Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Na żadnym z zamieszczonych Twoich zdjęć nie widać klamerek czyli gąsior jest mocowany tylko w jednym miejscu. Natomiast co to za blaszka i w jakim celu została zamontowana ja nie wiem. Pozdrawiam.
Mam rozumieć, że poprawnie zamontowaną klamrę powinno być widać? A blaszkę (miała chyba kształt litery Z) zamontowano niepotrzebnie?

Zastanawia mnie odstający gąsior dokładnie nad kominkami:

http://s1.dodajfote.pl/2016/12/18/P1520110e60fd.th.jpg

Edytowane przez Pablo_11

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście! Zawsze klamerki są widoczne bo w nie jest wprowadzany następny gąsior. Ma wówczas dwa trzymania jedno od wkręta a drugie od klamerki swojego poprzednika. Wyjątek stanowi gąsior początkowy, który nie ma poprzednika i musi być mocowany dwoma wkrętami (jeden jest widoczny i powinien być uszczelniony). Natomiast co się tyczy odstającego gąsiora to jest to przejście nie standardowe i powinien być bardziej dopasowany (podszlifowany) aby "usiadł". Wydaje mi się że ten pod nim jest trochę za krótki ale to może tylko złudzenie. Wszystkie gąsiory na Twoim dachu powinny być zdemontowane i zamontowane od nowa. Pozdrawiam.

...Montaż pasa podrynnowego nie jest obowiązkowy. Trudno mi zatem odpowiedzieć jakie były ustalenia pomiędzy Tobą a wykonawcą...

Ustaleń żadnych nie było i jeżeli pas podrynnowy nie jest wymagany to się przy nim nie upieram. Niestety wiedza moja w tym temacie jest marna i podczas podpisywania umowy nie było zbyt wiele szczegółów, ale prace mają być wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną.

...Natomiast okap wykonany fatalnie!!! Pomijam fakt zastosowania folii pod karpiówkę. Powstała zastoina uniemożliwiająca wypływ skroplin. Nastąpi przeciek na podbitkę a z czasem degradacja folii w tym miejscu. Brak kratki wentylacyjnej okapu. Rynna za nisko. Dachówki kończą się na pasie nadrynnowym (choć na pierwszym zdjęciu "wchodziły" do rynny), wystąpią smugi na tej obróbce. Dachówka skrajna za wysoko zamontowana.

Na pierwszym zdjęciu jest fragment jeszcze nie pokrytego dachu, a widoczna dachówka jest jedną przyłożoną (w to miejsce prawdopodobnie pójdzie dachówka skrajna, tak jak to widać na pokrytym już fragmencie)

Dach jest już cały ołacony i na jednym prostym fragmencie pokryty dachówką. Jak teraz można z tego wybrnąć?

Rozebrać, przyciąć, przerobić?

IMG-1481986781626-V.jpg

...Jak teraz można z tego wybrnąć? ... przerobić?

Okap musi być przerobiony bo inaczej będą kłopoty. Deska okapowa może być być obłożona blachą lub innym materiałem lub może być strugana i malowana na żądany kolor. Rozwiązanie tego szczegółu powinna obrazować dokumentacja. Jak samemu nie możesz pojąć decyzji w tej kwestii to warto poradzić się kierownika budowy. W przypadku gdy deska nie będzie niczym osłonięta nie radzę wyprowadzać na nią krycia wstępnego czyli folii. Wówczas folia powinna być wyprowadzona na pas nadrynnowy. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Witam, prosze o opinie czy ladnie bedzie wygladac zastosowanie wygietej blachy (jak na zalaczonych zdjeciach) zamiast dachowek krancowych. Creaton Domino czarna glazura polozona jedna pod druga. :confused:

Zastosowal ktos takie rozwiazanie i moze wrzucic zdjecia?

Bylbym wdzieczny.

[ATTACH=CONFIG]379087[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]379088[/ATTACH]

mam nadzieję, że będzie dobrze wyglądać - sam chce tak zrobić:rolleyes:

ja mam wiatrownicę z zaginanej blachy, bez widocznych wkrętów, ale na dachu też mam blachę, więc pasuje ;)

Super tu u Ciebie wygląda, mam nadzieję, ze u mnie nie będzie gorzej;)

@uciu - to nie zawsze kwestia oszczędności. Mnie blacha z robocizną ma kosztować porównywalnie z dachówkami końcowymi - kwestia gustu:)

pozdrawiam

Domino powiadasz ? Przeciez one sa krzywe i ostro opisane na forum i są niezłe cyrki . Tylko nie miej pretensji do dekarza ze Ci klawiszuje, co do wiatrownicy to kazdy dekarz ma swoj wzór. DAchowek skrajnych nie dajesz bo taniej to nie licz na to ze dekarz za darmo Ci je zamontuje z blachy, poniewaz wygodniej jest przykrecic skrajna niz walczyc z blachą