozwiazanie i moze wrzucic zdjecia? Bylbym wdzieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 20.01.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam, prosze o opinie czy ladnie bedzie wygladac zastosowanie wygietej blachy (jak na zalaczonych zdjeciach) zamiast dachowek krancowych. Creaton Domino czarna glazura polozona jedna pod druga. Zastosowal ktos takie rozwiazanie i moze wrzucic zdjecia? Bylbym wdzieczny. [ATTACH=CONFIG]379087[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379088[/ATTACH] mam nadzieję, że będzie dobrze wyglądać - sam chce tak zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.01.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Zobaczcie sobie moje zdjęcia wyzej - sąsiad tak ma ze zamiast krańcowych jest blacha.Wygląda to tak sobie wh mnie a oszczedności to moze z 1500zł, Boki dachu są jakieś takie nienaturalnie "grube". Poza tym zamki z końcowych dachówek też są na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.01.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ja mam wiatrownicę z zaginanej blachy, bez widocznych wkrętów, ale na dachu też mam blachę, więc pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 20.01.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ja mam wiatrownicę z zaginanej blachy, bez widocznych wkrętów, ale na dachu też mam blachę, więc pasuje Super tu u Ciebie wygląda, mam nadzieję, ze u mnie nie będzie gorzej;) @uciu - to nie zawsze kwestia oszczędności. Mnie blacha z robocizną ma kosztować porównywalnie z dachówkami końcowymi - kwestia gustu:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inprogress 20.01.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Niechaj jak to zrobiles ze nie ma widac wkretow?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nass, dzięki, uwielbiam tę wiatrownicę. Trzymam kciuki za Twoją Inprogress, zatrudniłam dobrego dekarza! Niestety nie znam tajników tego fachu, więc nie umiem udzielić konkretniejszej odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 20.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Domino powiadasz ? Przeciez one sa krzywe i ostro opisane na forum i są niezłe cyrki . Tylko nie miej pretensji do dekarza ze Ci klawiszuje, co do wiatrownicy to kazdy dekarz ma swoj wzór. DAchowek skrajnych nie dajesz bo taniej to nie licz na to ze dekarz za darmo Ci je zamontuje z blachy, poniewaz wygodniej jest przykrecic skrajna niz walczyc z blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_87 28.01.2017 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witam ma ktoś zrobiony dach dachówką Braas Topas 11v lub 13v ? jeśli tak byłbym wdzięczny za wrzucenie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts