Andrzej Wilhelmi 02.02.2019 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Dach źle rozmierzony. Ten ostatni rząd dachówek powinien być mocowany. Można to ratować stosując szerszą taśmę pod gąsiory. Drut instalacji odgromowej pofalowany. Wykonawca nie miał prościarki? Czapa na kominie też nie profesjonalnie zamocowana. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 03.02.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2019 Proszę o podpowiedź w sprawie dachówki. W projekcie mam ogniomury i dachówkę płaską, dach dwuspadowy, budynek raczej nowoczesny, ale podoba mi się dachówka reńska czarna angoba, tylko nie wiem czy będzie pasowała do takiego projektu. Może ktoś z forumowiczów coś podpowie, albo pokaże zdjęcia domów z ogniomurami i pokrytych dachówką reńską. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 14.03.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Panowie a może i Panie, po rozpoczęciu prac nad obróbkami zwróciłem uwagę że wychodzi zbyt wysoki pas nadrynnowy. Nie mogę technicznie wytłumaczyć mojemu dekarzowi jak to ma być zrobione ale wiem że da się inaczej. On twierdzi że tak musi być. Nie po to wybrałem MH Piano, aby całość psuła tak daleko zawieszona rynna... Dodam że na całości jest płyta OSB, na niej membrana z posypką asfaltową. Jak to zrobić aby zachować sztukę a jednocześnie podnieść rynnę do góry? PS. Mam świadomość że zużyte arkusze blachy mogą iść do kosza Edytowane 14 Marca 2019 przez fadros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.03.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Pas podrynnowy powinien być zagięty na dach pod papę. W tym systemie uchwytów rynny nie podniesiesz. Chcąc nieć niski pas nadrynnowy zastosuj uchwyty nakrokwiowe. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.03.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Jest to dość typowy brak wiedzy części dekarzy. Oczywiście, że się da trzeba tylko wiedzieć jak wykonać okap. Gdyby Twój dekarz był choć na jednym szkoleniu to by to wiedział. No i tak jak wspomniał Jan pas podrynnowy musi osłaniać całą deskę okapową i powinien być wprowadzony pod pokrycie wstępne lub druga obróbka powinna wychodzić na niego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 15.03.2019 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Nawet jeśli przełknę wysoki pas nadrynnowy to czy w ten sposób wykonana obróbka deski czołowej jest dużym błędem? Wracam na budowę dopiero jutro, obawiam się, że obróbki dokończone i zabrał się za kosze... Rozumiem, że obróbka zachodząca na dach zabezpieczyłaby rant /dach-czołówka/ przed przetarciem membrany? Jeśli mamy brak i tylko membrana schodzi do rynny a na membranie dopiero pas nadrynnowy to jest kicha? Domagać się powrotu do tych prac i rozbiórki tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.03.2019 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Membrana nie powinna "wchodzić" do rynny. Powinna kończyć się na pasie podrynnowym (wówczas skropliny spływają na ten pas) lub na pasie nadrynnowym (wówczas skropliny spływają do rynny). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbych7878 26.03.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Witam, jestem w trakcie projektowania domu parterowego. Do przykrycia chciałbym użyć dachówek ceramicznych. Ile stopni polecacie zrobić spadek dachu. Nie chciałbym wysokiego dachu ale nie chciałbym też problemów ze zbyt płaskim dachem. Czy 20 -25 st będzie ok ? (w planie zagospodarowania min. to 15 st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 26.03.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 30-35* będzie odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2019 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Praktycznie każdy kąt nachylenia połaci będzie dobry jak krycie wstępne zrobisz papą na pełnym deskowaniu lub płycie OSB, bądź innym poszyciu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbych7878 27.03.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Ok, dzięki za informację. Własnie w planie mam robić pełne deskowanie z papą. Zastanawiam się tylko czy np przy spadku 20 - 25 st nie będzie problemu z zalegającym śniegiem czy szybszym porastaniem dachówek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 27.03.2019 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Witam forumowiczów, proszę o ocenę dotychczasowych prac dekarzy, dachówka Koramic Orea 9. Dachówka montowana na wiązarach, bez pełnego deskowania. Na zdjęciach widać nierówności i krzywizny. Pytanie do Was czy: a) to jest normalne - w sensie czy ta dachówka tak ma? b) czy reklamować robociznę czy też materiał (czy hurtownia przyjmie mi te krzywe dachówki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.03.2019 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Robocizna OK i dachówka też OK. Takie drobne krzywizny to normalne dla płaskiej dachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.03.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Tak na 3-. Ale gąsiory do przekładki. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 29.03.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Dekarz poprawił wszystkie nierówności i teraz dach prezentuje się bardzo dobrze. Problem jest jednak taki, że mój ojciec zwrócił mi uwagę że nie mam żadnego dojścia do komina - patrzę w projekt i tam również go nie ma. Dach ma 30 stopni ale jest tylko parter. Poddasze jest nieużytkowe, do wiązarów będę montować płyty GK. W jaki sposób najlepiej zapewnić kominiarzowi dojście do dwóch kominów? Wiem, że na pewno będę musiał zamontować te ławy kominiarskie ale pytanie czy są jakieś specjalne drabiny co by nie uszkodzić rynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.03.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Są dwa rozwiązania. Pierwsze to wejście z budynku przez schody strychowe i wyłaz dachowy. Drugie to montaż małej ławy kominiarskiej na drugim od okapu rzędzie dachówek dalej stopnie i ława przy kominie. O tą ławę przy okapie opieramy drabinę i w ten sposób nie uszkadza się rynny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 31.03.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2019 (edytowane) czy: a) to jest normalne - w sensie czy ta dachówka tak ma? Zaprawdę powiadam Ci, teraz to widzisz, za kilka tygodni/ miesięcy o tym zapomnisz - będziesz miał inne zmartwienia a całkiem przy końcu budowy już nic Cie nie ruszy Sztuka kompromisów. Znam z autopsji (nie tylko własnej). PS. Mój własnoręcznie robiony daszek, 312mkw (obecnie "prawie" skończony): https://forum.muratordom.pl/showthread.php?332815-Dom-pod-krzewuszk%C4%85-DIY&p=7730308&viewfull=1#post7730308 Deska czołowa jest przepiękna )) Pozdrawiam Karol Edytowane 31 Marca 2019 przez karster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 01.04.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2019 Mam jeszcze dwa, mam nadzieję ostatnie pytania. W dachu mam obecnie zamontowane 4 takie kominki wentylacyjne https://7.allegroimg.com/s1440/03cf62/ca0a80894c229e2b5532299c28f7 nad łazienką dwa, nad pralnią, nad spiżarnią po jednym. W kuchni na razie nie mam bo zastanawiam się czy taki kominek może być użyty do odprowadzania pary z okapu kuchennego. czy musi być to wymurowany z kształtek komin? Jak myślicie? Drugie pytanie związane jest z ociepleniem, rozumiem, że rury spiro na odcinku od dachu do płyty gk w suficie muszę ocieplić wełną najlepiej grubości 10cm wkoło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.04.2019 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 W przypadku gdy ten kominek nie posiada izolacji cieplnej nie nadaje się do wentylacji łazienki. Kominek najlepiej połączyć rurą spiro izolowaną cieplnie (taką jaką stosuje się do rozprowadzenia ciepła z kominka). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocianl 11.04.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam grupowiczów. Pokazuję fragment mojego dachu - proszę o ocenę PS: nie wiem dlaczego forum obraca mi zdjęcia Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez bocianl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts